Létrehozva: 2021.03.11.

Gyorsan terjed a brit mutáns vírus, egyre többen kerülnek súlyos, életveszélyes állapotba

„Gyorsan terjed a brit mutáns vírus, egyre többen kerülnek súlyos, életveszélyes állapotba, és a napi halálozási szám is emelkedett„ – mondta az Origónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Úgy gondolja, hogy a bevezetett szigorítások és a folyamatos oltás hatására májusra túl leszünk a nehezén.

Merkely Béla kiemelte: elkerülhetetlen volt a szigorítás. Csütörtökön úgy döntött a kormány, hogy bezárják az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket. Hogyan értékeli az új intézkedéseket?

Ezek a mindannyiunk érdekét szolgáló korlátozó intézkedések sajnos úgy is elkerülhetetlenek voltak, hogy az eddigi előírásokat a lakosság zömében betartotta, jól együttműködött. Ennek ellenére sem lehetett megakadályozni a vírus rohamos terjedését – ahogy Európa-szerte látjuk – egyre több a napi megbetegedés és a halálozás. Gyorsan emelkedik a súlyos lefolyású esetek száma, mára már többen vannak lélegeztetőgépen, mint ahányan novemberben voltak. A kormány a végsőkig kitartott, és csak az utolsó pillanatban hozta meg az elkerülhetetlen lépést, a távoktatás elrendelését. Gazdaságilag az ország és a családok szempontjából is húsbavágó, de az élelmiszerboltok, a drogériák és a vonatkozó rendeletben nevesítettek kivételével az üzletek bezárása is indokolt, hiszen csak így tudjuk csökkenteni a személyes érintkezések számát.AZ ÓVINTÉZKEDÉSEK HATÁSÁRA 3-4 HÉT MÚLVA MÁR KEDVEZŐBB ADATOKAT KELL LÁTNUNK. VÁRHATÓAN AKKORRA CSÖKKEN AZ ÚJ MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA, AMIT AZ IS SEGÍT, HOGY FOKOZZUK AZ OLTÁSI INTENZITÁST.Az a cél, hogy minél hamarabb minél több ember megkapja legalább az első oltást. Erre pedig megvan az esély, hiszen oltunk Pfizerrel, AstraZenecával, Szputnyikkal, Sinopharmmal, és nemsokára érkezik új Moderna-szállítmány is. Optimista vagyok, azt tudom mondani, hogy a nehezén húsvétot követően túl lehetünk. Dr. Merkely Béla is megkapta a koronavírus elleni védőoltást
Fotó: Facebook Egyre fiatalabb korosztályt érint a betegség. Ennek mi lehet az oka? Igen, az egyetemi klinikákra érkező betegek is egyre fiatalabbak, most a harminc és hatvan év közötti korosztály fertőződik leginkább.ENNEK A BRIT VÍRUSMUTÁCIÓ-MEGJELENÉS AZ OKA, AMELYET A KÖZÖSSÉGEKBEN LÉVŐ GYEREKEK ÉS MUNKÁBA JÁRÓ SZÜLŐK TERJESZTENEK LEGINKÁBB, ÉS KÖZÜLÜK NÉHÁNYAN SÚLYOSAN MEGBETEGEDNEK. Az igazolt fertőzöttek száma több százezer, az oltást is több mint 1 millióan már megkapták – és a következő napokban még többen beoltatják magukat. Ezek már segíthetnek abban, hogy legalább közeledjünk a nyájimmunitáshoz? Azt gondolom, hogy az igazolt fertőzések száma messze elmarad a valódi fertőzések számától. Ezekre irodalmi adatok vannak. Ennek alapján a valódi átfertőződöttek aránya akár többmilliós is lehet.Becsléseim szerint, ha több mint 3 millió ember megkapja legalább az első oltást, érezhető lesz a védettség kialakulása.Ez persze nem önmagában az oltásnak lesz köszönhető, hanem annak is, hogy legalább ugyanennyien fertőződtek már meg, és alakult ki ellenanyag a szervezetükben. Természetesen arra is van példa, hogy azok is kaptak már oltást, akik korábban betegek voltak.FONTOS TUDNI, HOGY AZOK SEM LEHETNEK TELJES BIZTONSÁGBAN, AKIK ÁTESTEK A FERTŐZÉSEN, MERT A GYÓGYULÁS UTÁN HAT HÓNAPPAL CSÖKKENHET AZ ELLENANYAG MENNYISÉGE A SZERVEZETBEN, DE ENNEK JELENTŐSÉGE KLINIKAILAG MÉG NEM TISZTÁZOTT.Ugyanakkor a szigorító intézkedések betartásával és az oltás felvételével mi magunk is tehetünk azért, hogy a járvány nyárra végleg lecsillapodjon. A vírus ilyen intenzitású terjedése mellett is elegendő a maszk használata, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés? A MOST TERJEDŐ BRIT MUTÁNS VÍRUS SOKKAL FERTŐZŐKÉPESEBB – VIRULENSEBB. EZ AZT JELENTI, HOGY MÉG JOBBAN KELL FIGYELNI A SZABÁLYOKRA.Nagyon gyorsan terjed, így ha valaki egyetlen hibát elkövet a védekezésben – például tíz-tizenöt percet eltölt egy fertőzöttel zárt helyen maszk nélkül, vagy nem fertőtleníti alaposan a kezét, vagy nem tartja a távolságot -, könnyebben elkapja a vírus most terjedő angol variánsát. Az elmúlt napokban a budapesti igazolt esetek 80-90%-át ez a mutáció okozta. A tavaly tavasszal és ősszel terjedő vadvírus nem fertőzött ilyen intenzitással.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők