1 éve

Fontos bejelentést tett Müller Cecília, ez sokakat érint

Május 20-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs. Nagy változás várható jövő héttől a kórházakban.

Gál Kristóf közölte: 309 ember szegte meg a kötelező maszkviselést az elmúlt 24 órában és 71 személy szegte meg a kijárási tilalmat.

16 210 ember van karanténban, 665 ember használja a követő mobilalkalmazást.

Müller Cecília országos tisztifőorvos
Fotó: M1 – YouTube

Müller Cecília közölte a friss járványügyi adatokat, mint a beoltottak és a fertőzöttek száma.

Az Országos tisztifőorvos közölte, továbbra is lehet sms nélkül Pfizer vakcinára időpontot foglalni. 199 ezer időpontot hirdettek meg, aminek csütörtök délre már a felét le is foglalták.

Rendelkezésre áll még AstraZeneca és Szputnyik oltás is, de ezek már csak nagyon korlátozott mennyiségben vannak jelen. 64 800 adag Moderna, és 55 200 adag AstraZeneca vakcinát várnak csütörtökön és pénteken. Az utóbbi vakcinát csak második körös oltásra használják majd.

Szigorú feltételekkel, de feloldották a kórházi látogatás tilalmát. Egy beteghez, egy nap csak egy rokon mehet látogatásra, maximum hatvan percre. A covid osztályokon továbbra sem lehet látogatókat fogadni. A többi osztály látogatásához, pedig védettségi igazolvány szükséges.

Az indiai mutáns még mindig nincs jelen Magyarországon.

„Mindösszesen 13 százaléknyi arányban fertőződtek meg a gondozottak itthon, míg nemzetközi színtéren a halálozások 41 százaléka történt meg a zárt intézményekben” - jelentette be Müller Cecília. Továbbá közölte, 752 szociális intézményben dolgozó fertőződött meg, és 19-en haltak meg a járvány kezdete óta

Jelenleg a fiatalok számára fontos kialakítani az egyéni védelmet. Hangsúlyozta, hogy nincs teljes körűen kizáró ok az oltás felvétele ellen. Az oltóorvosok pedig ismerik azt a rendkívül kevés kivételt. Az átesettség sem kizáró tényező, sőt felhívta a figyelmet, hogy az oltás jóval nagyobb védettséget nyújt az embereknek.

Hétfőtől részlegesen feloldják a kórházi látogatási tilalmat – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: koronavírus-fertőzéssel kezelt beteget továbbra sem lehet látogatni. A más osztályokon fekvő betegekhez egy nap csak egy ember mehet be, egy órára, és a látogatónak védettségi igazolvánnyal kell rendelkeznie.

Úgy fogalmazott, az oltásoknak köszönhetően sikerült úrrá lenni a járvány harmadik hullámán. Az oltási időpontok „nyitva vannak”, aki regisztrált, rögtön tud magának időpontot foglalni – emelte ki. Regisztráció: https://vakcinainfo.gov.hu/

Hozzátette: a szerdán meghirdetett 199 ezer adag Pfizer-vakcinára szóló időpontok felét csütörtök délre lefoglalták. Ezen kívül az oltópontokon AstraZeneca- és Szputnyik V vakcina áll rendelkezésre, de már csak korlátozott számban. Szputnyik V oltóanyagból az orosz fél már leszállította a szerződött mennyiséget – tette hozzá. Időpontfoglalás oltásra: https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas

Csütörtökön 64 800 adag Moderna-, míg pénteken 55 200 adag AstraZeneca-oltóanyag érkezik, ezeket a második körös oltásokra használják fel. A háziorvosok pedig Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinával oltanak – ismertette.

A szociális intézmények statisztikáit ismertetve Müller Cecília arról szólt, hogy ezekben az intézményekben tovább javult a helyzet.

Mint mondta, jelenleg 1720 gondozottat tartanak nyilván koronavírus-pozitívként, az összes gondozott két százalékát. Kórházban közülük 618-an vannak. A szociális intézményekben élők közül csaknem húszezren betegedtek meg, 3788 gondozott halt meg a fertőzés következtében, ez az összes magyarországi elhunyt 13 százaléka.

A nemzetközi adatokkal összevetve a magyar adatokat, elmondható, hogy Magyarországon az elhunytak 13 százaléka volt gondozott, a nemzetközi adatok szerint a koronavírusban elhunytak 41 százaléka volt szociális otthonok lakója – mondta.

A szakember beszélt arról is, hogy a járványban 752 szociális intézményben dolgozó volt érintett, ez az összes dolgozó kevesebb mint egy százaléka, és tizenkilencen hunytak el a vírusfertőzés következtében.

Kiemelte, mára az összes oltásra jelentkezett gondozót és ápoltat beoltották, ami 89 ezer embert jelent. Az oltásoknak köszönhetően 96 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma a gondozottak, és 92 százalékkal a gondozóknál – tette hozzá.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy folyamatosan vizsgálják a vírus genetikai állományát, és továbbra sem fedezték fel a mintákban a vírus indiai variánsát.

Az oltásnak köszönhetően sikerült leküzdeni a járvány harmadik hullámát, de a vírus továbbra is „itt van velünk” és azok között, akik még nem oltatták be magukat, és fertőz is. Mivel Magyarországon a pünkösdi hétvégén meghaladja az 5 milliót a beoltottak száma, új intézkedések lépnek hatályba. A kormány továbbá arról is döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Az Operatív törzs holnap dönt az 5 millió beoltott utáni intézkedésekről

A miniszter kitért arra, hogy mivel Magyarországon a pünkösdi hétvégén meghaladja az 5 milliót a beoltottak száma, új intézkedések lépnek hatályba. Ezeket a kormány részletesen megtárgyalta és javaslatot tesz az operatív törzsnek, amely pénteken 6 órakor a miniszterelnök részvételével ülésezik, és az ott meghozott döntéseket Orbán Viktor péntek délelőtt ismerteti.

Jelezte, az ingyenes parkolás megszűnése és a hitelmoratórium meghosszabbítása is ezen megtárgyalt témák közé tartozik, de mivel tovább tárgyalni róluk az operatív törzsön járványügyi vagy védekezési szempontból nem indokolt, véglegesnek tekinthetők.

A magyar oltási program továbbra is Európa élmezőnyében, de a vírus még velünk van

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltásnak köszönhetően sikerült leküzdeni a járvány harmadik hullámát, de a vírus továbbra is „itt van velünk” és azok között, akik még nem oltatták be magukat, és fertőz is. Ezért mindenkit arra kért, hogy regisztráljon és oltassa be magát. Regisztráció: https://vakcinainfo.gov.hu/

„Mostanra jutottunk el odáig”, hogy a regisztráció után egy vagy két nappal időpont foglalható, s akár már másnapra, bármilyen vakcinából – jelezte.

Megjegyezte: az immunizációs program lelassulásának egyik oka, hogy az oltásra regisztráltak harmada-fele kapott védettségi igazolványt betegség miatt. Ők vélhetően beoltatják majd magukat, de „nem sietik ezt el” – mondta.

A járvány jelenlegi, harmadik hulláma után a rendkívüli jogrend csupán addig fog fennmaradni, amíg az feltétlenül szükséges – hangsúlyozta a miniszter.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy Európa többi részén az átoltottság még nem érte el azt a szintet, mint Magyarországon, ezért ott lényegesen magasabb a fertőzés veszélye. Hozzáfűzte azt is: bár Magyarországon az indiai mutáns egyelőre nem jelent meg, van ennek esélye.

Ezért a járványügyi intézkedések egy részét tudja csak feloldani mindenkinek a kormány, egy másik részét pedig a védetteknek. A részletes intézkedéseket pénteken ismerteti a miniszterelnök – közölte Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, a kormány javaslatot tett a kijárási tilalom megszüntetésére ötmillió beoltott elérése esetén; erről is az operatív törzs dönt péntek reggel.

A tárcavezető megjegyezte, az ötmilliós átoltottság elérése után már nem a beadott vakcinák számához, hanem a fertőzöttségi adatok alakulásához kötik a védekezési intézkedések szükségességét.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Levágta az apja fejét az utcán egy migráns Lyonban, majd a levágott fejjel sétálni indult

origo.hu

Újabb fordulat: mégis meghúzta a ravaszt Alec Baldwin a Rust forgatásán

borsonline.hu

Menekítik az embereket a repülőtérről: egy fegyveres férfi nyitott tüzet

mandiner.hu

Újraelemezték a magyar őstörténet legfontosabb írott forrását – íme az eredmények!

vg.hu

Nincsenek titkok: az aszály miatt sok minden felszínre kerül

metropol.hu

Bevállalós! Teljesen pucér képet rakott ki magáról Pamela Anderson volt férje - Fotó!

astronet.hu

Heti horoszkóp 2022. augusztus 15-21.: Szerencsés fordulatokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Ne kapcsold be a sütőt, aszalj inkább ingyen

ripost.hu

Ismét az örökbefogadás mellett döntött Németh Kristóf

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Nyilvánosan üzenget egymásnak Kulcsár Edina és G.w.M

További cikkek

INSIDER

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

INSIDER

Rezsicsökkentés: újra divatba jött nagyanyáink sparheltje

INSIDER

Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Különös hobbit talált egy négyéves csanádpalotai kisfiú, Kocsis Tibor is segít neki

INSIDER

Visszatér a brutális kánikula, ez várható augusztus 20-ra

INSIDER

Hétmilliót kaszáltak az unokázós csalók – mellbevágó videó

INSIDER

VV Fanni-ügy: új fejlemény történt az ítélethirdetés után