1 éve

Tőlünk tanulja a világ, miként lehet előjelezni a járványhelyzet alakulását

A világszinten is unikálisnak számító diagnosztikai módszerről az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője beszélt.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóin rendszeresen beszámol a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szennyvízvizsgálatainak eredményeiről, amelyek nem csak az aktuális járványhelyzetet mutatják meg, hanem öt-hat nappal előre tudják jelezni a várható változásokat is.

Pándics Tamás az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője tájékoztatta a Magyar Nemzetet a világszinten is egyedinek számító diagnosztikai vizsgálatról. Beszámolt arról is, hogy hamarosan elérjük a harmadik hullám tetejét is, hiszen a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja országosan stagnálást mutat.

Pándics Tamás mesélt a hazai járványügyi előrejelzésekről (Fotó: hirado.hu)

A szennyvíz összetétele lakossági állapotfelmérésnek is tekinthető, mivel minden olyan anyagot, kórokozót tartalmaz, ami az emberek szervezetéből ürül, vagy a fürdővízzel jut a csatornahálózatba. Ezeket az információkat használják fel a szennyvízalapú epidemiológiai vizsgálatokhoz is. Pándics Tamás hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is használja például a járványos gyermekbénulás leküzdésében, de több ország használja arra, hogy nyomon kövessék a lakosság droghasználatát, hiszen így több millió ember mintáját egyszerre tudják megvizsgálni.

Magyarországon négymillió embertől származó mintákból mérik a koronavírus örökítőanyagát a szennyvízből. A vizsgálatok által meghatározzák, hogy egy adott településen mekkora a vírus koncentrációja, illetve az elmúlt két hét adataival is összehasonlítják, így a változás tendenciáját is láthatják. Az adatokat az NNK honlapján teszik közzé.

A mintavételi helyek, amelyek a megyeszékhelyeken találhatóak, heti rendszerességgel veszik le a mintákat, majd a területileg illetékes kormányhivatalok segítségével juttatják el a fővárosba. A vizsgálatok, az elemzések és az előrejelzések elkészítése az NNK-ban történik.

Pándics Tamás azt is elmondta, hogy a tavaly májusban indult vizsgálatok nem a kórokozót, hanem annak örökítőanyagát vagyis az RNS-ét mutatják a laboratóriumban. Ehhez a vizsgálathoz viszont saját fejlesztésre volt szükség. Magyarországon, illetve sehol máshol korábban nem vizsgáltak légúti vírusok örökítőanyagot szennyvízből.

„Ezért komoly kutatás-fejlesztési folyamat eredményeként saját innovációt dolgoztunk ki, amire azért is szükség volt, mert a tömeges megbetegedések megjelenésekor a diagnosztikához nélkülözhetetlen egyes eszközök, alapanyagok világszerte hiánycikké váltak. Nekünk azonban sikerült kifejlesztetnünk egy olyan eljárást, amely ebben a helyzetben is lehetővé teszi a rendszer folyamatos működtetését. Maga a víruskimutatás környezeti közegben nem egyszerű, de a főosztályunk, ahol csaknem húsz tudományterület képviselői dolgoznak, erre korábban már felkészült. Ilyen eset volt a 2006-os miskolci vízjárvány, amikor az ivóvízből kellett a vírusokat kimutatni, mert a vízhálózat szennyvízzel fertőződött” – tette hozzá. Az első hullám leszálló ágában már sikeresen végeztek vizsgálatokat, így előre tudták jelezni a második, illetve a harmadik hullámot is.

Azonban nem csak előrejelzésre használják a vizsgálatokat, de a döntéshozókat is segíti. A szakember azt is elmondta, hogy folyamatosan fejlesztik a módszert, ezáltal már a különféle vírusvariánsokat is kitudják mutatni a szennyvízből.

„Az eredmények azt igazolják, hogy a korábban jellemző, eredeti vírustörzs már csak nagyon kis mennyiségben van jelen, és jelenleg a brit mutáns dominál országszerte.”

A jelenlegi eredmények szerint országosan stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, ami azt jelenti, hogy hamarosan tetőzik a harmadik hullám. Pándics Tamás szerint ez a fajta vizsgálat egyedinek számít a világban. A módszer hatékonyságáról az Egészségügyi Világszervezet felkérésére szakmai fórumokon is beszámolnak.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő tisztogatásba kezdett Zelenszkij

origo.hu

Újabb sztár csatlakozott a szexuális szolgáltatásokat nyúltó OnlyFanshez! Nem is akárki!

life.hu

A villamoson hagyta a táskáját a nyaralni induló nagymama: a vezető mentette meg a napot

vg.hu

A Mol mennyiségi korlátozást vezet be a benzinkutakon

life.hu

Epres Panni őszintén elmondta, nincs mindennel kibékülve magán

hirtv.hu

Nyomozás: Emberi maradványokra bukkant Berki léleklátója

origo.hu

Döbbenet, mire használnák a sisakot, amely jelez, ha viselője pornót néz

travelo.hu

Különleges éjszaka lesz ma a tihanyi apátságban

origo.hu

Gyógyszerkészítmény az emésztési zavarok ellen (x)

mindmegette.hu

3 recept GYOZA gombóccal, ami azonnal a család kedvence lesz (x)

ripost.hu

Gömbölyű popsi és cici az ágyban, lehúzzák a paplant a pucéran alvó üzletasszonyról

origo.hu

Horvátország tele van természettel…(x)

További cikkek

INSIDER

Tévhitek a fulladásról: miről ismerhetjük fel, ha valóban baj van?

INSIDER

Tovább tombol a liberális elmebaj: már Mozarttal és Beethovennel is gond van

INSIDER

A hatodik hullám és a nyár – erre készül Rusvai Miklós

INSIDER

Vissza akar térni, puccsra készül Jakab Péter: a Jobbik-szexbotrány főszereplője mögé bújik

INSIDER

Így nem unatkozik a gyerek utazás közben

INSIDER

Sokkot kaptak a netezők attól, mit tett a 90 éves sofőr

INSIDER

Ámokfutó a Megyeri hídnál: itt a döbbenetes videó a tettéről

INSIDER

Lecsukták a katonát, aki várandós nőre támadt