Létrehozva: 2021.03.10.

Müller Cecília szomorú adatot közölt a harmadik hullámról

Napról napra egyre több kórházi szobát kell megnyitni.

Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján első körben ismertette a napi adatokat, elmondta: folyamatosan zajlik az oltás, már 1 107 791 fő a beoltottak száma, ebből 317 906 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma. Mára 5653 az új fertőzöttek száma, és elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen.

„Sokszor egy egész család kerül kórházba, egyre több fiatal is, és közülük többen kerülnek súlyos állapotba is. A mutánsoknak köszönhetően a vírus is agresszívebb.” - emelte ki a tisztifőorvos – „Két harmincas éveiben járó fiatal is elhunyt a napokban, és jelen tudásunk szerint nem volt alapbetegségük. Ez egy figyelmeztető jel, láthatjuk, hogy mennyire szükségesek a szabályok betartása, és úgy tűnik, hogy egy kicsit fogy az erőnk. De ezt nem engedhetjük meg magunknak most! Fontos, hogy ne adjuk át a betegséget egymásnak, ezt pedig csak a védekező szabályok betartásával lehetséges” – fűzte hozzá.

A tisztifőorvos azt is kiemelte: soha ennyi beteget nem ápoltak még kórházban a járvány kitörése óta, kiemelte: a vírus az egész szervezetet megbetegítheti.

Napról napra egy több kórházi kórtermet kell megnyitni, van, hogy egy egész szárnyat.

Hangsúlyozta: igyekezzünk minden kontaktust, ami nem fontos, azt halasszuk el!

„A járvány kezelése közügy. Mindannyiunknak dolga, és kötelessége van benne. Nem vagyunk védtelenek! Az, hogy rendelkezésünkre áll a védőoltás, az egy fegyver is a kezünkben, de mindenkinek segítenie kell ezt a munkát azzal, hogy betartja a szabályokat!” – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

.
Fotó: M1

Müller Cecília azt is kiemelte: szeretnének most már a 80 év felettiek oltásával végezni, így korban már lefelé haladhatnak a háziorvosok. Ehhez azonban regisztrálnia kell mindenkinek, ez nagyon fontos!

Arra kérte az időseket, hogy ha megszólíttatnak, akkor már ne spekuláljanak semmin, nincs min gondolkodni, az összes vakcina hatásos!

A háziorvosok szerdán kapják meg az AstraZeneca következő adagjait, az oltópontokon pedig a Szputnyik és a Pfizer vakcinákat oltják – ide is küldhetnek a háziorvosok pácienseket.

A fiataloknak Müller Cecília az üzente: bármennyire is nehéz, most vállaljanak ők is felelősséget, tartsanak ki és tartsák be a szabályokat, hiszen csak úgy szabadulhatunk, ha összefogunk!

A tisztifőorvos felhívta a figyelmet a plazmaadás jelentőségére is, arra kérte a víruson átesetteket, hogy adjanak ők is vérplazmát, hiszen sok életet menthetek vele.

Ugyanitt Kiss Róbert rendőrezredes kiemelte:

Maszkviselés miatt: közel 600 esetben intézkedtek, ezt igen magasnak látják. Felhívta a figyelmet, hogy tartsák be a szabályokat! Nagyon fontos a maszkok viselése és a távolság betartása!

Figyelmeztetett: rendezvényt, gyűlést tartani TILOS, hiszen másokat is veszélyeztetnek – ezek és a kijárási tilalom megszegése miatt 339 intézkedés történt.

A korlátozások megszegése miatt 845 esetben intézkedtek azokban az egységekben, amelyeknek zárva kell lenniük.

15 200 helyszíni házikarantén-ellenőrzést végeztek.

Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: MTI

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok többsége mától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Ukrajna déli régiói össztűz alatt, robbanások rázták meg Zaporizzsja és Odessza városát

    origo.hu

    Váratlan hír érkezett Putyinról

    borsonline.hu

    Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

    mandiner.hu

    Kőkemény üzenetet kapott Magyarországról az Amerikai Egyesült Államok elnöke (VIDEÓ)

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    hirtv.hu

    Játékpályát nézett elhanyagolt vidéki tájnak Magyar Péter

    origo.hu

    Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

    astronet.hu

    Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

    origo.hu

    Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    jatek.hirfm.hu

    Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

    INSIDER

    Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

    INSIDER

    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    INSIDER

    Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

    INSIDER

    Bilincsben vitték el: botrányos, mire vetemedett a magyar nő az autópályán

    INSIDER

    Kocsis Máté: Benyújtottuk az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

    INSIDER

    Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

    INSIDER

    Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány