1 éve

Hatalmas áttörés: megkapta az első ember a rák elleni vakcinát

Beadták a legelső BioNTech által kifejlesztett rák elleni kísérleti vakcinát egy melanómás betegnek.

A rákos megbetegedések azok a halálos betegségek, amit az emberek egyszerűen képtelenek legyőzni. Ám most úgy látszik a tudomány felül fog kerekedni. Történelmi pillanathoz értünk az orvostudomány életében.

Megkapta a legelső BioNTech által kifejlesztett rák elleni kísérleti vakcinát egy melanómás beteg. Az ellenanyagot egy Libtayo nevű monoklonális antitest gyógyszerrel keverték, amit pikkelysömör kezelésére szoktak használni.

MTI/Varga György

A vizsgálatba 120 beteget vonnak be, és értékelik a kombináció, valamint az önállóan alkalmazott egyes hatóanyagok hatásait. A reményt keltő vakcina, ami mRNS-kódolással készült, tumorasszociált antigének fix kombinációját célozza meg, azzal a céllal, hogy erős és pontos immunválaszt aktiváljon a rák ellen – írja a Clinicaltrials arena.

„A BNT111 egy intravénás terápiás rák elleni kísérleti vakcina, amely négy rák-specifikus antigént rögzített és RNS-lipoplex formulációban kerül a szervezetbe” – áll a BIoNTech közleményében. A cég szerint a betegek melanomáinak több mint 90%-a tartalmaz a BNT11-ben kódolt négy tumorasszociált antigén közül legalább egyet.

A BioNTech társalapítója, Özlem Türeci közölte, hogy sikerült bebizonyítaniuk az mRNS-vakcinákban rejlő lehetőségeket a koronavírus ellen, most pedig szeretnék az immunrendszer erejét használni a rákos és a fertőző betegségek ellen is.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!