RETRO RÁDIÓ

Itt a megoldás: ezzel helyettesíthetjük az eldobható ételhordókat

Itt a megoldás: ezzel helyettesíthetjük az eldobható ételhordókat
Indie
Szerző
Indie
Létrehozva2021. 06. 04. 20:34

Eldobható ételhordó? Mindenre van újrahasználható alternatíva és abszolút kikerülhetők az egyszer használatos műanyagokat.

Globálisan is érezhető a szándék az eldobható műanyagok használatának csökkentésére. Az egyszer használatos műanyagok forgalmazását korlátozó új kormányrendelet célja, hogy az egyszer használatos műanyagok helyett olyan könnyen újrahasználható és újrahasznosítható termékek jelenjenek meg a piacon, melyek pozitívan járulnak hozzá bolygónk egészségéhez és mindennapi életünkhöz. A piacon megtalálható környezetbarát termékek széles skálája lehetővé teszi, hogy a környezettudatosság ne legyen kompromisszum. Könnyen megoldást találtunk az eldobható ételhordók kiváltására is.

(Forrás: Ripost)

A Rakun dobozközösség kiváló kezdeményezés, amely országszerte elérhető azok számára, akik a fenntartható élet mellett teszik le voksaikat. Egy egész rendszert építettek fel arra a célra, hogy ne legyen szükség az eldobható ételhordók használatára. Nemcsak jó minőségű és újra felhasználható ételhordó dobozban szállítják az ételt, de olyan éttermek szerepelnek a listájukon, melyek támogatják a lakosság környezetvédelemmel kapcsolatos törekvéseit. Jelenleg 20 étterem csatlakozott a dobozközösség tevékenységéhez.

Újra felhasználható ételhordó dobozban szállítják az ételt (Forrás: Dobozközösség)

A cukor előállításának melléktermékeként keletkező masszából készült cukornád termékek széles skálája szintén alternatívát nyújt a vendéglátósoknak az eldobható ételhordók helyettesítésére. Ezek az elviteles dobozok és poharak könnyűek, stabilak és jó a hőtartó képességük is.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány egyik munkatársától, Szabó Eszter gasztrohőstől megtudtuk: az alapítvány étteremzöldítő tevékenységével évek óta segíti a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseit. Több, mint 50 étterem kapta meg az alapítvány Fenntartható Étterem minősítését az elmúlt évek során. Ezek a vendéglátóhelyek speciális kritériumoknak felelnek meg: nem használnak polisztirol csomagolóanyagot és szívószálat; legalább egy környezetbarát tisztítószert használnak a helyiségek tisztán tartására; bizonyos százalékban hazai, illetve bio minősítésű alapanyagokat dolgoznak fel; környezetbarát törekvésük folyamatos.

„Az új rendelet hatására a weboldalunk iránti érdeklődés 3 és félszeresére ugrott a napokban” – mondta Szabó Eszter.

Az egyszer használatos műanyag evőeszközök és szívószálak a Vilhemp startup lebomló műanyag alapanyagból készült termékeivel helyettesíthetők, melyek később komposztálhatóak. Alapanyagként növényi keményítő felhasználásával készült lebomló bio műanyagot használnak. A vevői igényeknek megfelelően az elhasznált termékeket begyűjtik és ipari komposztálásra adják át.

Újrahasznosítható műanyag eszközök, szívószál (Fotó: Máté Krisztián/Ripost)

Gyermekkorunk szívószála, a szalmaszál – amivel a nyári szünetben málnaszörpöt szürcsöltünk a nagyszülőknél – szintén elérhető közelségben van. A Magyar Bio Szívószál Kft. lelkes csapata alapanyagként csakis a legkiválóbb minőségű, igazoltan bio vagy regeneratív gazdaságból származó gabonaszárakat használ.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.