Létrehozva: 2021.04.28.

Mindent feladott: Kaiser Ede új életet kezdett, külföldre költözött

Kaiser Ede 18 év után szabadult a börtönből és úgy döntött, elhagyja az országot.

Az 46 éves Kaiser Ede korábban nem volt éppen a becsületesség mintaszobra. A személyiségétől nem volt teljesen idegen az erőszak, ezért is dönthetett úgy, hogy bankrablóként épít karriert. 2005-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a 2002-es, nyolc halálos áldozattal járó móri mészárlás ügyében, mint utólag kiderült, ártatlanul. A felmentése azonban nem jelentette az azonnali szabadulását, mert az egyéb tettei okán 18 évet így is a rácsok mögött kellett töltenie. Tavaly, június 1-jén szabadult. Azóta meghúzza magát, és igyekszik tisztességes életet élni. A Borsnak telefonon mesélt a mostani életéről.

Fotó: Bánkúti Sándor/Bors

„Már nem Magyarországon élek egy hónapja, de hogy hova költöztem, azt egyelőre nem szeretném elárulni. A lényeg, hogy a szülőhazámban mindent feladtam, pedig már kezdett az üzlet beindulni. Alapos okom volt rá, hogy így döntöttem” – mondta az egykori bankrabló, aki a szabadulása után egy barátja építési vállalkozásában kezdett dolgozni.

„Gipszkartonoztunk és burkoltunk” – mesélte Ede, és hozzátette: azóta rengeteget változott az élete.

„Miután kiengedtek a börtönből, néhány hétre a szüleimhez költöztem, hogy összeszedhessem magamat. Szoknom kellett a kinti világot, ahol már nem mások mondják meg, hogy mikor keljek és feküdjek, illetve zuhanyozzak. Utána a belvárosba költöztem, de már azt a lakást is feladtam” – árulta el Kaiser.

Az egykori bűnöző Magyarországon érezte az emberek szeretetét. Szinte mindenhol felismerték, tudták, hogy ki ő, de értékelték az igyekezetét. Maga is úgy gondolja, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt, ő pedig szeretne ezzel élni. A szerelem is rámosolygott, egy lelkész hölgy személyében.

„Idővel szeretném a páromat feleségül venni. Az eltelt hónapok alatt sok mindent megéltünk. Sajnos voltak bonyodalmak, de igyekszünk megmenteni a kapcsolatunkat. Tisztelem annyira, hogy a múltamból adódó hírverésbe már ne vonjam be. Ő egy külön személy” – magyarázta Kaiser, aki egy ideig ugyanazt az autót használta, amit még elítélése előtt kapott, de azt már elcserélte. Mivel úgy látta, hogy nincs rá szüksége, az új kocsiját is eladta.

Kaiser Ede egy véletlennek köszönheti szabadulását. Szebenyi István amatőr régész egy erdőben bukkant rá egy fémkeresővel a Móron használt fegyverekre. A nyomozók aztán megállapították, hogy a magyar kriminalisztika legvéresebb bűncselekményének elkövetését következetesen tagadó férfi mindvégig igazat mondott.

– Edével manapság is tartjuk a kapcsolatot, de szoros barátság nem alakult ki közöttünk. Néha írunk egymásnak. Az élete lényegesebb történéseiről értesít. Őszintén kívánom neki, hogy kitartson, és hosszú távon boldog lehessen. Természetesen elsősorban rajta múlik, hogy meddig marad becsületes, de jól tudjuk, hogy volt már rá példa, hogy egykori bűnözők tényleg megjavultak – fogalmazott István.

Nyolc hónapja kezdte újra az életét odakint Kaiser Ede, akit – bár soha nem ölt meg senkit – ártatlanul életfogytiglanra ítéltek a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablásért, a nevét így ismerte meg az ország. Miután meglettek a valódi elkövetők, és ő tisztázódott a móri vád alól, még mindig börtönben kellett maradnia, hogy leülje a büntetését olyan rablásokért, amiket tényleg elkövetett. Ez a büntetés ért véget 18 év után a nyáron. Most az építőiparban dolgozik, de a pandémia miatt ő is nehezebben boldogul, mint remélte, és meglepte, hogy a szektorban mennyivel kevesebbet ér az adott szó, mint ahogy ő azt megszokta. Odabent találkozott az igazi móri bankrablóval, aki bocsánatot kért tőle. Kaiser Edét és Hajdu Lászlót 2002 nyarán vették őrizetbe a nyolc halálos áldozatot követelő móri eset, a magyar kriminalisztika legkegyetlenebb bankrablása miatt. A rendőrök figyelmét egy olyan férfi irányította rájuk, akivel korábban közösen követtek el más rablásokat, és aki a 25 milliós nyomravezetői díjon felül vádalkut is kötött. Kaisert előbb első, aztán másodfokon, jogerősen is bűnösnek találták, hiába volt alibije, hiába nem stimmeltek a bizonyítékok, hiába volt ezer gond a szemtanúi felismerésekkel. A férfit, aki ugyan bűnözésből élt, de nem járt Móron a mészárlás napján, és soha nem ölt meg senkit, tényleges életfogytiglannal sújtották, és még az alibijét igazoló barátai, ismerősei ellen is eljárás indult hamis tanúzás gyanújával. 2007-ben végül annak köszönhetően derült ki az igazság, hogy egy hobbirégész ráakadt a mészárlásnál használt fegyverekre. Elfogásuk után a valódi bankrablók egyike, Nagy László a börtönben öngyilkos lett. Társa, Weiszdorn Róbert 2010-ben úgy kapott életfogytiglant, hogy legkorábban negyven év múlva jöhet szóba a feltételes szabadságra bocsátása.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast