1 éve

Mi a helyzet a zenés bulikkal? Nagy az aggodalom a nyitás körül, nem mindenki húzhatja fel a rolót

A színházak és a mozik is kinyithatnak, de nem mindenki örülhet a hétvégi startnak. Zenés-táncos rendezvények, koncertek például még nem lesznek...

A kormány nemrég jelentette be, hogy a 4 millió beoltott elérésével csak védettségi igazolvánnyal vehetők igénybe egyes szolgáltatások. A nyitás becslések szerint talán már a hétvégén eljöhet, és bár többek között a mozik, a színházak és a sportrendezvények igen, de a zenés, táncos rendezvények még nem tehetik ki a nyitva táblát. Az április 26-ai Magyar Közlöny szerint ugyanis:

„A zenés, táncos rendezvény e rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális eseménynek” – tehát ilyen rendezvényeket tilos szervezni.

Súlyosan érinti a rendezvényközpontokat

A hamarosan hatályba lépő rendelet súlyosan érintheti a rendezvényközpontokat. Ezt erősítette meg a Ripost-nak Jávorszky Iván, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője is. A szegedi IH Rendezvényközpont vezetője elmondta: a lezárások előtti évben 870 rendezvényt bonyolítottak le, és mivel eddig kétszer, márciusban és novemberben is le kellett húzniuk a rolót, szinte százszázalékos veszteség érte őket.

Nem mindenki örülhet a nyitásnak, a rendezvényközpontoknak még nem tarthatnak kultúrális rendezvényeket. Fotó: IH Rendezvényközpont

„Ha most nem nyithatunk ki, tovább gördítjük a nehézségeinket” – meséli a férfi.

Keresik a kiskaput

A rendelet nemcsak nehezen érinti az ágazatot, de Jávorszky Iván szerint nem egyértelmű, hogy mit értenek alatta.

Számunkra nagy rejtély, hogy kire érvényes pontosan a zenés, táncos rendezvény. A jogászaink a nyitás előtti pillanatig vizsgálják, hogy van-e például különbség a vonós négyes vagy a Halott pénz rendezvénye között?

Az ügyvezető reméli, sikerül megoldást találniuk, és ha védettségi igazolványhoz kötve, de végre ők is tarthatnak kulturális rendezvényeket.

Védettségi igazolvány, de kinek? Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítását külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát. Aki átesett a betegségen, 6 hónapig tekinthető védettnek. Aki az ellenanyag termelődését bizonyítja teszttel, 4 hónapra kaphat igazolványt, de az nem ingyenes.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!