1 éve

Novák Katalin: az Egyesült Királyságban is érdeklődnek a magyar családpolitika iránt

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a gyermekvállalási kedv, és több évtizedes csúcson van.

Míg az Egyesült Királyságban csökken, Magyarországon folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv, ezért egyre több brit döntéshozó érdeklődik a magyar családpolitika iránt – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken.

„Azt tapasztaltuk az elmúlt években, hogy a magyar családpolitika híre messzire eljutott. Eljutott Londonba is, ami nincs is olyan messze, de közösek a kihívásaink, és nem egyformák a válaszaink„ – tájékoztatott Novák Katalin a Facebookon, miután online konferencián vett részt brit partnerekkel.

A felek eszmecserét folytattak a két ország közös demográfiai kihívásairól. Ennek során Novák kijelentette, hogy a családpolitika a legjobb befektetés a jövőbe, amire nagy szükség van a demográfiai nehézségek leküzdéséhez, ez az egyik fő célja a kormánynak.

Rámutatott, hogy Magyarországon 1981 óta csökken a népesség, azonban az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a gyermekvállalási kedv, és több évtizedes csúcson van.

„Célunk, hogy minden olyan gyerek megszülethessen, akit terveztek a szülők” - fogalmazott.

A családpolitika másik fontos célja, hogy a gyerekes családok jobban éljenek, miután jelenleg a gyereket vállalók gazdasági értelemben véve hátrányos helyzetben vannak a gyermektelenekkel szemben, ezt a hátrányt pedig meg kell szüntetni – tette hozzá.

A miniszter arról számolt be, hogy bár az Egyesült Királyságban csökken a születések száma, a népességszám a bevándorlás következtében nő, ami általános jelenség egész Európában. Novák Katalin ezt követően részletekbe menően bemutatta a magyar intézkedések főbb területeit.

A megbeszélésen többek között brit konzervatív parlamenti képviselők, miniszterelnöki tanácsadók, valamint a ResPublica nevű think tank igazgatója is részt vett. Utóbbi dicsérte a magyar kormány nemrég bejelentett intézkedését, miszerint a 25 év alattiak mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Korábbi tájékoztatás szerint nemrégiben a japán kormánypárt főtitkár-helyettese is érdeklődött a magyar családpolitika eredményei iránt – írja az MTI.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!