tóth gabi
A rákoskeresztúri Bakancsos utcai Bolhapiac a hagyományait és retró hangulatát megőrizni kívánó, de lendületesen megújuló kulthely és találkozási tér! Köszönhető ez az új tulajdonospárnak, Soczó Saroltának és Dömötör Ákosnak, akik „nagy piacozókból” lettek „piaccsinálók”, és fiatalos lendülettel vágtak bele egy közösségi-élménytér megvalósításához.
Saci és Ákos mindig is imádtak bolhapiacra járni, eddig azért keltek hajnalban, hogy időben ott legyenek és elcsípjék a legjobb kincseket, most pedig ők nyitják a kaput már reggel 5 óra előtt az árusoknak hétvégente.
„Nagy piacozók voltunk, és maradtunk is, csak éppen most helyben van a piacunk. Nagyon szeretünk keresgélni, alkudozni, rátalálni olyan dolgokra, amik mintha mindig is ránk vártak volna„ – mesélte Saci, miközben végigvezette a Metropolt a hatalmas területű, eredetileg Flamingó Vásártérnek nevezett placcon, népnyelven a Bakancsoson. Amerre mentek, megszólították őket, köszöntek, kínálták a portékákat földről, asztalról, bódéból. Sacinak az egyik árus puszit dobott, a másik integetett, a harmadik jelezte, hogy munka után jönne dumálni. Láthatóan jó a kapcsolat a piacra járók és az idén tavasztól a Bakancsos üzemeltetését átvett tulaj között. Időközben megérkezett Ákos is, a Bakancsos Piac Kft másik tulajdonosa.
„Közel 1300 árusnak tudunk biztosítani helyet a földön, ezen kívül van közel 100 fedett asztalunk, nyitott pavilonból 50 darab, és zártból még közel 40 árusító hely. Nagyon vegyesek a portékák, az árusok is sokfélék, egyben nem különböznek: szeretik a régiségeket, és a piacot” – magyarázta Dömötör Ákos. Saci hozzátette: nagyon szeretnék a Bakancsost egy igazi kulthellyé tenni.
„Azon dolgozunk, hogy ez egy igazi családbarát placc, egyfajta tartalmas szórakozóhely legyen, ahová kijössz hétvégén, körbenézel, megtalálod a számodra kedves dolgokat, eszel egy finomat a büfében, és megebédelve, egy jó kis közös élménnyel mész haza.„
A tulajdonos páros szándékait megerősítette az egyik kereskedő, Rajkó Zsolt is.
„Mondhatom, hogy minden hétvégén vannak olyanok, árusok és vevők is, akiket eddig még nem láttunk itt. Folyamatosan változik a körkép, és látjuk az előnyöket. Minden tekintetben fejlődés van a piac területén. Bízunk benne, hogy egy minőségi, fellendülő, nívós hely lesz.”
Saci és Ákos szerint ehhez szükség van fejlesztésekre a gasztronómia területén is: látványkonyhás étteremmel készülnek, hiszen a bizalom az étel iránt, amit kínálnak, épp annyira fontos, mint hogy az egész piac működése és hangulata bizalmat árasszon.
„Ha egy igazi élménynapra vágysz, ahhoz a turkálás, a kincsvadászat, az alkudozás mind-mind hozzátartozik, de a gasztronómia és a piachoz kapcsolódó közösségi élmények ugyanígy.„