Létrehozva: 2021.06.04.

Újabb beteget találtak Magyarországon: már hárman kapták el az indiai mutánst

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján a friss információkkal jelentkezett.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján György István, az országos oltási munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy a nyár sokkal szabadabb lesz nálunk, mint sok európai országban a magas átoltottságnak köszönhetően. Továbbra is másodikok vagyunk az unióban.

A regisztráltak 92 százaléka már felvette az oltást, míg az aktív korúak 90 százaléka már be van oltva. Elmondta, hogy senki nem késett le semmiről, kérte, regisztráljon, aki még nem tette.

Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján (Fotó: M1)

Mivel tömeges oltásra nem lesz szükség a jövőben, így a kórházakban és szakrendelőkben kevesebb oltópont lesz – mondta György István, hozzátéve, hogy a heti vakcinakiszállításokat mostantól a háziorvosok igényeihez szabják.

Indul a külhoniak oltása

Az itthon élő külföldiek és a határon túli magyarok oltását is tudják biztosítanai, mert van elég vakcina. A baloldallal ellentétben a mostani kormány a nemzet részének tekinti a határon túli magyarokat, így számukra is nyitva áll a regisztráció. Az erős és szervezett államnak köszönhető a sikeres magyar oltási program.

Az indiai mutáns

Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője arról beszélt, hogy sikerült letörni a járvány harmadik hullámát, de az éberség nem múlhat el. Már három esetben mutatták ki az indiai mutánst – jelentette be. Hármójuk közül egy páciens van kórházban – mondta Galgóczi, kiemelve, hogy a környezetében senkinél nem azonosították az indiai mutánst.

Indulnak a táborok

Galgóczi közölte, hogy 2021. június 1-től lehet ottalvós táborokat szervezni. A szabályokat minden esetben be kel tartani, így csak egészséges ember mehet. Minden higiénés szabályt be kel tartani.
Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 254 400 közülük 3 966 193 fő már a második oltását is megkapta. 300 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 805 871 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 24 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 842 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 714 329 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 61 700 főre csökkent. 622 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van. Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata. A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/uj-szabalyok-jonnek-5-millio-beoltott-utan
Új szabályok jönnek 5 millió beoltott után koronavirus.gov.hu Az oltásnak köszönhetően a járvány harmadik hullámát legyőztük. A járványügyi készültség azonban továbbra is indokolt, mert a vírus itt van, fertőz és megbetegíti azokat, akik nincsenek beoltva. A magyar emberek több mint 50%-a már védett, az átoltottság egész Európában nálunk a második legmagasabb. Magyarország ma járványügyi szempontból védettebb és biztonságosabb ország,

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast