Létrehozva: 2021.06.04.

Idén is világszerte fellobban az Összetartozásunk Tüze – Trianonra emlékezünk

Mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, tüzet gyújtanak Trianon emlékére június 4-én este.

Eddig 474 tüzet regisztráltak az Összetartozásunk Tüze programra, amivel a trianoni békediktátum 101. évfordulójára emlékeznek a világ magyarjai.

A tüzek egyszerre fognak fellobbanni június 4-én a Hargitán, a Mecsekben, a Tátrában, Szabadkán, a Bakonyban, Amerikában, Münchenben és Budapesten is 20 óra 21 perckor.

Fotó: MTI

„A világ minden részéről jelentkeztek a tűzgyújtásra, a Trianon előtti magyar határ és a diaszpóra településein is fel fog lobbanni az összetartozás tüze. Az a célunk, hogy 2021. június 4-én budapesti idő szerint 20:21-kor mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg az Összetartozásunk Tüze! Minél több országban, településen, közösségben, családban csatlakozzanak ehhez az eseményhez azok az emberek, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik magukat” – mondta a Ripost-nak Popovics Pál ötletgazda, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke.

Fotó: MTI / Komka Péter

„A tavalyi jubileumi év volt, hatezren vettek részt, de reméljük, hogy idén is legalább ezer település fog jelentkezni. 2020-ban úgy kalkuláltunk, hogy boldogok leszünk, ha elérjük az ezer tüzet, ehhez képest hatezer helyen gyújtottak emlékező tüzeket. A tapasztalatok szerint a legtöbben utolsó nap regisztrálnak. Most is azt várjuk, hogy pénteken felpörög a jelentkezés” – magyarázta.

Fotó: gyujtsukmeg.ma

A százéves határok eltűntek a térképen, de a kis zászlók újra kirajzolták Nagy-Magyarország ezeréves határait. Világszerte mindenhol kigyúlnak pénteken este a magyarok tüzei…

Bárhol gyújthatunk tüzet, akár a Kárpátok vonulatain, a Trianon előtti határon, akár egy hegycsúcson, a havasokban, hegygerincen, egy történelmi emlékhelynél, település főterén, tisztáson, réten, folyóparton, egy iskola, templom udvarán, egy családi ház kertjében, de akár három szál gyertyát meggyújtva az otthonunkban is.

„Nincs az a lényeg, hogy mekkora az a tűz, mekkora az a máglya, a tűzgyújtásnak inkább szimbolikus jelentősége van. Az a tudat, hogy egyazon pillanatban Ausztráliától Kanadáig mindenki Trianonra emlékezve és az összetartozást jelképezve meggyújtja a kis tüzecskéjét” – hangsúlyozta Popovics Pál.

Még lehet jelentkezni, a Kárpátaljai Magyar Cserkésszövetség és a Magyar Cserkészszövetség Fóruma erre a célra létrehozott gyujtsukmeg.ma oldalán.

„Az utolsó pillanatig lehet regisztrálni, ezért arra kérünk mindenkit, hogy a fenti felületen jelezzék, hogy hol fognak tüzet gyújtani” – tette hozzá a szervező.

Így csatlakozhatsz: Kattints a Csatlakozom gombra. Végezd el a rövid regisztrációt (magánemberként vagy szervezetként). Jelöld be a tűz tervezett helyét. Ha sikerült, erősítsd meg a Mentés gombbal. Bátoríts másokat is, hogy csatlakozzanak az akcióhoz. Június 4-én, magyar idő szerint 20:21-kor a megjelölt helyszínen barátaiddal, ismerőseiddel, családtagjaiddal gyújtsátok meg az Összetartozásunk Tüzét! Mondjatok el közösen egy imát, énekeljétek el a Himnuszt és beszélgessetek. Készíts fényképet, rövid videót a helyszínen a tűzről, a résztvevőkről, írd le az eseménnyel kapcsolatos gondolataidat, élményeidet, és töltsd fel a gyujtsukmeg.ma oldalon a fiókodba.

A Nemzeti Összetartozás Emléknapja

Családokat szakított szét, emberi sorsokat pecsételt meg a trianoni békediktátum, melyet 101 évvel ezelőtt írtak alá. A történelmi Magyarország sorsát megpecsételő szerződést 1920. június 4-én, az első világháború lezárásaként írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában. A Magyarországra rákényszerített trianoni békeszerződés alapján Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát. Románia megszerezte a Partiumot és Erdélyt, a délszláv állam a Délvidéket, Csehszlovákia pedig a Felvidéket és Kárpátalját. 11 évvel ezelőtt az Országgyűlés a kettős állampolgárságról szóló törvényben az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarokat közjogi értelemben is a nemzet részévé, június 4-ét pedig a Nemzeti Összetartozás Emléknapjává tette. Erre emlékezve a világ minden pontján, ahol magyarok élnek, ezen a napon tüzet gyújtanak.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter nyilvánosan gúnyolódott Varga Judit saját bántalmazásáról szóló drámai vallomásán - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Egyszerűen a folyosón felejtették, egyetlen orvos sem pillantott rá” – Tamara 12 órát szenvedett magára hagyva a kórház folyosóján, belehalt

hirtv.hu

Újabb helyen mérettetné meg magát Magyar Péter

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő adat érkezett a magyar születésszámról

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Hosszú lesz a húsvét: íme néhány programötlet, ha unatkoznál

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó