Létrehozva: 2021.05.23.

A Pfizer és az AstraZeneca is kiüti az indiai mutánst

Az oltóanyagok hatékonyak a kórházi kezelést szükségessé tévő súlyos megbetegedések és a halálozások megakadályozásában.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss vizsgálati eredményei szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt

nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában.

A PHE vasárnap ismertetett adatai szerint a két vakcinaféle majdnem olyan magas hatékonysággal akadályozza meg a hivatalosan B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletűen indiai variánsként emlegetett változat okozta Covid-19 betegség szimptomatikus kifejlődését, mint a Délkelet-Angliában korábban feltűnt, Nagy-Britanniában dominánssá vált kenti variáns esetében.

A közegészségügyi szolgálat vizsgálata kimutatta, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag a második dózis beadása után két héttel 88 százalékos hatékonyságú a tünetekkel járó megbetegedés kialakulásával szemben. Ugyanez a vakcina 93 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 betegség kifejlődését a B.1.1.7 megjelölésű kenti variáns esetében.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina a PHE vizsgálata szerint két dózis beadása után 60 százalékos hatékonysággal veszi elejét a tünetekkel járó koronavírus-betegség kialakulásának. Ennek az oltóanyagnak a hatékonysága a Covid-19 betegség kifejlődésével szemben 66 százalékos a kenti vírusváltozat esetében.

Jenny Harries, a brit egészségügyi minisztérium egészségügyi biztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) vezérigazgatója a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a két vakcina hatékonysága között mutatkozó látszólagos különbség abból ered, hogy a vizsgálat minden korcsoportra kiterjedt, viszont a Pfizer/BioNTech-oltóanyag nagy-britanniai alkalmazása jóval előbb kezdődött és fiatalabb korosztályokra, főleg a közegészségügyi ellátásban dolgozókra összpontosult.

Az Oxford/AstraZeneca-vakcina hónapokkal később került forgalomba, főleg az idősebb korosztályokra terjedt ki, és a vizsgálati adatminta számottevően kisebb, mint a másik oltóanyagé – hangsúlyozta Harries professzor.

A Public Health England vasárnap ismertetett vizsgálati beszámolója kiemeli: a két oltóanyag az indiai variáns okozta Covid-19 kórházi kezelést igénylő súlyos formáinak kialakulását, valamint a betegség okozta halálozást valószínűleg még magasabb hatékonysággal akadályozza meg, mint a szimptomatikus – vagyis érzékelhető tünetekkel járó, de kevésbé súlyos kimenetelű – betegség kifejlődését.

A PHE hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a B.1.617.2 variáns nem okozott olyan nagy számú, súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedést, hogy a két vakcina ilyen esetekkel szembeni hatékonyságát pontosan meg lehessen állapítani.

Mary Ramsay professzor, a PHE oltási programokért felelős igazgatója a vizsgálati eredmények vasárnapi ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában közölte: a kutatás megnyugtató módon igazolja, hogy mindkét vakcina magas szintű védelmet nyújt a B.1.617.2 variáns okozta szimptomatikus megbetegedések kialakulása ellen.

Ramsay professzor is hangsúlyozta, hogy

a két oltóanyag várhatóan még nagyobb hatékonyságúnak bizonyul a kórházi kezelést szükségessé tévő súlyos megbetegedések és a halálozások megakadályozásában,

éppen ezért életfontosságú, hogy mindenki mindkét oltási dózist megkapja.

A szaktárca adatai szerint a felnőtt brit lakosság 71,6 százaléka részesült eddig a koronavírus elleni oltás első adagjában, 41,9 százalék már mindkét dózist megkapta. Az indiai kormány arra kérte a közösségi oldalakat, hogy távolítsák el azokat a bejegyzéseket, melyek az indiai variáns nevű koronavírus-változatról szólnak. A helyi kormány arra hivatkozva kéri ezt, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) B.1.617-ként hivatkozik a mutációra, így vették nyilvántartásba – ezért a közbeszédben elterjedt „indiai variáns” nem helytálló az indiai vezetés szerint.
A BBC megjegyzi, hogy a koronavírus más változatainak elnevezésekor is szerepet játszott a földrajzi elhelyezkedés, gondoljunk csak a brit vagy a brazil mutációra. Az indiai variánst tavaly azonosították, az eddigi beszámolók alapján nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik. A mutáció már több országban is megjelent azóta. Az indiai variánsban található mindkét mutációról ismert, hogy csökkenti a korábbi megfertőződés vagy vakcinák által kiváltott antitestek kötődési képességét a vírushoz, bár nem szünteti meg teljesen. Erről Jesse Bloom, a University of Washington mikrobiológus docense számolt be. Az L452R mutáció önmagában is képes a vírus fertőzőképességének mintegy 20 százalékos növelésére és a vírus elleni antitestek kötődésének 50 százalékkal történő csökkentésére az Egyesült Államokban végzett tanulmányok alapján. Ez a mutáció található a nemes egyszerűséggel „Devil”, azaz ördögnek nevezett kaliforniai mutánsban is, amely az év elején okozott pánikot az USA nyugati partján, tegyük hozzá, teljes joggal.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast