5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Nem mindennapi történet: az utolsó percben érkezett segítség az óbudai étterem számára

Nem mindennapi történet: az utolsó percben érkezett segítség az óbudai étterem számára
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2021. 03. 02. 14:50

Új-zélandi étterem sietett az óbudai Gléda vendéglő megsegítésére, amelyik a Covid miatt, hónapok óta a túlélésért küzd. A tulajdonosok végül úgy döntöttek, a havonta érkező összegből egyedül menekülni kényszerülő édesanyák és gyerekeik számára főznek.

„Sajnos minket is komolyan érintett a járvány és mivel nálunk nincs házhoz szállítás, így szűkíteni kellet a dolgozói létszámon. Ezt úgy oldottunk meg, hogy a feleségeinket kivettük a munkafolyamatokból, így mást nem kellett elküldeni” – mesélte Deli János, a családi vendéglő tulajdonosa, aki Kerekes Sándor séf- és tulajdonos társsal karöltve irányítja a vendéglőt.

A kép jobb oldalán Kerekes Sándor (Fotó: Metropol)

Nem várt segítség a világ másik pontjáról

A vendéglő nagyon nehéz helyzetbe került, és kilátástalan volt a hogyan tovább. A nem várt segítség azonban a világ másik pontjáról, Új-Zélandról érkezett, ahol a tulajdonosok barátja üzemeltet egy magyar éttermet.

„Az ANZIL étterem mellett évek óta európai és magyar delikát termékek forgalmazásával, saját, magyar recept szerint készülő kolbászok és szalámik értékesítésével is foglalkozunk. A catering cégünk is piacvezetőnek számít a környéken, ezért engedhetjük meg magunknak, hogy a legerősebb napunk bevételének 35%-ával a Glédát és rajtuk keresztül az anyaotthont támogassuk” – mondta László András, aki 4 éve költözött Új-Zélandra. „Nálunk is volt teljes zárás, de sokkal rövidebb ideig tartott és egészen más szabályok szerint ment. A barátaimon keresztül látom, hogy mi történik a magyar vendéglátással és nem tudtam tétlenül nézni ezt a helyzetet.”

Fotó: Metropol

A támogatásból a rászorulóknak főznek

„Ahogy meghallottuk László András barátunk ajánlatát, azonnal tudtuk, hogy mi nem eltenni szeretnénk a pénzt, hanem meg akarunk dolgozni érte. Mivel óbudai családi vendéglőként határozzuk meg az éttermünket, egyértelmű volt, hogy egy helyi intézmény szeretnénk támogatni ezzel. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata pedig egy napon belül segített megtalálni az erre leginkább rászoruló intézményt. Az anyaotthonban a kisgyermekeikkel, egyedül menekülni kényszerülő édesanyák kapnak szállást és segítséget egy átmeneti időre – élelmiszert viszont nem tudnak nekik biztosítani, így a főztünk a legjobb helyre kerül” – meséli Deli János a Metropolnak. A tulajdonos hozzátette, hogy rendszerességgel 80-100 adag ételt készítenek és szállítanak az óbudai anyaotthon részére, így legalább pár napnyi munkát és plusz pénzt tudnak biztosítani a kollégáiknak. A kezdeményezéshez azóta a vendéglővel kapcsolatban álló hazai termelő is csatlakozott, így egy teljes globális összefogássá nőtte ki magát az Új-Zélandról indult ötlet.

Fotó: Metropol

Két éve nyílt meg a vendéglő

„Nyolc év tervezgetés után végül két éve nyitottuk meg a Gléda vendéglőt Kerekes Sándor séffel Óbudán, a Mikoviny utcában. Klasszikus családi vendéglő a miénk, a régi magyar hagyományos ízeket találják meg nálunk a vendégek” – mondta Deli János. „Egy vendéglő többek között a klasszikus fogásokról kell, hogy szóljon. Régen egy-egy ételért mentünk egy-egy étterembe, de ezek lassan eltűntek. Ha ma megkívánsz valamit, akkor már nincs az étlapon, máshogy készítik, újragondolták – és nem találod meg azt az ízt, amiért odamentél. Nálunk már alakulnak a „Gléda Klasszikusok”: azok a fogások, amelyek soha nem kerülhetnek le az étlapról, mert a vendégeink ezekért járnak ide.”

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.