Létrehozva: 2021.03.10.

Kiderült: utazhatunk az EU-n belül kínai és orosz vakcinával oltottként is

Az Európai Bizottság javaslata tartalmazza, hogy az EU-n belül nem engedélyezett vakcinákat is el fogják fogadni utazáskor.

Eddig csak találgatások folytak annak kapcsán, hogy vajon az Európai Unió által nem engedélyezett vakcinákkal oltottak szenvednek-e emiatt hátrányt. Most azonban úgy tűnik, erről szó sincs: az Európai Bizottság javaslatában ugyanis szerepel a kínai és az orosz vakcina, mint elfogadott oltások a védettségi igazolás kiállításához – írja a Bloomberg.

Az EU-n belül lehet utazni akár a kínai, akár az orosz vakcinákkal is. (Photo by Marcos Brindicci/Getty Images)

Az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be javaslatát arról az úgynevezett védettségi igazolásról, amely azt fogja igazolni, hogy valaki megkapta-e a koronavírus elleni vakcinát. A dokumentumot a déli tagállamok kérésére vezethetik be. A cél az utazások megkönnyítése a nyári turistaszezonra.

A Bloomberg hírügynökség munkatársa bele pillanthatott ebbe a javaslatba, és kiderült, hogy mit fognak tartalmazni az igazolások: - Az oltás meglétét, illetve azt, hogy milyen oltóanyagot kapott az illető, - Azt, hogy az illető negatív koronavírus tesztet mutatott fel, - Vagy pedig azt, hogy már átesett a betegségen, ezáltal természetes védettséget szerzett.

A hírügynökség forrása úgy fogalmazott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélye mellett a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál, azaz az is utazhat majd, aki a kínai vagy az orosz vakcinákat kapta meg.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok többsége mától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Izraeli rakéta csapást mért Iránra

    origo.hu

    Háborús hangulat van Brüsszelben

    life.hu

    Ettől leszünk formásabbak - A 6 legjobb gyakorlati tipp nőknek

    magyarnemzet.hu

    Szigorúan titkos részletek kerültek bele egy orosz videóba

    ripost.hu

    „Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

    hirtv.hu

    Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

    origo.hu

    Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

    mindmegette.hu

    Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    "Nagyon kemény..." - Tóth Andi hasonmása tarol a neten - Videó

    ripost.hu

    Már tisztán látszik, gigantikus aszteroida száguld a Föld felé

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

    INSIDER

    Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

    INSIDER

    Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

    INSIDER

    Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

    INSIDER

    Már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni: elég hozzá egy mobil is!

    INSIDER

    Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában

    INSIDER

    Elkezdték gyéríteni a szúnyogokat: itt már biztosan kevesebb a vérszívó!

    INSIDER

    Most érkezett: Beszorult világháborús gránátot találtak, azonnal rohantak a tűzszerészek