1 éve

Müller Cecília: „A harmadik hullám elkezdődött”

Február 18-én is megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív törzs. Íme a legfrissebb járványügyi intézkedések.

Az Operatív törzs sajtótájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes nyitotta meg.

Közölte: 182 személy szegte meg a kötelező maszkviselés szabályát az elmúlt 24 órában. Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vendéglátó helyet zártak be ideiglenesen szabályszegés miatt. 331-en szegték meg szerdán a kijárási korlátozást.

8551 hatósági házi karantént ellenőriztek a rendőrök, és jelenleg 2306-an használják a mobil applikációt.

Müller Cecília az Operatív Törzs sajátótájékoztatóján

Müller Cecília országos tisztifőorvos „hanyatló adatokról” számolt be. 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). Elhunyt 104 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelte Magyarországon már 5 vakcinával oltanak. Továbbra is vizsgálják a kínai Sinopharm vakcina beadhatóságát a NNK központjában. Ehhez az oltóanyaghoz is megérkezett a teljes dokumentáció. A kínai vakcina hasonló az influenza-elleni oltáshoz, mivel elölt vírust tartalmaz. Oltásra kész adagokban érkezik.

Első körben a legelesettebbeket oltották és jelenleg is oltják. Minden oltóanyag esetében van olyan csoport, akik számára különösen hatásos, és e szerint csoportosítják. A háziorvosok épp ezért kiválaszthatják a magas kockázatú betegeket!

Továbbra is kérnek minden lakost, hogy jelentkezzenek az oltásra. Az oltási tervnek megfelelően, de betartva a vakcina alkalmazási lehetőségeit, mindenki megkapja az oltásokat.

Csütörtökön újabb 83 ezer adag AstraZeneca érkezik. Ez több mint 41 ezer lakos oltására lesz elegendő.

Ismét munkába állnak a tesztelőbuszok, mivel megnövekedett az esetek száma. Ezeket a kihelyezett pontokon azok vehetik igénybe, akiket a háziorvos tesztelésre írt ki.

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- Csak elméleti jelentősége van, mikortól lehet harmadik hullámról beszélni, de összességében a harmadik hullám már zajlik.

- Az oltás utáni erősebb reakciókat kell csak jelenteni a háziorvosnak.

- Az egynapos ellátásban nem kell fizetni a kötelező PCR-vizsgálatért.

- Magyarországon egyelőre a brit mutáns van jelen. A jövő héten lesznek adatok arról, hogy vannak-e más mutánsok is.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 182 ember ellen intézkedtek a rendőrök szerdán – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes közölte: szerdán 138-an szegték meg a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 23 embert figyelmeztettek, 57-en kaptak helyszíni bírságot, 58 szabálysértőt feljelentettek.

Hozzátette: szabálytalan maszkviselés miatt szerdán tömegközlekedési eszközökön, azok megálló- és várakozóhelyein 27, üzletekben, bevásárlóközpontokban 17 ember ellen intézkedtek a rendőrök.

A maszkviselési szabályok megszegése miatt 25 383-szor intézkedtek eddig a rendőrök – ismertette.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 828 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 214 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 614 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Szerdán egy kisvárdai vendéglátóhely 6 hónapra történő ideiglenes bezárásáról döntött a rendőrség, ezzel már 46-ra nőtt azoknak a vendéglátóhelyeknek a száma, amelyeket a rendőrség a január 30-ától hatályos új, szigorúbb szabályok be nem tartása miatt sújtanak ezzel az intézkedéssel. Az alkalmazotton kívül négyen voltak a vendéglátóhelyen és éppen szeszes italt fogyasztottak, amikor a rendőrség ellenőrzést tartott.

Közölte: a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 331 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök. A kijárási korlátozás, majd a kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 39 341 emberrel szemben intézkedtek országszerte e szabályok megszegése miatt.

Az elmúlt napon is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 63 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 12 015-ször intézkedtek.

Az elmúlt napon 8551 esetben ellenőrizték személyesen a rendőrök a hatósági házi karanténban lévőket. Szerdán 4219 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 22 893-an vannak hatósági házi karanténban. Közülük 2306-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – ismertette az alezredes.

A határátkelőknél jó ütemben lehet áthaladni, de a teherforgalomban Röszkénél kétórás várakozásra kell számítani az országba belépéskor.

A járvánnyal összefüggésben tavaly március óta 531 bűncselekmény miatt indult eljárás, eddig összesen 103 gyanúsítottat hallgattak ki – mondta el az alezredes.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!