kulcsár edina
Mostantól folyamatosan érnek az első hazai gyümölcsök. Elsőként végre megnyitottak a Budapest környéki eperföldek. Szabad a pálya az eper szerelmeseinek. Itt a szedd magad eper! Rengeteg finomságot készíthetsz belőle.
Már szabad a pálya az eper szerelmeseinek, ugyanis megnyitottak a Budapest környéki eperföldek. Munkára fel!
Hogy miért szeretjük az epret? Mert tulajdonságai révén egyszerűen nem lehet, nem szeretni: elsőként érik a nyári gyümölcsök közül és mi minden évben türelmetlenül várjuk az első szemeket; cuki, édes és illatos; fogyókúra esetén is fogyasztható; magas C-vitamin tartalmú; az emésztőrendszert tisztítja; széles körben felhasználható a konyhában és 90 százalékos víztartalma miatt nagyszerű szomjoltó.
A hazánkban található eperföldeken a munkálatok januárban kezdődnek gyomirtással és egyéb előkezelő munkálatokkal.
„A solymári terület 2,8 hektár nagyságú. Az ültetés időszakában 4-5 embert foglalkoztatunk alkalmi munkavállalóként” – mondta el Keszlédi Antal az Erdbeerland-Hungária Kft. ügyvezetője.
Eperföldjeiken leginkább az Elsanta típusú eper termesztése folyik, de megtalálható a Joly, Asia, Darselect és Daroyal típusú eper is. A termést csak „Szedd magad” akció keretében értékesítik. A Szedd magad eper akciók 4 héten át tartanak. Nyitáskor mindig nagy az érdeklődés, de mivel a gyümölcs érése folyamatos, így türelemre kell inteni a látogatókat. A 22. héten nyitottak, s mivel a nyitás utáni első napokban még sok az éretlen eper, jobban jár, aki türelmes. Három-négy nap elteltével már sokkal édesebb és finomabb gyümölcs várja a szüretelőket, tehát most már érdemes menni.
Keszlédi Antal szerint a budakalászi eperföldön már bőven érik az eper, Pomázon és Solymáron viszont idén egy kicsit késik az érés.
„Azt még nem lehet megmondani, hogy idén milyen lesz a termés, mivel azt folyamatosan befolyásolja az időjárás. A tavalyinál biztosan jobb, hiszen a tavalyi fagykár miatt elveszítettük a termés háromnegyedét. Idén is volt fagykár, de nem jelentős” – tudtuk meg Keszlédi Antaltól.
A Szedd magad eper akciók időtartama alatt az első 3 hétben biztonságosan lehet epret szedni, a negyedik hétre általában már teljesen leszüretelik a termést.
„Érdemes alacsony falú edényekkel érkezni az eperföldre, mivel az ilyen típusú edényben nem törik össze a gyümölcs a szállítás során” – tanácsolja Keszlédi Antal. Egyébként az eperföldre érkezők a helyszínen is vásárolhatnak eperszedésre alkalmas tárolóedényeket.
Mivel az Erdbeerland-Hungária Kft. nem használ különösebben gombaölő szereket a földjein, így a leszedett eper nem tárolható túl sokáig. 2-3 napon belül érdemes felhasználni a gyümölcsöt.
Budapesten jelenleg 4 helyen lehet epret szedni, Pomázon két helyen, valamint Budakalászon és Solymáron. Országszerte több, mint 20 eperföld várja az érdeklődőket.
Finom hideg eperleves 0,5 kg eper 1 citrom 0,5 dl bodzaszörp vagy 2 dl bodzatea 1-2 mentalevél méz ízlés szerint Elkészítés: az epret, a citrom kifacsart levét és a többi hozzávalót összeturmixoljuk és egy órára betesszük a hűtőbe állni. Előtte ellenőrizzük, elég édes-e, ha nem, keverjünk még egy kis mézet bele. Tálalás előtt felkeverjük és tejszínhabot nyomunk a tetejére.