1 éve

Hableány katasztrófa: felavatták az emlékművet

Bízunk abban, hogy a Hableány büntetőpere mihamarabb lezáródik – jelentette ki Choi Jongmoon dél-koreai külügyminiszter-helyettes a 28 áldozatot követelő tragédia budapesti emlékművének avatásán hétfő délután.

Monumentális emlékművet emelt a magyar állam a Hableány tragédia áldozatainak emlékére a Margit-híd pesti hídfőjénél.

A süllyedő hajóra emlékeztető sötétszürke gránittömb, melybe az összes áldozat nevét belevésték, hét méteres és 25 tonnát nyom.

Felavatták a Hableány katasztrófa emlékművét
Fotó: Isza Ferenc

Őshonos koreai fa várja az emlékezőket

Egy Ybl-díjas építész, Földes László és társai tervezték az emlékművet, ami információink szerint 175 millió forintba került. Az emlékhely építése nem volt egyszerű: úgy tudjuk, a környéken futó közművekre és gázvezetékre különösen vigyázni kellett.

„Mint minden híd lábánál, itt is több közmű fut, amit át kellett helyezni. A legnagyobb munka mégis a fatelepítés volt. Ez a terület nyáron olyan, mint egy katlan: süt a forróságtól. Ezért is helyeztük ide ezt a kis fát egy három köbméteres földlabdában” – árulta el lapunknak Földes László.

Fotó: Isza Ferenc

„A fajtaválasztás tudatos volt: ez egy ginko biloba, amely Koreában őshonos. Azt szerettük volna, hogy amikor a dél-koreaiak idejönnek emlékezni, otthon érezzék magukat, átéljék, hogy ez a hely értük van, nekik szól.”

Otthon emlékeznek a koreaiak

A dél-koreai külügyminiszter-helyettes, Choi Jongmoon szintén abban bízik, hogy mihamarabb el tudnak jönni a túlélők és az áldozatok rokonai Magyarországra, hogy együtt emlékezzenek.

„Bízom benne hogy mihamarabb lezárul a bírósági ügy is, és elszámoltatják a felelősöket” – jelentette ki az avatáson mondott beszédében.

Fotó: Isza Ferenc

Most ugyanis csak a magyar áldozatok, Lombos László kapitány és Pethő János matróz rokonai tudtak eljönni a járványhelyzet miatt.

„Különösen fájdalmas számunkra, hogy az áldozatok többsége vendégként járt az országunkban„ – jelentette ki Magyar Levente, a magyar külügyminiszter–helyettes.

„Az viszont öröm, hogy a közös baj összekovácsolta ezt a két nemzetet, és most szorosabb barátságot tudhatunk magunkénak.”

Fotó: Isza Ferenc

Húzzák az időt a büntetőperben

A turistahajó, fedélzetén 33 dél-koreai turistával és a 2 fős legénységgel, 2019. május 29-én este 9 órakor, a kikötése előtt néhány perccel süllyedt el a Margit-híd pesti hídfőjénél, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. Mindössze heten élték túl a balesetet.

Fotó: Isza Ferenc

A svájci monstrum kapitányát, Jurij C.-t bíróság elé állították és a mögötte haladó testvérhajója, a Viking Idun kapitánya ellen is nyomozás folyik segítségnyújtás elmulasztása miatt.

A per azonban lassan halad, több jogi képviselő szerint a Viking Sygin svájci tulajdonosának védekezési stratégiája az időhúzás.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!