1 éve

Érik a botrány: meglepő helyről segítik az embereket illegális házibulikhoz

A harmadik hullám közepén, amikor sokan az életükért küzdenek, mások továbbra sem képesek lemondani a fertőzésveszéllyel járó partikról. Az óvintézkedéseket kijátszva illegális házibulikat szerveznek.

Kiadó lakások tulajdonosai segítik az illegális házibulikat – derül ki több, a Ripost által talált hirdetésből.

Miközben tombol a harmadik hullám és sokan kerülnek kórházba az agresszíven terjedő brit mutáció miatt, addig mások, mintha nem is ezen a világon élnének, internetes csoportokban szervezkednek és illegális házibulikban igyekeznek levezetni a feszültséget. Annak ellenére, hogy egy-egy ilyen összejövetel veszélyes gócponttá válhat.

Segítik az illegális házibulikat (Fotó: Ripost)

A rendőrség többször számolt be arról, hogy bulizó társaságokra csaptak le és megbüntették őket.

Több mint 20 ezer tagja van egy olyan Facebook-csoportnak, ahol házibulikat hirdetnek, idegen vendégeket várva – számolt be a közelmúltban a Metropol.

Mint az ingyenes napilap írja: a kijárási korlátozás este 8 és reggel 5 közötti időtartamára kell egy helyszín, alkohol a 19 óráig nyitva tartó üzletekből és társaság, akik szívesen csatlakoznának az egyébként illegális összejövetelhez. A kereslet és a kínálat találkozik a csoportokban. Aki jelzi, hogy helyszínt bérelne egy esti partihoz, annak privát üzenetben válaszolnak a kiadó szálláshellyel rendelkezők. Az sem ritka, hogy virágnyelven, nyilvános kommentben folyik a szervezkedés.

A Ripost pedig kiszúrta, hogy több Airbnb tulajdonos mindenféle kertelés nélkül kiírja: hajlandó bérbe adni a lakását illegális házibuli helyszínnek. Még a hirdetés címébe is beleírja, hogy nem bánja, ha törvénytelenül buliznak a lakásában.

Több ilyen hirdetésre akadtunk a rövidtávú lakáskiadásra szakosodott közvetítő oldalon.

A fentiek kapcsán kerestük a rednőrséget.

„Munkatársaink az ellenőrzés alkalmával minden rendelkezésre álló körülményt vizsgálnak. A szálláshelyekre vonatkozó védelmi intézkedések megszegése miatt 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő bírságot szabhat ki a rendőrség, továbbá a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja” – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a a Ripost-tal. Vagyis a merész lakáskiadók csúnyán megüthetik a bokájukat. Az Operatív Törzs napi tájékoztatóin nem ritka, hogy részletesen is beszámolnak egy-egy estről.

Nem ez a megoldás

Bár a lakástulajdonosok is nehéz helyzetben vannak, mert a rövid távú lakáskiadás tilos és turisták amúgy sincsenek a járványhelyzet miatt, de nem az a megoldás, hogy asszisztálnak a törvénytelenséghez. Sokan például most hosszú távra adják ki a lakásukat, kedvezményesen.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!