Létrehozva: 2021.06.09.

Csúcsinnováció: Forradalmian új rákgyógyítási módszert mutatnak ma be

Európában először Magyarországon alkalmazzák a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének forradalmian új eljárását, mely iránt már most jelentős a külföldi szakmai érdeklődés. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

A régióban elsőként, Magyarországon nyílik lehetőség rosszindulatú daganatok vágás nélküli eltávolítására. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet évek óta alkalmazza a jóindulatú pajzsmirigy göb eltávolítására a hőkezeléses technológiát, a rádiófrekvenciás ablációt (RFA) ugyancsak elsőként és egyedüliként Kelet-Közép Európában, most pedig lehetőség nyílik a rosszindulatú daganatok eltávolítására is az RFA-val. Dr. Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet intervenciós radiológusa a Ripost-nak elmondta: a vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelent a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépést az egészségügyi innovációk területén.

Fotó: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

A rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrják a pajzsmirigy rákos daganatát, felmelegítik a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. A folyamatos ultrahang képpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás a többéves nyomon követéses tanulmányok alapján ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti vagy egyéb alkalmazott eljárások, azonban azoknál sokkal alacsonyabb műtéti kockázatot jelent. Az ambulánsan elvégezhető abláció során minimalizálható a műtéti terhelés, a fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen rövidül a felépülési idő, csökken a beavatkozástól való szorongás, emellett a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott, jellemzően műtéti megoldások. Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást. A vágással, altatással és kórházi tartózkodással járó pajzsmirigyműtétet kiválthatja ez az ambuláns kezelés, amely az előkészületekkel együtt nagyjából másfél órát vesz igénybe – ismertette Dr. Deák Pál Ákos.

Fotó: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

Az intervenciós radiológus kiemelte:

Európában elsőként Magyarországon végezzük azokat a rosszindulatú pajzsmirigy tumorokat érintő kutatásokat, melyek a nyugati orvoslásban elfogadott, biostatisztikai elemzéssel alátámasztott új egészségügyi szolgáltatás bevezetését eredményezi.

Az eddigi tapasztalatok alapján a sikeres kutatási eredmények nyomán nyújtható új, minimál-invazív, költséghatékony szolgáltatásra európai szinten nagy kereslet várható, mely biztosítja a kutatásra fordított jelentős befektetés megtérülését.

Fotó: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

Dr. Deák Pál Ákos kiemelte: a pajzsmirigyrák korai észlelése és kezelése életmentő lehet. A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, az egész szervezetünkre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú. A kutatók valószínűsítik, hogy hormonális tényezők is közrejátszanak a rendellenesség kialakulásában, hiszen nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. Különösen 40 év fölött növekszik a megbetegedés kockázata.

Dr. Deák kivételes lehetőségnek nevezte, hogy alig két évvel a régióban egyedülálló orvostechnológiai fejlesztések – a jóindulatú pajzsmirigygöbök rádiófrekvenciás ablációval, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának fagyasztással, azaz krioablációval történő eltávolítása – után a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet újra különleges innovációra készül. Hozzátette: a forradalminak nevezhető eljárások mellett az is nagyon fontos, hogy a központ bekapcsolódik a Semmelweis Egyetem oktatási rendszerébe. Eddig 13 magyar és külföldi diák sajátította el a legújabb műtéti technikát az oktatóközpontban.

Fotó: Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet

Dr. Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság volt elnöke, a Francia-Magyar Radiológiai Szimpóziumok elnöke, a Magyar Radiológusok Társaságának vezetőségi tagja szerint jelentős előrelépés a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet másik, a régióban szintén egyedülálló kezelése is: a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusa, a fibroadenoma megszüntetése fagyasztásos eljárással, krioablációval, amellyel szintén elkerülhető a hagyományos műtét. A krioabláció nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül. A technológia fájdalommentes és ambulánsan elvégezhető. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontroll vizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák mérete. A Németországban már rutinszerűen használt módszer számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog. A rosszindulatú emlődaganatok kezelésében még csak kutatások folynak, noha a vese-, a tüdő- és a májdaganatok kezelésében az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már rutineljárás a krioabláció.

A régióban egyedül hazánkban végzik a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának vágás nélküli eltávolítását fagyasztásos eljárással, krioablációval. Mindkét eljárást már régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajtánál, így a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan – Európában először – Magyarországon nyílik lehetőség a rosszindulatú daganatok kezelésére ezekkel az eljárásokkal. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nemcsak egyedüliként alkalmazzák az új technológiákat, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvostanhallgatóknak, valamint az egészségtudományi kar radiográfus hallgatóinak, amellyel Magyarország újabb jelentős lépést tesz az innovatív orvosi technikák oktatásában is. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet az RFA eljárás egyetlen tudásközpontja a Kelet-Közép Európai régióban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

mandiner.hu

Ukrajnában szavaztak a magyarokról – lesújtó a végeredmény

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Idő előtt kiderült a Házasság első látásra egyik párjának döntése

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor elindította a Fidesz kampányát - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban