Létrehozva: 2021.05.27.

Itt vannak a friss adatok: már 5 millió 56 ezer embert oltottak be Magyarországon

Folyamatosan oltják az embereket Magyarországon, csak így állítható meg a járvány.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 056 262 fő, közülük 3 328 047 fő már a második oltását is megkapta.

A regisztráltak száma 5 millió 192 ezer fő és 90%-uk már meg is kapta az oltást. Az oltást még nem felvevő félmillió regisztráltat SMS-ben is kérik arra, hogy vegyék fel az oltást – írja a koronavírus.gov.hu.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek.

Jelenleg Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik és AstraZeneca oltás foglalható. A kedden érkezett 334 ezer adagos Pfizer szállítmány egy részét második körös oltásokra lehet felhasználni, 175 ezer adagot pedig első körös oltásra. Ezt részben a kórházi oltópontok hirdetik meg az online időpontfoglalóban, részben a háziorvosok olthatják el.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel lehet kiváltani a védettségi igazolványt.

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 084 642 fő, közülük 3 445 557 fő már a második oltását is megkapta. 448 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 803 567 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 682 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 689 166 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 84 719 főre csökkent. 999 beteget ápolnak kórházban lélegeztetés nélkül és 121-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. A regisztráltak száma 5 millió 203 ezer fő és 90%-uk már meg is kapta az oltást. Az oltást még nem vevő félmillió regisztráltat SMS-ben is kérjük arra, hogy vegyék fel az oltást. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Jelenleg Pfizer, Sinopharm, korlátozott mennyiségben még Szputnyik és egyes oltópontokon Moderna oltás is foglalható. A kedden érkezett 334 ezer adagos Pfizer szállítmány egy részét második körös oltásokra lehet felhasználni, 175 ezer adagot pedig első körös oltásra. Ezt részben a kórházi oltópontok hirdetik meg az online időpontfoglalóban, részben a háziorvosok olthatják el.

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

A május 30-i gyermeknapi zenés-táncos rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt.

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Minden olyan helyen továbbra is kötelező a maszk használata, ahol védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak, így a tömegközlekedés során és az üzletekben történő vásárláskor is kötelező a maszk használata.

A kulturális eseményeket – a zenés táncos, rendezvény kivételével -, a sportrendezvényeket, valamint a zárt térben tartott rendezvényeket, illetve a szabadban tartott nagyobb (500 főt meghaladó résztvevő által látogatott) rendezvényeket a koronavírus ellen védettek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak látogathatják. A szabadban tartott kisebb (500 résztvevőnél kevesebb fő) rendezvény bárki által látogatható. Mindezek alól kivételt képeznek a zenés, táncos rendezvények, amelyek életkortól és helyszíntől függetlenül kizárólag a koronavírus ellen védettek által látogathatóak. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/uj-szabalyok-jonnek-5-millio-beoltott-utan

A május 30-i gyermeknapi zenés-táncos rendezvényeken a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülők, felnőttek és a velük lévő 18 év alatti gyerekek, fiatalok vehetnek részt – mondta a kormányszóvivő csütörtökön a Facebook-oldalára feltett videóban.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy az elmúlt másfél év nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyermekeknek is megpróbáltatást jelentett, hiszen távol voltak a barátaiktól, elmaradtak a közös játékok, a szülinapok, a programok.

Ugyanakkor a több mint 5 millió beadott oltásnak köszönhetően sok mindenben visszatérhet az élet a normális kerékvágásba – fűzte hozzá a kormányszóvivő.

Továbbra is nyitva az időpontfoglaló. Minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni és ehhez nem kell semmilyen külön SMS-értesítésre várni. A Pfizer mellett Sinopharm és korlátozott mennyiségben még AstraZeneca és Szputnyik oltás is foglalható. Az érvényes regisztrációval rendelkező még be nem oltott 16-18 évesek is automatikusan tudnak foglalni Pfizer-oltást.

Az online időpontfoglaló elérhetősége: www.eeszt.gov.hu

Még mindig bőven van szabadon foglalható időpont az egy hete meghirdetett Pfizer-oltásokból is. A ma érkezett 334 620 adag Pfizer-szállítmány egy része második körös oltásokra kell, 175 ezer adag pedig első körös oltásokra fordítható, ennek egy részét a kórházi oltópontok hirdetik meg az időpontfoglalóban, másik részét a háziorvosok kapják meg.

Az orosz vakcinából már nem érkezik több szállítmány, az utolsó készlet van kint a kórházi oltópontokon, ezért aki az orosz oltóanyagot szeretné kapni, foglaljon időpontot mielőbb! AstraZenecából sem lesz egy ideig első oltás hirdetve, mert a beérkező csökkentett szállítmányokat a második körös oltásokhoz fogják felhasználni. A Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos és véd a megbetegedés ellen. A WHO pedig már hivatalosan is ajánlja a Sinopharm vakcinát.

Az időpontfoglalót csak az oltásra regisztráltak tudják használni, közülük is csak azok, akiknek a regisztrációja már érvényesítve van, tehát a regisztrációkor megadott adataikat már ellenőrizték. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön regisztrációja milyen státuszban van: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Ha még nem regisztrált, akkor megteheti a vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az időpontfoglaló kezelése nagyon könnyű, a TAJ-szám és születési dátum megadásával tudnak belépni a regisztráltak. Majd kiválaszthatják, hogy melyik napon, hány órakor melyik településen és ott melyik kórházi oltóponton szeretnék megkapni az oltást. Fontos tudni, hogy mindenki csak egy foglalást tud végezni és a véglegesített foglalása már nem módosítható. A foglalásnál érdemes arra is gondolni, hogy a második oltást is ugyanazon a kórházi oltóponton fogja megkapni, ahol az elsőt. A regisztrált az időpontfoglalásról visszaigazoló emailt, sőt az oltás előtti nap emlékeztető emailt is kap. A foglalás visszaigazolása ki is nyomtatható.

Kérjük, hogy aki szeretne oltást kapni, az mielőbb foglalja le az időpontot!

Kérjük, hogy a lefoglalt időpontban pontosan jelenjen meg! Az oltásra vigye a személyi igazolványát, a TAJ-kártyát, a kitöltött és kinyomtatott hozzájáruló nyilatkozatot, és lehetőleg a kinyomtatott foglalás visszaigazolást. A 16-18 éveseknek szülői hozzájárulási nyilatkozatot is kell vinniük. Lásd: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hetfotol-mar-regisztralt-16-18-evesek-tudnak-online-idopontot-foglalni

Kérjük a regisztráltakat, ha már foglaltak online időpontot és a háziorvosuk is hívja őket oltásra, akkor jelezzék a háziorvosnak, hogy már van időpontjuk kórházi oltópontos oltásra! Így a háziorvos másnak tudja felajánlani a vakcinát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók