1 éve

Itt a bizonyíték! Az mRNS-vakcinák nagyobb védelmet nyújtanak, mint gondolnád

Hatalmas áttörés történt az mRNS-vakcinák kapcsán! A Pécsi Tudományegyetem ismert víruskutatója szerint ez az idei év legnagyobb híre.

„Lesz-e valaha maszk nélküli életünk? Végre itt a válasz: Igen!”dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem népszerű virológusa saját Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt, amivel szerinte újabb lépést tehetünk a maszk nélküli élethez. Hatalmas áttörést értek el tudósok az ismert két mRNS-vakcina, a Pfizer és a Moderna hatékonysága kapcsán. Kemenesi közölte: kevesebb mint 1 százalék eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, akik valamelyik mRNS-vakcina mindkét dózisát már megkapták.

Az mRNS-vakcina a kulcs a szabadsághoz?

A kutató szerint ez az idei év egyik legjobb híre, amely nem csupán a biztató jövőt festi elénk, de a lehető leghangosabb jelzés a vakcinák fontosságára vonatkozóan. A hír hallatán az Amerikai Országos Népegészségügyi Központ (CDC) eltörölte a kötelező maszkviselést azok számára, akik már mindkét oltásukat megkapták.

Hatalmas siker: az mRNS-vakcinák két dózis után közel 99%-os védettséget nyújtanak
(Fotó: MTI)

Három vakcinával oltanak

Amerikában jelenleg 3 vakcinával, az mRNS alapú Pfizerrel és a Modernával, valamint az egydózisú vektorvakcinálval, a Johnson & Johnsonnal oltanak.

Hatalmas áttörést értek el az mRNS-vakcináknál

Kemenesi a népszerű kaliforniai kardiológus, dr. Eric Topol publikációjáról elmondta: nemrég hallhattunk azokról a tesztekről, amelyek az említett vakcinák esetében a tünetmentes fertőződés lehetőségét vizsgálták. Az mRNS-vakcinákról ekkor kiderült, a második dózist követően 90%-kal csökkent a tünettel járó fertőzés esélye. A népszerű kutató szerint azonban ezek a kutatási eredmények nagyobb mintaszámon, eltérő közegekben, munkakörülmények között születtek meg, nem volt teljes a kép. Az újabb adatok viszont rendkívül pozitívak, mert a munkakörnyezet függvényében a Pfizer- és Moderna-vakcináknál hihetetlenül alacsony, 0,05-0,9%-os a vírussal való fertőződés esélye.

Magyarországon tavaly november óta szigorúbb maszkviselési szabályok vannak érvényben. Az új rendelkezés szerint az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedési eszközökön, minden olyan egyéb helységben, ahol ügyintézés miatt tartózkodunk, és a 10 ezer főnél nagyobb település egyes közterületein kötelező a maszkviselés, a területek kijelölése a polgármester feladata. Az orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot az orrot és a szájat eltakarva kell viselni. A szabály megszegése akár 50 ezer forint pénzbírságot is kaphat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!