1 éve

Itt az igazság az orosz vakcina aggasztó mellékhatásáról

Kiderült, hogy az orosz vakcina milyen mellékhatásokat okozhat a 60 éven felüliek körében. Ezzel kapcsolatban kerestük Tóth Sándor virológust.

A The Lancet című, nagy presztízsű folyóiratban múlt héten tették közzé az orosz vakcina, azaz a Sputnik V-vakcina oroszországi III. fázisú vizsgálatának legfrissebb eredményeit.

Egy idős nő megkapta a vakcinát / Illusztráció: MTI/Kiss Gábor

Érdekes mellékhatás a magas vérnyomás?

Súlyos mellékhatásokról ugyan nem lehet beszélni, de a leggyakoribb mellékhatások között említik a magas vérnyomást, ami az oltottak 3,9 százalékánál jelentkezett mellékhatásként. Erről Tóth Sándor virológus beszélt a Ripost-nak.

„Magas vérnyomás átmenetileg jelentkezhet a beoltottaknál. Fontos kiemelni, hogy nem krónikus magas vérnyomást okoz!” – kezdte a Ripost-nak Tóth Sándor. „Valójában arról van szó, hogy

pszichés reakció váltja ki ezt a reakciót, mert ez nem a vakcina mellékhatása, hanem reakció. A feszültség ahhoz vezet, hogy megemelkedik a vérnyomás.

Saját példát hozva, a fiam világ életében félt az oltástól, 9 évesen egy vérvétel során pedig annyira megemelkedett az adrenalinszintje, hogy amikor a stressz véget ért, az adrenalin által megemelt vérnyomás hirtelen leesett, és elájult.”

Más mellékhatások

Az idős beoltottak 15,2%-ánál influenzaszerű tünetek jelentkeztek, 5,4%-uk tapasztalt duzzanatot az oltás helyén, 2,5%-uk pedig gyengeségről számolt be. Súlyos mellékhatások 5 esetben fordultak elő, de egyik sem volt az oltáshoz köthető – olvasható a KOVIDők Facebook-oldalon.

Múlt héten tették közzé a Sputnik V-vakcina oroszországi III. fázisú vizsgálatának legfrissebb eredményeit. A vakcinának nincsenek súlyos mellékhatásai. / Fotó: KOVIDők Facebook

Hatékony az orosz vakcina

Az előzetes elemzés az oltóanyag nagyfokú hatékonyságát és biztonságosságát mutatja: az oltottak 91,6 százalékánál kivédte a COVID-19 megbetegedést, és a mellékhatást tapasztalók túlnyomó többsége csak enyhe tünetekről számolt be. Kiemelendő, hogy az oltás a 60 év felettiek körében is ugyanolyan hatékonynak bizonyult, mint a teljes oltott populációban, és idős korban sem okozott komolyabb mellékhatásokat.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!