1 éve

Kiderült: ilyen hatással van az orosz vakcina a 60 éven felüliekre!

Nemrég tették közzé az orosz Szputnyik V vakcina legfrissebb, 3. klinikai fázisáról szóló eredményeket a nemzetközi szaklapokban. Ebből az is kiderült, hogy a vakcina milyen mellékhatásokat produkálhat a 60 éven felüliek körében.

A nemrég közzétett tanulmány szerint a 60 éven felüliek közül, akiken vizsgálták az orosz Szputnyik V vakcina hatásosságát, összesen 1161-en Szputnyik V vakcinát, 533-an pedig placebót kaptak.

Az első oltás után mintegy 15 nappal kezdett el a vakcina védelmet nyújtani, a második oltás után viszont már 100%-os hatékonyságról számoltak be a szakemberek. Megállapították, hogy a vakcina hatékonysága 91,6%-os, és beoltás után 42 nappal az alanyok 98%-a rendelkezett antitestekkel.

MTI/Kiss Gábor

Az idős beoltottak 15,2%-ánál influenzaszerű tünetek jelentkeztek, 5,4%-uk tapasztalt duzzanatot az oltás helyén, 2,5%-uk pedig gyengeségről számolt be.

Súlyos tünetek az oltást követően mindössze 68 főnél jelentkeztek, ám ezek egyike sem a vakcina miatt történt – állapította meg a tanulmány, amelyről a Pécsi Virológusok adtak hírt.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!