1 éve

Orbán Viktor: Május 10-én nyitnak a középiskolák, csak írásbeli érettségi lesz

A miniszterelnök bejelentette, hogy már négymillióan regisztráltak a vakcinára.

Orbán Viktor az operatív törzs ülése után a Kossuth Rádióban beszélt a legfrissebb járványügyi intézkedésekről.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy április 19-én kinyithatnának az iskolák, hiszen elvégezték az intézmények fertőtlenítését, vagyis készen állnak az iskolák újranyitására. A közelgő érettségi szünet miatt mégis úgy látják, nem érdemes néhány napra újranyitni a középiskolákat.

Az Operatív Törzs ma reggeli ülésén ezért arról döntöttek, hogy május 10-én, az érettségi után nyitják meg a középiskolákat. Közölte továbbá, hogy tavalyhoz hasonlóan ezúttal is csak írásbeli érettségi lesz.

 

A miniszterelnök azt mondta, hogy a mostani járványban a brit mutáns pusztít. Most a zárásokkal nem lehet visszaszorítani a vírust.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban
Fotó: Facebook

„Az izolálás csak lassítani tudja a terjedését, megsemmisíteni csak vakcinával lehet.” – mondta a miniszterelnök, aki bejelentette, hogy már négymillióan regisztráltak a vakcinára. Ez azonban még mindig kevés, ezért kampányolni fognak.

„Akkor lesz béke, ha a vírust oltásokkal le tudjuk győzni” – jelentette ki Orbán Viktor, aki elmondta, június elejéig 7 millió ember kaphat oltást, ha regisztrálnak ennyien.

Orbán Viktor szólt arról is, hogyha elérjük a 4 milliós létszámot május elejére, akkor nyithatnak a szállodák, éttermek és a közösségi események. Most egyelőre az iskolák újranyitása következik – tette hozzá.

Orbán Viktor az oltásellenes baloldalról is beszélt. Elmondta, hogy a baloldal beadott egy országgyűlési határozatot arról, hogy tiltsák be a kínai és orosz vakcinát.. Ha ezt a parlament elfogadja, akkor sokkal többen haltak volna meg. Az csak a képmutatás része, hogy magukat beoltják, és az embereket lebeszélik- tette hozzá.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 432 313 fő, közülük 922 886 fő már a második oltását is megkapta. 1890 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 691 743 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 170 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 22 098 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 418 568 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 251 077 főre emelkedett. 12 007 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltás a húsvéti ünnepek alatt is folyamatos volt. Magyarország Európában kiemelkedően teljesít, hazánk a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 24,2%-a már kapott oltást, szemben az uniós 12,7%-os átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85%-a már megkapta az oltást. Szombattól Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonták az oltásba, a kijelölt 18 szakrendelőben ma is oltják a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat. A beoltottak száma rövidesen eléri a 2,5 milliót, ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás.

A fenti kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe.

 • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
 • Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.
 • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
 • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
 • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
 • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
 • A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.
 • A jelenleg hatályban lévő legfontosabb védelmi intézkedések:

 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
 • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
 • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
 • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

  Felhívjuk a figyelmet, hogy a járvány rendkívül intenzíven terjed, a brit vírusmutáns több embert képes fertőzni, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet! Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be! Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát! Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a Favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását. https://koronavirus.gov.hu/cikkek/emmi-favipiravir-felirasan-embereletek-mulhatnak

  A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. A harmadik hullám kezdete óta újabb egymillióval nőtt a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon!

  Azok a regisztráltak, akik még oltásra várnak leellenőrizhetik, hogy regisztrációjuk milyen státuszban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egy internetes felületet nyitott erre a célra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/itt-ellenorizheti-hogy-nyilvantartjak-e-ont-oltandokent

  A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

  Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszünk bekapcsolni az oltásba. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen.

  Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. A kínai Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához. Az orosz vakcinát is a regisztrált idősek oltására használják a megyei kórházak oltópontjain. Az OGYÉI két újabb keleti vakcina (CanSino, CoviShield) behozatalát is engedélyezte, de ezek szállítása csak hetek múlva várható. A Magyarországra érkezett vakcinákról: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/magyarorszagra-erkezett-vakcinak-tipusa-es-mennyisege-9

   

   

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Megtámadták a világhírű írót, Salman Rushdie-t a színpadon, lehet, hogy késsel meg is szúrták

  borsonline.hu

  Képtelen hazamenni az apa - megrázó részletek a zalaegerszegi tragédiáról

  metropol.hu

  Hatalmas az öröm! Vastag Csaba megkérte gyönyörű kedvese kezét

  ripost.hu

  Érkezik a Vízöntő telihold: 4 csillagjegynek sorszerű fordulatot hoz az életébe

  mandiner.hu

  Orosz tévés: Ha a zaporizzsjai erőmű megsérül, két atomrakétát azonnal kilövünk. Egyet Washingtonra, egyet Londonra

  borsonline.hu

  Pornóból vett magának 800 milliós házat a háromgyermekes anyuka

  mindmegette.hu

  Nem hiszed el, hogy eszi Erzsébet királynő a hamburgert

  life.hu

  Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

  ripost.hu

  Idő előtt: sztárok, akik tragikus balesetben hunytak el

  life.hu

  Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

  origo.hu

  Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

  További cikkek

  INSIDER

  Aprólékosan megtervezték az idei tűzijátékot, kiderültek a részletek

  INSIDER

  Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

  INSIDER

  Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

  INSIDER

  Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

  INSIDER

  Újabb darázstámadás: azonnal rohantak a kórházba a menyasszonnyal

  INSIDER

  „Az angyalok vigyázzanak rád!” – szívfacsaró sorokkal búcsúzik a halálra nyomott 5 éves fiától az anya

  INSIDER

  Nem hiszed el, hányan vigyáznak a bulizókra a Szigeten

  INSIDER

  Izgalmas autós üldözés: így ért véget a 16 km-en át tartó hajsza – videó