1 éve

Kiakadt egy oltóponton dolgozó: „bejönnek és svédasztal módjára válogatni akarnak a vakcinákból”

Bár nő a vakcinákba vetett bizalom, sokan még mindig trükkökkel akarnak másik oltáshoz jutni.

Szerző Ripost

A 21 éves Hanna orvosnak tanul a Semmelweis Egyetemen. Korábban önkénteskedett Covid-osztályon is, mert úgy gondolta, hogy másodéves hallgatóként hatalmas lehetőség bekerülni a betegellátásba, idővel azonban átkerült a Bajcsy-Zsilinszky Kórház oltópontjára, ahol az elmúlt hetekben szintén rengeteg tapasztalatot szerzett. Ezekről mesélt most a Metropolnak.

Fotó: Metropol

„Napi 10-15 ezer forintot keresek”

„Mindannyian úgy tekintünk az önkéntességre, hogy nincs mese, ez most az az időszak, amikor mindenkinek segítenie kell – jelentette ki Hanna. – Emellett sok mindent megtanulhatunk így testközelből, és bár nem számítottam rá, hogy ezért pénzt is kapunk majd, most ott tartunk, hogy napi 10-15 ezer forintot keresek önkéntesként, ami bevételi forrásnak sem utolsó. Nem emiatt csináljuk, de ez mindenképp egy plusz. Úgy érezzük, hogy megbecsülik a munkánkat” – mesélte az orvostanhallgató, aki általában napi 10 órát dolgozik, többek közt koordinálja a vakcinára várókat, és tartja a kapcsolatot a háziorvosokkal.

Az oltást követően is be kell tartani a szabályokat

Napról napra napra nő a vakcinákba vetett bizalom, ám még mindig sokan szeretnének válogatni, és ehhez bizony különböző trükköket is bevetnek.

„Összességében a többség nagyon örül, hogy végre felveheti az oltást, mégis sokan vannak azok, akik csak úgy betévednek az oltópontra, és vakcinát követelnek, méghozzá nem is akármilyet. Egyesek úgy válogatnak, mintha ez egy svédasztal lenne. Vannak, akik különböző indokokkal rukkolnak elő, hogy miért nem kaphatják meg az adott oltóanyagot, kitalálnak vagy épp letagadnak különböző krónikus betegségeket. Fontos, hogy a hozzájárulási nyilatkozatban szereplő kérdésekre mindenki őszintén válaszoljon. Az oltást követően pedig továbbra is be kell tartani a szabályokat, többen rögtön a szuri után már vennék is le a maszkot, és már a váróban elkezdenének bandázni” – mesélte a 21 éves önkéntes.

A legtöbb melléhatás a félelemből ered

A különböző álhírek ellenére a vakcinációt követően a legtöbbeknek a karja fáj, emellett jelentkezhet fejfájás, vagy egy napig tartó rossz közérzet, láz. Ez azonban minden oltásnál így van, hisz így alakul ki a megfelelő védettség a vírus ellen. Mégis sokan vannak, akik szabályosan rettegnek a következményektől.

„Már jó pár hete itt vagyok, de még senkinél nem idézett elő az oltás súlyos fizikai reakciót. Sokkal gyakrabban jönnek elő pszichés tünetek, amikor valaki megkapja az oltást és annyira ideges lesz, hogy leesik a vérnyomása, ami miatt le kell fektetni. De előfordult már olyan is, hogy valaki annyira felspannolta magát, hogy szédülni kezdett, majd a székről is lefordult” – idézte fel a legkirívóbb eseteket Hanna.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!