Létrehozva: 2021.03.12.

Koronavírus: Újabb ígéretes vakcina érkezett a célegyenesbe

Jól vizsgázott Nagy-Britanniában az amerikai Novavax cég oltóanyaga. A kezdeti vírus ellen 96, a brit mutáns esetében pedig 86 százalékban hatásos.

Újabb ígéretes vakcina érkezett a „célegyenesbe” a koronavírus ellen: az amerikai Novavax cég oltóanyaga.

A vállalat csütörtökön jelentette be, hogy jól vizsgázott vakcinája Nagy-Britanniában, ahol 15 ezer emberen tesztelték. A Novavax számításai szerint oltószere az eredeti, avagy kezdeti vírus ellen 96, a brit mutáns esetében pedig 86 százalékban hatásos. Mindössze tízen betegedtek meg az oltásban részesültek közül, és egyikük állapota se lett súlyos.

Budapest, 2021. február 28.
Egy férfit beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 28-án.
MTI/Mohai Balázs

A placebocsoportból ugyanakkor 96-an fertőződtek meg, öten súlyos állapotba kerültek. Közülük négyen a fertőzőbb brit koronavírus-variánstól betegedtek meg. A tesztelésbe bevontak életkora 18-84 év között volt.

A cég Dél-Afrikában is tesztelt, ahol a britnél is agresszívebb variáns alakult ki. Ott csak háromezer embert vont be a felmérésbe, és 55 százalékban bizonyult hatékonynak oltóanyaga. Ugyanakkor a beoltottak közül senki sem betegedett meg komolyabban, csupán az „áloltást” kapók között akadtak súlyos esetek – akárcsak Nagy-Britanniában.

A Novavax termesztésen az Egyesült Államokban is teszteli oltóanyagát, ráadásul 30 ezer fős mintán, de annak még nincsenek meg a statisztikai eredményei.

Új vakcina Magyarországon is Magyarország 4,36 millió adagot kötött le a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen által fejlesztett vakcinából, az első szállítmányok hamarosan megérkeznek – közölték az Operatív Törzs ülésén. Galgóczi Ágnes elmondta: ezt az újabb oltóanyagot csütörtökön hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A 18 éven felülieknél alkalmazható vakcina előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egy oltás is elég belőle. A technológiája hasonló az AstraZeneca- és a Szputnyik V vakcináéhoz: egy ártalmatlanított vírussal juttatják be a szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének genetikai információját, amelyből antigénként viselkedő fehérje termelődik, kiváltva az ellenanyagválaszt – mondta az osztályvezető. A Janssen vakcináját mínusz 20 fokon kell tárolni, ezen a hőmérsékleten két évig tárolható, felolvasztás után 2-8 Celsius-fokon, hűtőszekrényben három hónapig tartható – ismertette. Ezzel az oltással az Egyesült Államokban március eleje óta oltanak, az Európai Unió pedig 200 millió adagot kötött le a gyártónál – tette hozzá. Galgóczi Ágnes kitért arra, hogy ennél az oltásnál is lehetnek reakciók: bőrpír, izomfájdalom, fáradtságérzet, hőemelkedés. A magyar oltási programról szólva kiemelte, az a hosszú hétvégén is folytatódik; a háziorvosok a 60 év felettieket oltják az AstraZeneca készítményével, az oltópontokon pedig a Pfizer- és a Szputnyik V oltóanyagot adják be. Jelezte, oltást eddig 1 millió 230 ezren kaptak, közülük 351 694-en már a második dózist is megkapták. Kérdésre válaszolva közölte, az operatív törzs nem változtatott az AstraZeneca-vakcina alkalmazásán, a készítménynél továbbra is az EMA ajánlását veszik figyelembe, amely szerint a vakcina hatékony és biztonságosan alkalmazható. Megjegyezte, Magyarországon több százezer ember kapta már meg ezt az oltást.

 

origo.hu

Szijjártó Péter: Hszi Csin-ping kínai elnök most érkezett meg Budapestre - videó

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

borsonline.hu

Idegenek fotózzák a magyarok otthonait, utcáit - ezt tedd, ha Te is érintett vagy

magyarnemzet.hu

A PSG edzője váratlan lépésre szánta el magát a BL-ből való kiesés után

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

hirtv.hu

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

origo.hu

A Miss Influencer Hungary nyertese egy igazi vadmacska: tökéletes testére nincsenek szavak

astronet.hu

Erre lehetetlen felkészülni – együttállások a Bikában 2024.05.13-tól

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten fogadta a kínai államfőt

INSIDER

Figyelmeztet a szakember: ez az időjárás már az egészségünkre is veszélyes

INSIDER

Itt lesznek lezárások és forgalmi rend változások a kínai elnök látogatása kapcsán

INSIDER

Ha ilyen üzenetet kapsz, nehogy bedőlj, mert átverés!