Létrehozva: 2021.05.26.

Novák Katalin: Gyurcsány beszéde annyira hihetetlen és felháborító volt

15 évvel ezelőtt ezen a napon hangzott el az őszödi beszéd, amelyben az akkori miniszterelnök Gyurcsány Ferenc zárt ajtók mögött lerántotta a leplet a kormányzásának hazugságairól és hibáiról.

Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán mutatott rá a szomorú tényre, hogy 15 év elteltével, az ellenzék vezetője az a Gyurcsány Ferenc lett, aki az őszödi beszédben nyilvánvalóvá tette az alkalmatlanságát.

„Történelmi távlatban is fontos eseményeknél jellemző, hogy emlékszünk, mit csináltunk éppen akkor, amikor történtek. Ilyen Antall József halála vagy a szeptember 11-i terrortámadások. Tizenöt éve ilyenkor még nem tudhattuk, hogy éppen akkor mond Gyurcsány Ferenc regnáló miniszterelnök egy olyan beszédet, amely lerántja a leplet hazug, álnok működésükről„ – kezdte posztját Novák Katalin.

Novák Katalin kifejtette a véleményét az őszödi beszédről és Gyurcsányról (Fotó: MTI)

A miniszter még egy személyes történetét is megosztotta a követőivel, ő hogyan élte át az akkori történéseket. „Tisztán emlékszem azonban arra, amikor szeptemberben megismerhettük az őszödi beszéd tartalmát. Második fiunk egy hónapos sem volt még, így a közéletnél sokkal jobban foglalkoztatott, hogyan tudok egy két és fél éves mellett egy csecsemőről is gondoskodni. Alig-alig követtem a politikát, Gyurcsány beszéde azonban annyira hihetetlen és felháborító volt, hogy nem lehetett nem tudomást venni róla. Most, tizenöt év elteltével ez az ember parlamenti képviselő és az ellenzéki oldal vezetője... – írta bejegyzésében Novák Katalin.

Hangzatos előválasztási ígéretek a választóknak, majd alkuk a háttérben. A Gyurcsány-korszak köszön vissza a baloldalon, a tempót egyértelműen a volt miniszterelnök diktálja az előválasztási tárgyalásokon éppúgy, mint a fővárosi Városházán. 15 évvel az őszödi beszéd elhangzása után alakul a „nagy visszatérés„ - írta legújabb elemzésében a Századvég.

2020 év elején Gyurcsány Ferenc már arról beszélt, hogy az ellenzéknek egy közös listán kell indulnia majd a 2022-es országgyűlési választáson, és a pártok egy közös miniszterelnök-jelölt mögé kellene, hogy felsorakozzanak. Ugyanakkor, ha visszaidézzük az ellenzék tavalyi belső vitáit, akkor mindez még korántsem volt ennyire egyértelmű, ugyanis az úgynevezett „XXI. századi ellenzéki pártok”, azaz az LMP, a Jobbik és a Momentum nem voltak elragadtatva attól, hogy Gyurcsány Ferenccel közös listán szerepeljenek, ezért egészen 2020 végéig a kérdés nyitottnak tűnt. Azonban tavaly decemberben létrejött a hatpárti ellenzéki megállapodás a közös listáról, miniszterelnök-jelöltről és a közös jelöltállításról is az egyéni választókerületekben, így valósult meg Gyurcsány Ferenc korábbi elképzelése. Az ellenzéki közös miniszterelnök-jelölt személye látszólag még nem dőlt el, Karácsony Gergely bejelentkezése azonban sokak szerint egyértelművé tette a végeredményt. Annak ellenére, hogy a főpolgármester még márciusban úgy fogalmazott: „dehogy akarok én miniszterelnök lenni„, rövid idő alatt meggondolta magát. Ez azonban korántsem lehet annyira meglepő, mivel a baloldalon teljesen tisztában vannak az egyes jelöltek népszerűségével és elutasítottságával. Karácsony Gergely korábbi munkahelye, a Medián ez év februárjában (amikor Karácsony még nem volt hivatalosan jelölt) tette közzé felmérését, amelyből egyértelműen kitűnik, a főpolgármester a legnépszerűbb jelölt, az ellenzéki szavazók 39 százaléka szavazna rá, míg Dobrev Klára a leginkább elutasított, az ellenzéki választók 39 százaléka nem szavazna rá. Valószínűleg Gyurcsány Ferenc számára egyértelművé vált, ő és felesége elutasítottsága túl magas, így szükségük van egy politikailag erőtlen epizodistára, aki mögött formálisan fel tud sorakozni az ellenzék, míg az ő szerepük inkább a háttérben lesz jelentős. A teljes elemzést itt olvashatják.
A politikai öröksége után még ki meri nyitni a száját? Segítek emlékezni: rablóprivatizáció, ellopott állami vállalatok, fillérekért elcsencselt ingatlanok, eladósított ország, becsapott és tönkretett családok, hazug költségvetés, kormányzatba beépült alvilági körök, vérfürdő Budapest utcáin – így reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsány Ferenc egyik kommentjére, amit Orbán Viktor oldalán tett.
Orbán Viktor miniszterelnök őszödi beszédről szóló posztja alá kommentelt Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő. A rendszerváltás utáni legnagyobb politikai botrány, az őszödi hazugságbeszéd főszereplője éppen a 15 éves évfordulón gondolta, hogy a miniszterelnöknek írogasson a Facebookon. Minderre Kocsis Máté azt írta: Magánál nagyobb hamis gazembert nem hordott a föld a hátán. A politikai öröksége után még ki meri nyitni a száját? Segítek emlékezni: rablóprivatizáció, ellopott állami vállalatok, fillérekért elcsencselt ingatlanok, eladósított ország, becsapott és tönkretett családok, hazug költségvetés, kormányzatba beépült alvilági körök, vérfürdő Budapest utcáin. Ez a maga szűk mérlege. És még az otthona is egy lopott ház. Vastag az a bőr nagyon. Sose feledje: utolsó csepp vérünkig fogunk harcolni maga ellen. Proszit!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt sokan várták: visszatér Magyarországra az egyik kedvenc divatáruházlánc

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

mandiner.hu

Jönnek a viharok, ha ilyen tetője van, érdemes figyelnie

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Üdvözlet a szlovèn vidèkről: Egy naív festmènyben jàrtunk

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó

INSIDER

Döbbenetes felfedezés: baktériumok lehetnek a reggeli kávédban

INSIDER

Időjárás: Ebben nem lesz köszönet, jégesővel csap le itt a hirtelen lehűlés!

INSIDER

„Meg kellett szülnöm a halott fiamat” – Halálos kórral küzd Dia, a négygyermekes anyuka