1 éve

Itt a megoldás: ezzel helyettesíthetjük az eldobható ételhordókat

Eldobható ételhordó? Mindenre van újrahasználható alternatíva és abszolút kikerülhetők az egyszer használatos műanyagokat.

Globálisan is érezhető a szándék az eldobható műanyagok használatának csökkentésére. Az egyszer használatos műanyagok forgalmazását korlátozó új kormányrendelet célja, hogy az egyszer használatos műanyagok helyett olyan könnyen újrahasználható és újrahasznosítható termékek jelenjenek meg a piacon, melyek pozitívan járulnak hozzá bolygónk egészségéhez és mindennapi életünkhöz. A piacon megtalálható környezetbarát termékek széles skálája lehetővé teszi, hogy a környezettudatosság ne legyen kompromisszum. Könnyen megoldást találtunk az eldobható ételhordók kiváltására is.

(Forrás: Ripost)

A Rakun dobozközösség kiváló kezdeményezés, amely országszerte elérhető azok számára, akik a fenntartható élet mellett teszik le voksaikat. Egy egész rendszert építettek fel arra a célra, hogy ne legyen szükség az eldobható ételhordók használatára. Nemcsak jó minőségű és újra felhasználható ételhordó dobozban szállítják az ételt, de olyan éttermek szerepelnek a listájukon, melyek támogatják a lakosság környezetvédelemmel kapcsolatos törekvéseit. Jelenleg 20 étterem csatlakozott a dobozközösség tevékenységéhez.

Újra felhasználható ételhordó dobozban szállítják az ételt (Forrás: Dobozközösség)

A cukor előállításának melléktermékeként keletkező masszából készült cukornád termékek széles skálája szintén alternatívát nyújt a vendéglátósoknak az eldobható ételhordók helyettesítésére. Ezek az elviteles dobozok és poharak könnyűek, stabilak és jó a hőtartó képességük is.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik munkatársától, Szabó Eszter gasztrohőstől megtudtuk: az alapítvány étteremzöldítő tevékenységével évek óta segíti a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseit. Több, mint 50 étterem kapta meg az alapítvány Fenntartható Étterem minősítését az elmúlt évek során. Ezek a vendéglátóhelyek speciális kritériumoknak felelnek meg: nem használnak polisztirol csomagolóanyagot és szívószálat; legalább egy környezetbarát tisztítószert használnak a helyiségek tisztán tartására; bizonyos százalékban hazai, illetve bio minősítésű alapanyagokat dolgoznak fel; környezetbarát törekvésük folyamatos.

„Az új rendelet hatására a weboldalunk iránti érdeklődés 3 és félszeresére ugrott a napokban” – mondta Szabó Eszter.

Az egyszer használatos műanyag evőeszközök és szívószálak a Vilhemp startup lebomló műanyag alapanyagból készült termékeivel helyettesíthetők, melyek később komposztálhatóak. Alapanyagként növényi keményítő felhasználásával készült lebomló bio műanyagot használnak. A vevői igényeknek megfelelően az elhasznált termékeket begyűjtik és ipari komposztálásra adják át.

Újrahasznosítható műanyag eszközök, szívószál (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

Gyermekkorunk szívószála, a szalmaszál – amivel a nyári szünetben málnaszörpöt szürcsöltünk a nagyszülőknél – szintén elérhető közelségben van. A Magyar Bio Szívószál Kft. lelkes csapata alapanyagként csakis a legkiválóbb minőségű, igazoltan bio vagy regeneratív gazdaságból származó gabonaszárakat használ.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!