Létrehozva: 2021.02.15.

Orbán Viktor: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

Az elmúlt két hónap, akár csak az elmúlt egy év a koronavírus elleni küzdelemről szólt – tájékoztatta az Országgyűlést a miniszterelnök.

Az elmúlt két hónap, akár csak az az elmúlt egy év a koronavírus elleni küzdelemről szólt. A parlamenttől kapott felhatalmazás révén és a szakemberek tanácsára novemberben korlátozó intézkedéseket vezettek be – tájékoztatta az Országgyűlést Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő óvott attól, hogy a döntéshozók járványügyi szakembernek képzeljék magukat, az ő jártasságuk nem azonos a valódi szakemberek tudásával.

A döntés felelősségét nem akarjuk áthárítani, a védekezés megszervezése továbbra is kormányzati feladat, de ragaszkodunk hozzá, hogy a szakemberek véleménye a legnagyobb súllyal jelenjen meg döntéseinkben

– mondta Orbán Viktor. Emlékeztetett: Európában az adatok növekedést mutatnak, a magyar emberek pedig a nemzeti konzultációban nyilvánvalóvá tették, a védekezés alatt is működnie kell az országnak. Ezért tartottuk nyitva az általános iskolákat és a munkahelyeket – mondta a miniszterelnök. Emlékeztetett, hogy ugyanakkor a vendéglátóhelyek, színházak, sportlétesítmények bezártak – idézi a Magyar nemzet.

A válságkezelés következetes, november óta nem változtattunk az intézkedéseken, és ezért sikerült a járványt megfékezni.

Akik folyton változtattak, azoknál hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám – emlékeztetett. Elmondta, a járványgörbe tíz napja nem csökken, feltehetőleg a ragályos mutáció miatt, ezért szükség van az eddigi szabályok szigorú betartására. A magyar társadalomban folyamatosan zajlik a vita az újranyitásról, vannak akik már most nyitnának – mondta Orbán Viktor, és hozzátette, a kormány újraindítaná a gazdaságot és a társadalmi életet is.

Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk.

Az újraindítás feltétele azonban a vakcina – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ma az a legfontosabb, hogy megpróbáljunk minél több vakcinát szerezni, nem majd, ahogyan Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan.

Orbán Viktor közölte, hogy 2,5 millió ember oltására elegendő kínai vakcinát vásárolunk a Sinopharmtól. – Az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett sikerült elérni, hogy május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű nyugati ország – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: minden oltóanyagra szükség van, ez vezet vissza a normális élethez. Szerinte

reális esély van arra, hogy április elejére a kétmillió főt is meghaladja a beoltottak száma, így minden veszélyeztetett és regisztrált idős ember megkaphatja a védőoltást.

Orbán Viktor kitért arra, hogy a vakcinának nem szabadna politikai kérdéssé válnia. – Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget – fogalmazott. A kormányfő beszélt arról is: csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amelyeket a többség elfogad, és érvényt lehet szerezni annak, a kormány így újabb, hétpontos konzultációt indít az újraindításról.

A miniszterelnök a gazdasági helyzetről azt mondta: a járvány előtt a magyar gazdaság az egyik legstabilabbnak számított, növekedtek a bérek, rekord magas volt a foglalkoztatottság, ám a járvány nagyot ütött mindezen. Hangsúlyozta: a válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, ennek érdekében többek között hitelmoratóriumot vezettek be, bértámogatással, olcsó hitelekkel segítették a vállalkozásokat.

– A gazdaságvédelmi akcióterv sikeres volt, ugyanis decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a válság előtt

– összegzett.

A miniszterelnök szerint a legfontosabb statisztika, hogy mennyi embernek van munkája. 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. A foglalkoztatottak száma 4,5 millió, a munkanélküliség valamivel magasabb, mint a járvány előtt, 3,4 százalék, de ez a harmadik legjobb adat az unióban.

A miniszterelnök kifejtette, amint lesz elég vakcina, hozzákezdenek a korlátozások fokozatos enyhítéséhez.

Nemcsak visszatérünk oda, ahol 2019-ben voltunk, hanem akciótervet indítunk a gazdaság fejlesztésére – mondta a miniszterelnök. Ez a Gazdaság újraindítási akcióterv. A kormány munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával indítaná újra a gazdaságot, és kitartanak a segély helyett munka elve mellett, mert az elmúlt tíz évben ez volt a siker alapja. Az akcióterv hét lépésből áll: öt százalékra csökkent a lakásépítés áfája, hárommillió forintot kapnak a családok lakásfelújításra, bértámogatást kapnak a bajbajutott vállalkozások, az orvosok bére jelentősen emelkedik, négy hullámban visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, a 25 év alatti fiataloknak jövedelemadó mentességet adnak, és a vállalkozások kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt kapnak tízmillió forintig. Ezt követően

sok ezer milliárd forintért vállalkozás támogatási program indul, amelyet a kormány az unióval közösen finanszíroz.

Ennek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz. A következő években a kormány 1500-2000 milliárd forintot fektet a hazai egyetemekbe. Orbán Viktor emlékeztetett: pénteken megkezdődött a 13. havi nyugdíj első részletének utalása. Ez mutatja, hogy a mai válságkezelés logikája más, mint ami 2010 előtt volt. A mostani válságkezelés nemzeti jellegű, nem a magyar emberekkel fizettetik meg a válság árát. 2010-ben véget ért az a világ, amikor a válságot a nyugdíjasokkal fizették meg. Ekkor a kormány úgy határozott, garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Ezután azt is vállalták, hogy amit a baloldal elvett, azt lépésről-lépésre visszaadják.

A miniszterelnök kifejtette, Magyarország egy erős ország, ezért álltuk a jól a sarat a vírus idején, meg tudtuk nyerni a csatákat is Brüsszelben.

– Remélem, hogy az akcióterv minden pontját meg tudjuk valósítani, és Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt – zárta szavait a miniszterelnök.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán