1 éve

Kiderült, mennyire biztonságosak az mRNS vakcinák a várandósoknak

Vizsgálták azokat a várandós nőket, akiket a Pfizer és a Moderna vakcinákkal oltottak be, a tapasztalatokat tanulmányban foglalták össze.

Az oltás a várandósoknak is fontos, a koronavírus-fertőzés veszélyezteti a terhességet és a kismama állapotát.

A várandósok első és második oltása utáni mellékhatások nem különböznek lényegesen a nem terhesek oltásánál tapasztaltaktól – derült ki a New England Journal of Medicine tanulmányából.

Fotó: shutterstock

A terhesség kimenetelét illetően sem tapasztaltak káros hatást az oltottak körében.

A kutatásban 35.691 ember vett részt. A CDC vizsgálatához olyan önkéntesek szolgáltatták az adatokat, akik 2020. december közepe és február vége között kapták meg a Moderna vagy a Pfizer-BioNTech vakcináját, egyúttal vállalták, hogy bekapcsolódnak egy okostelefon-alapú oltási megfigyelő rendszerbe.

A V-safe egy új CDC okostelefon-alapú aktív megfigyelő rendszer, amelyet a Covid-19 oltási programhoz fejlesztettek ki, a felvétel önkéntes. A V-safe webes linkekkel küld SMS-eket a résztvevőknek olyan online adatgyűjtéshez, amelyek felmérik a mellékhatásokat és az egészségi állapotot az oltás utáni időszakban. A nyomon követés 12 hónappal a Covid-19 vakcina utolsó adagját követően folytatódik. A Covid-19 vakcina bármilyen dózisával történő oltást követő első héten a résztvevőt arra kérik, hogy a napi adatgyűjtés során jelentse a helyi és szisztémás tüneteket, és enyhe, közepes vagy súlyos kategóriába sorolja őket; az adatgyűjtés során felmérik az egészségre káros hatásokat. Ha a résztvevők bármikor jelzik, hogy orvosi ellátást igényelnek, felkérést kapnak, hogy aktív telefonos tájékoztatás útján töltsenek ki jelentést a VAERS-hez.

Az mRNS COVID-19 vakcinát kapott terhesek és csecsemőik betegségének aránya hasonló volt a pandémiát megelőző időszakhoz.

A tanulmányban 16 és 54 év közötti terhes nőket vizsgálták, akik a Pfizer-BioNTech vagy Moderna oltást kapták, és az adatelemzés idején befejeződött a terhességük.

Megtudtuk: az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomról gyakrabban számoltak be a várandós nők, mint a nem terhesek, míg fejfájásról, izomfájdalomról, hidegrázásról és lázról ritkábban számoltak be a terhes nők.

Az újszülöttek nemkívánatos eredményei között szerepelt a koraszülés (9,4% -ban) és a kisebb születési súly (3,2%-ban), de egy újszülött sem halt meg.

Sajnos az viszont egyre több esetben fordul elő, hogy fiatal, várandós nők kerülnek súlyos állapotba a Covid-fertőzés miatt: többüknél császármetszést kellett végrehajtani, hogy a babát megmentsék, ők maguk pedig nem egy esetben még hetekig vívtak élet-halál harcot – és sajnos van, aki alul maradt a koronavírussal szemben. Éppen ezért volt sürgető, hogy soron kívül beoltsák a kismamákat és ezért különösen fontos az oltás a várandósoknak.

Bár terhes nőket nem vontak be a védőoltások sürgősségi engedélyezését megelőző harmadik fázisú klinikai vizsgálatokba, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy azoknál sem járt negatív egészségügyi hatással a Pfizer-BionTech-, vagy a Moderna-vakcina, akik tudtukon kívül már várandósok voltak, amikor megkapták azt. Ennek ellenére a beoltott kismamák állapotának folyamatos ellenőrzésére, nyomon követésére szükség van, beleértve azok vizsgálatát is, akik terhességük korai szakaszában kaptak védőoltást – hangsúlyozta a CDC. Minden esetben egyéni mérlegelés szükséges az oltás beadásáról, amelyhez Magyarországon is a Pfizer és a Moderna vakcináját alkalmazzák. Nálunk is van ezzel kapcsolatosan szakmai ajánlás. Ez a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának és a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére a Szakmai Kollégium Szülészet, Nőgyógyászat Tagozat egyetértésével jött létre, amelyet eljárásrend formájában az egészségügyi szolgáltatók – tehát az oltópontként működő háziorvosok és kórházak – is megkaptak.

Az ajánlás szerint az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást a szülés után javasolt beadni. Az oltást kérő várandós nő a vakicinainfo.gov.hu honlapon történt regisztrációja után a háziorvosánál jelentkezzen, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kipróbáltuk az új családi Fordot, ami valójában egy Volkswagen

origo.hu

Több ember fejét is le akarta vágni egy tatabányai férfi

borsonline.hu

Szlávik János bejelentette: új fertőzés terjed, súlyos megbetegedést okoz

ripost.hu

Egy időutazó megjósolta II. Erzsébet királynő halálát

magyarnemzet.hu

Panaszkodó, aktivista bírót vett védelmébe az Országos Bírói Tanács

borsonline.hu

Szívszaggató: Hat napot töltött halott babájával a fiatal édesanya

travelo.hu

Esztergomnál áll egy műemlék a Dunában, aminek a csodájára járnak

ripost.hu

Már Azahriah klipjében is szerepel a megcsalt barátnője

ripost.hu

Ez is eljött! Varga Irén végleg feladta a küzdelmet

ripost.hu

Hatalmas robbanás rázta meg a napot, a Földre is hatással lesz

ripost.hu

Letolta a bugyiját, less be alá: szeméremdobját mutatja a vadóc álomnő

További cikkek

INSIDER

9+1 tipp covid tünetek ellen - Népi gyógymódokat ajánl a magyar orvos

INSIDER

10 praktikus tipp: így spórolhatsz az árammal

INSIDER

Katonai helikopterek lepték el a Parlament előtt a Duna fölötti légteret

INSIDER

Erdőkért felelős államtitkár: ezután is szabályozott keretek között fog zajlani a fakitermelés

INSIDER

Budapesti strandon kapták el a veszélyes bűnözőt, az FBI is kereste

INSIDER

Szenvednek a budapestiek a parlagfűtől: virágzik a gaz a fővárosi közterületeken

INSIDER

Másodfokú riasztást adtak ki: extrém hőség vár ránk, majd jön a hidegfront

INSIDER

Botrány: szexpressz lett a gödöllői HÉV-ből