Létrehozva: 2021.04.19.

Jó hír: csökkent a fertőzöttek és az elhunytak száma is

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos.

2680 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 197, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 381 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 458 212 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 269 595 fő. 8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1 052-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus fertőzőttség megyénként
Fotó: koronavírus.gov.hu

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is ezreket fertőz, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos.

A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is.

A világon 141 125 074 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 017 632, a gyógyultaké 80 616 556 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint.

A javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik, a vakcinák iránt egyre nő a lakosság bizalma és igénye – mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília kifejtette, már 4 millió 326 ezer fölé nőtt a koronavírus elleni védőoltásra regisztrálók száma, és 69 százalékuk már legalább az egyik oltást megkapta. A magyar lakosság 33,4 százaléka van beoltva, szemben az uniós 18,5 százalékos átlaggal.

A regisztrált 65 év felettiek több mint 90 százaléka, míg a középkorosztály 53 százaléka kapott már oltást – tette hozzá.

Megjegyezte, napról napra jelennek meg szakmai cikkek, pozitív hírek és tapasztalatok a Magyarországon is alkalmazott oltóanyagokról, ennek is köszönhető, hogy nő a lakosság bizalma és igénye a védőoltások iránt.

Az országos tisztifőorvos szólt a napokban Magyarországra érkező, jelentős mennyiségű vakcinaszállítmányokról is. Úgy fogalmazott: ezekkel további lendületet nyerhet az oltások beadása. „Rövid időn belül mindenkit be tudunk oltani, aki a mai napig regisztrált” – szögezte le.

Közölte, hétfőn megérkezett a Moderna-vakcina újabb, 68 400 adagja, amelyet javarészt a második dózisok beadásához használnak fel. Kedden érkezik az AstraZeneca vakcinája 72 ezer adaggal és a Pfizer oltóanyaga 248 040 adaggal. Ezen kívül kedd éjszakára várják a Szputnyik V második komponensű vakcináját, és a napokban kínai oltóanyag is érkezik még – ismertette.

A járványügyi adatokról a szakember elmondta, a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg. Az elmúlt napon 1645 új fertőzöttet regisztráltak, és bár csökkent, de még mindig magas a kórházban kezeltek száma, 8602, közülük 980-an vannak lélegeztetőgépen.

A vírus szennyvízben mért örökítőanyagának elmúlt heti mennyisége Müller Cecília tájékoztatása szerint „pici csökkenést, stagnálást” mutat, de a víruskoncentráció magasabb a szennyvizekben, mint a harmadik hullám kezdetén volt. Ez azt jelzi, hogy továbbra is magas az aktív fertőzöttek száma, így a védelmi és higiénés szabályok betartása továbbra is fontos.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az elmúlt héten 21 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma (7461-gyel) az előző heti adathoz képest. Az új fertőzöttek átlagéletkora 46-ről 45 évre csökkent.

A járvány kezdete óta a fertőzöttek 23 százaléka a 40-49 éves, 17 százaléka az 50-59 éves, 16 százaléka a 30-39 éves, 12 százaléka a 20-29 éves és a 60-69 éves korosztályból került ki.

A területi megoszlást nézve az elmúlt héten a legtöbb fertőzött fővárosi(14 százalék) vagy Pest megyei (13 százalék) volt. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében alig több mint 6 százalék volt az új fertőzöttek aránya, míg Tolna megyében regisztrálták a legkevesebbet (2 százalék) – mondta.

Az új fertőzöttek arányának csökkenése Somogy megyében volt a legdinamikusabb, 40 százalékos; Tolna és Győr-Moson-Sopron megyében 34 százalékkal, Fejér, Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében pedig 27 százalékkal csökkent új fertőzöttek száma – ismertette.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy annak is ajánlott az oltás, aki átesett a fertőzésen. Hozzátette, aki enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget, annak valószínűleg kevesebb ellenanyag termelődött a szervezetében, így hamarosan kaphat oltást. Akinél súlyos lefolyású volt a kór, annak a felépülést követő harmadik hónaptól ajánlják az oltás felvételét.

A szakember kiemelte, a betegséget követő olthatóságról csak szakmai ajánlások vannak, az oltás beadásáról konkrét esetben mindig az oltóorvos dönt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben – Egyedül Ukrajna nem ítélte el az oroszországi vérengzést

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte