1 éve

Két év után ma hazatérhettek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Az ikrek szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba.

Rabeya és Rukaya 2021. március 15-én szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába.

A gyermekek a 2019 augusztusában történt szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt a 2017-es plasztikai-égési és helyreállító sebészeti missziója végén kérték fel az ikerkislányok szétválasztására. A szétválasztást az Alapítvány és önkéntes orvosai az „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg az „Operation Freedom” utolsó szakasza, a gyermekek rehabilitációja zajlik, szintén a Cselekvés Alapítvány szervezésében.

Fotó: Cselekvés Alapítvány/Fuchs Richárd

„Országunk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert az Operation Freedom műtétsorozattal” – mondta az esemény alkalmából szervezett videókonferencián Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke.

Az ikrek szülei kifejezetten kérték, hogy az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, Dr. Pataki Gergely is jelen legyen, aki köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért.

Az édesanya az elmúlt hónapokban a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, így mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia a család lakóhelyéről Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapata videótelefonon továbbra is követi Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal.

Egy év múlva várható mindkét gyermeknél a koponyát fedő lágyrészeken elvégzendő kisebb plasztikai-helyreállító beavatkozás, melyet az Alapítvány plasztikai sebészei végeznek. A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi kollégák Dr. Amin Salek vezetésével – aki aktívan részt vett a kislányok végső szétválasztó műtétjében – átvették az idegsebészeti munka irányítását.

Rabeya a tervek szerint óvodába fog járni; felépülése akadálytalanul zajlott, így korának szinte megfelelő, jó állapotban van. Rukaya állapota is folyamatosan javul: még jelentős fejlesztésre szorul, viszont egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. A csapat továbbra is rendkívül hálás az imákért, és a lelki támogatásért – írta közleményében a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A gyerekeket szétválasztó idegsebész, Dr. Csókay András a Ripost7-nek megmutatta az otthonát. Az orvos a hálószobájában tartja az ikerlányok fotóját, igen megszerette a családot. További részletekért keresd március 16-án a Ripost7-et az újságárusoknál!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tűzforró autóban felejtette kisfiát az apa, majd fejbe lőtte magát, miután a gyerek meghalt

likebalaton.hu

A helyszínen fel akarták akasztani az elsüllyedt hajó kapitányát - exkluzív videó

borsonline.hu

Pornósok árulták el, milyen szag terjeng egy forgatáson

mandiner.hu

Visszatér a koronavírus – masszív járványhullámot vár a nyáron a WHO

ripost.hu

Újabb tragédia: 8 éves gyermek fulladt meg

vg.hu

Szombaton megszűnik a SZÉP-kártya egyik legnépszerűbb lehetősége

vg.hu

Így vágott vissza Putyin a G7 vezetőinek a félpucér poénkodás miatt

mindmegette.hu

Fogyássztori: így dobott le 25 kilót terhessége után Kitti

mindmegette.hu

4 koktél + 1 pezsgőlimonádé, amivel feldobhatod a kerti partit

ripost.hu

Népszerű sört hívott vissza a Nébih, üvegdarabok lehetnek benne!

ripost.hu

Gondoltad volna? Ők a sztárvilág legintelligensebb tagjai

borsonline.hu

Szinte a vírusnál is fertőzőbb ez az új játék!

További cikkek

INSIDER

Internetes csalók, adathalászok – így védekezz a kibertérben!

INSIDER

Jakab Péter „mamuszos” élettársa elfoglalta helyét a Parlament díszpáholyában

INSIDER

Hivatalos: Karácsonyék megemelik a parkolási díjakat Budapesten - videó

INSIDER

Fesztiválok és 1000 forintos táborok: nyáron is segít az Egyszülős Központ

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: 40 fokos kánikula vár ránk

INSIDER

Ezt tehetjük rekkenő hőség idején, ha nem engedi a társasház a klímát

INSIDER

Népszerű sört hívott vissza a Nébih, üvegdarabok lehetnek benne!

INSIDER

Újabb részletek derültek ki a Dunában elmerült 16 éves lány ügyében