Létrehozva: 2021.04.05.

A neves szexuálpszichológus is beoltatta magát, szerinte az oltás felszabadítóan hat

Még mindig vannak, akik félnek az oltástól, pedig a betegség miatti szorongás sokkal rosszabb, és még a szexualitásra is kihat – vélekedik dr. Rusz Edit szexuálpszichológus. Ő és a családja is beoltatta magát.

Vitatéma a családokban a koronavírus elleni oltás. Egy olvasónk például azt mesélte, hogy krónikus beteg édesanyját hiába próbálta meggyőzni az oltás előnyeiről, ő inkább az oltáselleneseknek hisz.

Néha az észérvek sem győzik meg az oltás fontosságáról a családtagokat. Fotó: Shutterstock

„Anyukám azt mondta, egész biztos, hogy belé nem oltanak semmiféle chip-et. A facebookon terjedő ostoba videókban hallotta ezt és hiába igyekeztem meggyőzni, hogy ez butaság. Azzal érvelt, ha ráveszem az oltásra és belehal, akkor az egész hátralévő életemben magamat fogom okolni a haláláért. Így viszont, ha megfertőzi a vírus és meghal, azért csakis ő lesz a felelős. Szeretném őt megvédeni, de tehetetlennek érzem magam„ – mondta megtörten olvasónk.

Hallani olyan oltásellenes érveket is, miszerint a jelenlegi koronavírus évtizedek óta itt van, mégsem okozott bajt, egy időseket gondozó középkorú hölgy pedig így fogalmazott: „Több ismerősöm is elkapta a vírust nem sokkal az oltásuk után. Akkor meg minek az oltás?!”

 

Dr. Rusz Edit szerint sokan befolyásolhatóak

A fenti esetek is mutatják, hogy a sok neves virológus, orvos és szakértő nyilatkozata ellenére még mindig vannak, akik inkább hisznek ellenőrizetlen és forrásmegjelölés nélküli közléseknek. Dr. Rusz Edit pszichológus szerint ezt eredményezte a korábbi oltásellenes propaganda.

Fotó: facebook

„Az emberek befolyásolhatóak, ezért óriási károkat okoz mindenki, aki az oltás ellen kampányol vagy ezt tette korábban, különösen ha közszereplő vagy magát szakembernek beállítva teszi, tette ezt. Az oltásokkal kapcsolatban kialakult egy ok nélküli félelem” – mondja a doktornő. Szerinte vannak, akik úgy érzik, ha nem tesznek meg valamit, akkor nem is lehetnek okai a bekövetkező rossznak. „Inkább elhiszik, hogy nem kell semmit tenni, mert az egyszerűbb, mint vállalni az oltás „tortúráját”, helyette akár idegen emberek véleményére adnak” – véli a doktornő.

Csakis az oltással védhetjük meg magunkat

Csakhogy ezúttal éppen az kockáztat többet, aki semmit nem tesz, vagyis nem oltatja be magát. A pszichológus szerint az oltás elutasítása azért komoly probléma, mert aki így dönt, megfosztja magát az esélytől, hogy ki tudja védeni ezt a szörnyű betegséget.

Szakrétők nem győzik hangsúlyozni: bármelyik oltás jobb, mint a semmi. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

”Rengetegen belehalnak a koronavírus okozta betegségbe, lélegeztetőgépre kerülnek vagy a vírusfertőzés szövődményeitől szenvednek. Gyakran hallani azt is, hogy „rábízom magam a jóistenre”, de ha ezt a gondolatot követjük, akkor az oltást is a jóistennek köszönhetjük. Segíts magadon és Isten is megsegít, tartja a mondás, meg kell tennünk, ami rajtunk múlik - vélekedik a pszichológus. Azoknak pedig, akik az oltás kockázatától tartanak, azt üzeni: ”minden oltási következmény kevésbé súlyos, mint az, ha megkapjuk a vírust.”

Megkönnyebbülést hoz a döntés

A szakember szerint amikor valaki elszánja magát és az oltás mellett dönt, elfogadja azt a tényt, hogy a vírus ellen az oltás a megfelelő védekezés, akkor megszabadul a betegség miatti szorongástól.

„Amikor megszületik a döntés, akkor megkönnyebbülünk, mert végre kimondhatjuk, hogy igenis én igyekszem megvédeni magam. Ez egy nagyon markáns lépés – véli a szakember. ”Én megkaptam a második oltásomat a Pfizer oltóanyagával és kifejezetten fel voltam pörögve utána, mert úgy éreztem, hogy így mindent megtettem annak érdekében, hogy elkerüljem a súlyos betegséget és nem mások döntenek helyettem„. A doktornő hozzátette: örül, hogy családtagjai is mind be lettek oltva. Férjét szintén a Pfizer vakcinájával oltották be, míg felnőtt fiát a Szputnik V oltóanyagával. ”Így most már őket is biztonságban tudom!

Arra a kérdésre, hogyan hat az oltás a szexualitásra, Rusz Edit nevetve azt válaszolta: mivel megszűnik a betegségtől való félelemmel együtt járó szorongás, az oltás mindenképp felszabadítóan hat az ágyban is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámával indult és azzal is zárult az F1-es sprintfutam

origo.hu

Kiderült, hogy mikor térhet vissza az Uber Budapestre

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát