1 éve

Biztonságban kinyitottak az óvodák és az alsó tagozatosok is iskolába mehettek

A gyerekek a borult idő ellenére is örömmel tértek vissza az iskola padba. Az óvintézkedéseket kivétel nélkül mindenki betartotta.

Sok családnak óriási segítség, hogy iskolába viheti a gyermekét, és a tapasztalatok szerint már a kicsik is nagyon várták, hogy újra átléphessék az iskola kapuját.

Kedvüket még a borongós, esős idő sem szegte, és noha a BKK bejelentette, hogy az alsósok diákigazolványuk felmutatásával ingyen utazhatnak, akit csak tudtak, kocsival hoztak suliba.

Sok kisgyermek örült, hogy újra iskolába mehet
Fotó: metropol

A Metropol reggel a Kispesten található Ady Endre Református Általános Iskolában járt, ahol a szülők, a diákok, és a pedagógusok is nagyon örültek a nyitásnak. Amikor az épp tízóraizó diákokat arról kérdezték, hogy milyen volt otthonról tanulni, egyhangúlag azt felelték: „unalmas”.

„Itt sokkal jobb, mert a szünetekben tudunk egymással játszani” – mondta az egyik nebuló. „Hiányoztak a tanítónénik” – felelte egy másik kisgyerek.

Visszatértek az általános iskolák alsó tagozatai
Fotó: Metropol

„Jó látni a többieket, bár anya azt mondta, hogy legyek óvatos, és tartsam a másfélméter távolságot” – hangoztak el a különböző válaszok a kisiskolás gyerekektől.

Az iskolák az elmúlt hetekben mindent megtettek a biztonságos nyitásért, a pedagógusokat beoltották, az intézményeket fertőtlenítették, és visszavezették a korábban már jól bevált protokollokat, mint a hőmérőzés.

Fotó: Metropol

Szentkirályi Alexandra azzal kapcsolatban, hogy hétfőn újra jelenléti oktatás van az általános iskolák alsó tagozatain, elmondta: ő alsós gyermekét nyugodt szívvel tette ki az iskola előtt reggel.

Felidézte, az elmúlt hetekben beoltották azokat az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben dolgozó pedagógusokat, akik ezt kérték, és fertőtlenítették az iskolákat, a nyitás után pedig visszatérnek a korábbi protokollok, mint a testhőmérséklet-mérés, a fertőtlenítés, a távolságtartás.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az alsó tagozaton a fertőzés aránya fele, harmada a felső tagozatosnak, mert az alsósok csak néhány, állandó tanítóval vannak kapcsolatban, még nincs osztálybontás, „nem keverednek a gyerekek”.

Újraindult az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán a jelenléti nevelés, oktatás hétfőn. Az óvodákban országosan a gyermekek 60 százaléka, az iskolákban a tanulók 75 százaléka jelent meg – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) . Közleményükben hozzátették: a pedagógusok szinte valamennyien munkába álltak. A tárca köszönetet mondott minden óvodai és iskolai dolgozónak a jelenléti nevelés, oktatás újraindításáért végzett „áldozatos munkájáért”.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!