Létrehozva: 2021.02.11.

Koronavírus: nagyot nőtt a fertőzöttek száma, íme a friss adatok

1862 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 97 beteg. Eddig 294 624 fő kapott oltást, közülük 117 368 fő már a második oltását is megkapta.

1 862 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 381 875 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 97 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 444 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 287 134 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 297 főre csökkent. 3799 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 299-en vannak lélegeztetőgépen.

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Eddig 294 624 fő kapott oltást, közülük 117 368 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége mától oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket és a 60 év alatti krónikus betegeket. Az ehhez szükséges vakcinákat már kiszállították. Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdik a krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket. Ma újabb AstraZeneca és Moderna-vakcina szállítmányok várhatók -írja a koronavírus.gov.hu.

A járványt sikerült megfékezni a következetes védekezésnek köszönhetően, de az adatok stagnálnak, ez arra figyelmeztet, hogy óvatosnak kell lenni. Európa több országában már a harmadik hullám zajlik, a brit vírusmutáns gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A kormány ezért fenntartja és március 1-ig meghosszabbította védelmi intézkedéseket, emellett azon dolgozik, hogy minél több vakcina álljon rendelkezésre, hogy minél több embert be lehessen oltani, és megkezdődhessen a korlátozások feloldása.

1862 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma
Fotó: koronaírus.gov.hu

A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez hamarosan az emberek véleményét is kikéri egy online nemzeti konzultáción.

A nyugati vakcinákól eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Atalai Zsuzsanna háziorvos beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot egy idõs nõnek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 7-én.
MTI/Vasvári Tamás

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány múlt hét kedden meg is érkezett. Magyarországon eddig is és ezt követően is csak olyan vakcinák kerülhettek és kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak, és már több országban is alkalmaznak.

Újabb AstraZeneca-vakcinamennyiség érkezett Magyarországra, a szállítmány 45 600 adagot tartalmaz, amely 22 800 ember oltására elegendő.

Az AstraZeneca Kft. csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Európai Unióban és Magyarországon is január végén engedélyeztetett, koronavírus elleni oltóanyaggal első körben a szív- és érrendszeri, tüdő- és vesebeteg, a magas vérnyomásban szenvedő, a daganatos és a transzplantált 60 év alattiakat oltják be.

Az első, 40 800 adag oltóanyagot tartalmazó AstraZeneca-vakcinaszállítmány múlt pénteken érkezett Magyarországra. Március végéig pedig összesen több százezer vakcina várható – tették hozzá.

Mint írták, az első eredmények szerint az AstraZeneca-vakcina akár 67 százalékkal képes csökkenteni a vírus továbbadását is. Az oltóanyagot szokványos betegellátási körülmények között is be lehet adni, hiszen normál hűtött körülmények, 2-8 Celsius-fok között lehet tárolni, szállítani és kezelni, a gyártást követően legalább 6 hónapon keresztül.

Az Egyesült Királyságban folytatott klinikai vizsgálat részeredményei szerint az AstraZeneca-vakcina hatékonysága 75 százalékos a brit típusú koronavírus-variáns ellen – emelték ki.

Tudatták: a The Lancet című folyóiratban február 5-én megjelent eredmények 120 eset feldolgozása alapján születtek, amelyeknek mintegy harmadát az új variáns okozta. A hatékonyság hasonló volt mind az eredeti, mind az új mutáns törzs esetén.

A vakcinával kapcsolatos további adatokat, például a dél-afrikai koronavírus-variáns elleni hatékonyságról továbbra is gyűjtik a folyamatban lévő klinikai vizsgálatokban – tették hozzá.

A közlemény szerint az AstraZeneca továbbra is együttműködik a kormányzatokkal és a nemzetközi szervezetekkel, hogy a világjárvány idején önköltségi áron, mindenkinek hozzáférhető oltóanyagot juttasson el az emberekhez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

life.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a megérzéseid helyes irányba visznek, úgyhogy vedd őket komolyan

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

life.hu

Láttad már Nicole Kidman húgát? Így nézne ki a színésznő, ha nem plasztikáztatott volna: fotók

hirtv.hu

Cseh Katalin alaposan belezavarodott a mondanivalójába + videó

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről