Létrehozva: 2021.03.23.

53 éve a színpadon a Metropol: a legérdekesebb sztorikat mesélték el

1986-ban az erdélyi Nagyváradon alakult a Metropol Group, amely a mai napig minden idők legsikeresebb magyar nyelvű pop-rock zenekara Romániának.

Erdélyi beat- és rocklegendák, akiket neveztek bozgoroknak, azaz hazátlanoknak, tiltották el őket külföldi turnéktól, tépték le a plakátjaikat, de a karrierjüket és a zene iránti szerelmüket sosem tudták megtörni.

Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

Zenekaralapítás a folyó partján

„Nagyváradon 1968-ban alakult a csapat a Sebes-Kőrös partján, abban az évben november 29-én volt az első hivatalos koncertünk. Részvényalapot nyitottunk és ebből ápoltuk a hangszereket, például Dinok István(hangmérnökünk) édesapjának munkahelyi számlájára vettük az első erősítőnket. Az alapító tagok közül már csak mi ketten vagyunk a zenekar tagjai„ – mesélte a Metropolnak Virányi Attila énekes.

A legelső plakát / Fotó: Metropol

Miért pont Metropol?

Az együttes akkori egyik tagjának édesanyja találta ki a banda nevét.

„Kérdeztük a mamától, aki kávéztatott minket, mi legyen a nevünk? Azt mondta: “Fiúk ti most megalakultatok, majd mentek ki falura Nagyvárad körül, de ti innen jösztök Nagyváradról, az egy metropol, akkor nevezzétek magatokat Metropolnak.” Mi meg mögé raktuk a Groupot” – elevenítette fel a banda frontembere.

Fotó: Metropol

A legendás plakát története

Az együttes megalakulása után kitett egy plakátot, ezzel pedig nem várt események sorát indították el. Később a róluk szóló DVD, CD, és könyv borítóján is ez az ikonikus poszter szerepelt.

„Egyik éjszaka kiosontunk, hogy felrakjuk a Szent László Gimnáziummal szemben a falra a plakátunkat. Románul volt kiírva a szöveg rá, “beat” koncertet hirdettünk, de a “beat” szó jelentése románul részeg. Órási botrány lett belőle, a rendőrség meg a szocialista kultúrnevelési osztály megpróbálta eltüntetni. De nem sikerült és 10 évvel később, amikor készült egy dokumentum film az együttesről, még mindig fent volt ez a plakát, ami a korszakról is elmond mindent„ - mesélte Virányi Attila, a banda alapítótagja és frontembere.

Csak a baj volt velük

Sokszor a neve miatt érte atrocitások az együttest az akkori román hatóságok részéről, később a hajviseletük és az általuk játszott zene miatt. Rengetegszer előfordult, hogy a külföldi turnéjukra nem tudtak eljutni.

Fotó: Metropol

„A népszerűségünk miatt voltak nézeteltérések a román hatóságokkal, próbálkoztak az elvtársak megváltoztatni a nevünket, de nem sikerült nekik. Egyszer meghívást kaptunk a Szocialista Országok Slágerfesztiváljára, becsomagoltuk a hangszereket, kiment plakát, tudtuk melyik hotelben fogunk lakni, de egy nappal előtte közölték velünk, hogy nem kapunk szolgálati útlevelet. A hangszerek megérkeztek Drezdába, mi nem” – mesélt a nehézségekről Virányi.

Elüldözték őket Romániából

Ahogy telt az idő, egyre jobban fogyott a levegő a banda tagjai körül, míg végül a zenekar vezetőjét elüldözték Romániából.

Fotó: Fotó: Nagy János

„1981-ben kiraktak engem Romániából. Közölték velem, hogy az lenne a jó, hogyha eltűnnék, és akkor nem ütne el egy autó vagy ilyesmi nem történne velem. Gyorsan elkészült az útlevelem is a kiutazásra. A zenekar számára nehéz volt a folytatás ezek után, sokszor „bozgoroknak” hazátlanoknak nevezték őket, és előfordult az is, hogy amikor megérkezett a zenekar egy helyszínre fellépni, se fűtés se villany nem volt a helységben.„

Virányi Attila a kiutasítást követően Magyarországon kezdett el dolgozni, később pedig Németországban telepedett le. 2005-ben meglepő felfedezést tett.

Fotó: Nagy János

„Sikerült Bukarestben a titkos könyvtárba bejutnom és ott egy négyezer oldalas gyűjteményt néztem át, az együttesről és magamról, amit a Securate készített rólunk annak idején. Mindent megfigyeltek!”

Hírességek Csarnoka

Első külhoni magyar zenekarként ők léptek fel a Magyarock Híressége Csarnokában, a Rockmúzeumban 2015.december 26-án. Virányi Attiláék felidézték itt az igazi boldog-szomorú hatvanas-hetvenes-nyolcvanas éveket. 1996-ban az elhunyt Ráduly Béla emlékére rendeztek emlékkoncertet a váradi teátrumban. Azóta jubileumi alkalmakra többször összeálltak, legutóbb az 50 éves évforduló alkalmából 2018-ban. Sajnos azóta újabb tagok csatlakoztak az égi Metropolhoz: 2018 novemberében Mátza Gyula szövegíró, míg 2019 januárjában Trifán László hunyt el.

A zenekar jelenlegi tagjai

Virányi Attila ének, Orbán András ének -gitár, Szász Ferenc gitár- ének, Dobos József ének – akusztikus gitár, Trendler József dob, Dinok István hangmérnök.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

magyarnemzet.hu

Kő kövön nem marad az orosz–ukrán háború nyomán + videó

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Kiderült, mit vár el a lányától Kulcsár Edina

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban

INSIDER

Ilyet még nem láttál: ezzel a módszerrel próbáltak pénzhez jutni a csalók

INSIDER

Bőnyi iskolai dráma: sokkot kapott a késelő kislány apja - Videó