Létrehozva: 2021.05.28.

Kiderült: Ezért vonult ki a magyar háziorvos Gyöngyös szegénynegyedébe

Összefogott a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal dr. Mangó Gabriella, a kedvelt háziorvos. A kivonulásuk célja az volt, hogy oltást kaphassanak a legelesettebbek Gyöngyös szegénynegyedében.

Háromszor is vissza kellett mennie Mangó Gabriellának és csapatának a gyöngyösi szegénynegyedbe, Durandába, mert annyian kértek tőle oltást.

Dr. Mangó Gabirella (Fotó: Facebook)

„Amikor elkezdődött az oltási program, azt vettük észre, hogy a Gyöngyös felsővárosi körzetébe tartozó Durandából – ahol három és fél éve helyettesítek –, nem jönnek oltásra az emberek. Ezt már március környékén jeleztem a hatóságoknak. Ekkor jött az ötlet, hogy nekünk kellene kimenni beoltani őket” – mesél a kezdeményezésről a doktornő a Ripost-nak.

Dr. Mangó Gabriella Gyöngyös szegénynegyedében járt, hogy a legelesettebbeket is beolthassa (Fotó: Keszthelyi Atilla)

Az oltási akciói megszervezésében végül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Gyöngyösi Roma Nemzetiségi Önkormányzat, a terület önkormányzati képviselője és a polgármesteri hivatal is közreműködött a háziorvos és lelkes csapata mellett.

„A kínai vakcinánál egy ampulla egy ember”

Az oltási tervet a szervezők a megyei oltóközponttal is leegyeztették. Ők is támogatták az ötletet és azóta is biztosítják a szükséges oltóanyag mennyiséget.

Sokan féltek a tűtől, de a doktornőnek sikerült mindenkit megnyugtatni, így az oltás gördülékenyen és gyorsan zajlott (Fotó: Keszthelyi Atilla)

„Egyes vakcinák különleges tárolást igényelnek és az adagokra való szétbontásuk is bonyolult, hiszen egy ampullából több embernek alkalmas oltóanyagot kell felszívni. Ezért a modernebb oltóanyagok sajnos szóba sem kerülhettek, mert ugyan előre jelezték nekünk, hogy hányan jönnének oltásra, de mindig csak az a biztos, ami már megtörtént. Nem akartam elpazarolni egyetlen csepp oltóanyagot sem, ezért a külső helyszínes oltási akcióra inkább a kínai vakcina volt alkalmas. Ennél egy ampulla egy ember beoltására elég” – magyarázza Mangó Gabriella.

„Köszönjük, hogy gondoltak ránk!”

Amikor az oltási csoport megkezdte az emberek oltását, megkérdezték, hogy miért nem jöttek eddig oltakozni. Kiderült, legtöbbjük fél bemenni a rendelőbe, mert attól tart, hogy ott összeszednek valami betegséget, esetleg magát a koronavírust. „Sokan magától a tűtől, az oltástól is félnek és legtöbbjüknek a regisztráció lehetősége is elérhetetlen volt” – mondja a háziorvos, aki magabiztosságával és kedvességével mindenkit megnyugtatott , hogy nincs mitől tartaniuk.

Az oltás után többen hálájukat fejezték ki a doktornőnek, amiért ennyire törődik velük (Fotó: Keszthelyi Atilla)

„Az oltási körülmények teljesen megfeleltek minden előírt egészségügyi követelménynek. Kivittük az újraélesztős felszerelésünket, az eszközeinket, hogy szükség esetén el tudjuk hárítani, ha probléma merülne fel. Az emberek nem győzték kifejezni a hálájukat, azt mondogatták: „Köszönjük, hogy gondoltak ránk!”.

43 embert oltottak be első körben és már készülnek a másodikra

Először 18-an jelentkeztek oltásra, de a fele nem jelent meg, helyettük viszont mások kérték, hogy oltsák be őket. Ezután a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jelezte, hogy még többen szeretnének oltást, ezért másodszor is kivonult a doktornő és csapata Durandába. „Akkor sikerült beoltani még körülbelül tíz embert és egy hete ismét néhányan az oltás mellett döntöttek. Június 4-én pedig ismét megyünk oltani. Így már a második dózist kapják az első körben beoltottak. Egyébként eddig összesen 43 embert oltottunk be” – meséli Mangó Gabriella. Hozzáteszi, nagyon örül, hogy sokak oltási félelmét is sikerült eloszlatnia. „Többen aggódtak, hogy meghalnak az oltástól, de példaként ott voltak azok, akiket már beoltottak. Mindenki láthatta, hogy teljesen jól vannak, senkinek nem lett baja”.

Egy újabb gócpont kialakulását akarják elkerülni

„Az ott élők közül többeknek nincs okos telefonja, számítógépe. Volt, aki a tájékozatlanságból fakadóan 15 évesen szeretett volna oltást kapni. Neki elmondtuk, hogy egyelőre ő nem kaphat oltást, a kismamákat pedig az oltópontokhoz irányítottuk. Hogy végül elmennek-e majd, az kérdéses, de azt gondolom, hogy az ilyen oltási akciókkal akár egy újabb gócpont kialakulását is meg lehet akadályozni”vélekedik Mangó Gabriella. Annál is inkább, mert nemrégiben három igazolt koronavírussal fertőzött esetet is regisztráltak erről a környékről. „Itt az emberek akár húszfős családokban élnek. A karantént ilyen életkörülmények között nagyon nehéz betartani. Ezekkel az oltásokkal viszont egy nagyfokú védettséget sikerült most elérni” – mondja lelkesen a doktornő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

mandiner.hu

Belobogtatta a lengyel elnök az atomfegyverek telepítését, meglepő, honnan érkeztek erre kritikák

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

vg.hu

Megszavazták a Richter osztalékát

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők