1 éve

A kínai vakcinával olt a gyöngyösi háziorvos: ezt tapasztalta

Egy nap alatt mintegy 40 főt oltott be csütörtökön dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos a kínai vakcinával. Gyakorlatilag, akiket behívtak, mindenki elfogadta az oltást, és meg is jelent – mondta el lapunknak a doktornő, majd kiemelte: nagyon jó hangulatban telt a nap, mindenki örült, hogy végre megkapta az oltást, és hál' istennek rosszul sem lett senki.

Gyakorlatilag sorban állnak a kínai vakcináért

Szerdán megérkezett a háziorvosi rendelőkbe a kínai Sinopharm vakcina, a legtöbben már másnap el is kezdték vele az oltást. Dr. Mangó Gabriella, gyöngyösi háziorvos az oltások kapcsán elmondta: azok meglepően jó hangulatban zajlanak, és hál' Istennek még senki sem lett rosszul náluk.

Sorban állnak az emberek a kínai oltásért Dr. Mangó Gabriellánál (Fotó: Ripost)

„A kínai vakcinával ma összesen 40 főt oltottunk be, délelőtt érkeztek 20-an, majd délután is ugyanennyien. Nagyon sokan érdeklődtek a kínai vakcináról, és mindenkinek el is szoktam mondani, hogy minden hivatalos szerv jóváhagyta. Véleményem szerint is egy megbízható vakcina, hiszen nagyon régi technológia, nagyon sok oltásunk hasonlóan készül, ráadásul, mivel a teljes, elölt vírust tartalmazza, így nagyobb valószínűséggel jól véd a mutációk ellen is” – hangsúlyozta a doktornő. A háziorvos azt is elmondta: az ő betegei közül, mindenki elfogadta ezt a vakcinát, és mindenki megjelent és fel is vette az oltást.

Dr. Mangó Gabriella ezen kívül még a felhasználhatóság praktikusságát is kiemelte: míg a korábbi (Pfizer, AstraZeneca) vakcinák esetében egy kis ampullából kellett nekik kimérni az adagokat, addig a kínai Sinopharmnál minden egyes adagot egy külön fecskendőben kaptak meg, ami nagyon kis vékony tűvel van ellátva.

A legtöbben meg sem érezték az oltást (Fotó: Ripost)

„Ez azért is jó, mert sokkal gyorsabban haladunk, másrészt egyáltalán nem áll fenn a veszélye a pazarlásnak (marad a tűben vagy az üvegcse alján egy kevés anyag), valamint a beadás is „kellemesebb”, hiszen ezzel a nagyon vékony tűvel szinte meg sem érzik a páciensek az oltást” – magyarázta Mangó Gabriella.

Mit szóltak a páciensek a kínai oltáshoz?

Farkas Gáborné: Én az influenzaoltásokat is mindig felveszem, és soha nem volt még semmilyen problémám. Én hiszek ezeknek az embereknek, akik ennyit dolgoznak azért, hogy meggyógyuljunk. És nem azoknak hiszek, akik a konyhában nagyon jól főznek, és ők alkotnak véleményt. Én a kínai vakcinától sem tartottam, miért is tartanék? Ráadásul a fiam elkapta a koronavírust, de hál' istennek már meggyógyult. Viszont vele is és az unokákkal is csak interneten tudunk beszélgetni. Nagyon várom már, hogy meg is tudjam őket ölelni.” Cseh István: Én nagyon vártam már, hogy megkapjam az oltást, egyáltalán nem fájt. Én az influenza elleni oltást is minden évben felveszem, már vagy 10 éve, annak sincs semmilyen mellékhatása.” Tóth Tibor: Egyáltalán nem fájt az oltást, észre se lehet venni. Én már nagyon vártam, mert az unokáim Lengyelországban élnek, és egy éve nem láttam őket, csak interneten. Az egyikük 3, a másikuk 4 éves. Remélem, így mihamarabb ki fogok tudni utazni hozzájuk.”

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!