1 éve

Így reagált Karikó Katalin, miután hőstettnek nevezték a felfedezését

Karikó Katalin, a vakcina anyjának is nevezett magyar biokémikus szívből jövő választ írt, miután egyik követője hőstettnek nevezte a felfedezését.

Karikó Katalin egy orosházi nagymamától kapott kedves sorokat a Facebookon.

„Büszke vagyok önre, és arra, hogy ilyen hőstettet hajtott végre!” – olvasható a posztban, melyre szerény, de szívből jövő választ adott a magyar biokémikus, akinek amerikai kollégájával, Drew Weissmannal közös szabadalma alapján készült a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája is.

Karikó Katalin nem magát, hanem a frontvonalban helyt álló egészségügyi dolgozókat tartja hősnek (Fotó: Szegedi Tudományegyetem)

„A hősök az orvosok, nővérek, betegápolók, kórházi takarítók, az összes frontvonalban dolgozó, akik az életüket kockáztatják nap mint nap, hogy a covid-s betegről gondoskodjanak.” – írta a magyar biokémikus, aki a napokban megkapta a rangos amerikai szakmai elismerést, a Rosenstiel-díjat.

Közel a Nobel-díj?

Mint azt a Ripost megírta, a Rosenstiel-díjra sokan a Nobel-díj előfutáraként tekintenek, hiszen az amerikai emberbarát nevét viselő elismerésben részesülők közül már harmincnál is többen vehették át később a Nobel-díjat.

Érdekesség, hogy a neves evolúcióbiológus, Richard Dawkins Twitter-oldalán a következőt írta Karikó Katalin teljesítménye kapcsán: „Adjanak Nobel-díjat ennek a nőnek!”

Díszpolgár és díszdoktor lesz idén Karikó Katalin

A magyar biokémikus pályafutásának fontos állomása Szeged, a város vezetése pedig – munkássága elismeréseként – Szeged Város Díszpolgára címmel tüntetni ki. Az eseményre a tervek szerint a város napján, május 21-én kerül majd sor.

A Szegedi Tudományegyetem, ahol Karikó Katalin diplomát szerzett, díszdoktorrá avatja büszkeségét.

Unokával ajándékozta meg a lánya

Katalin lánya, a kétszeres olimpiai bajnok Susan Francia, vagyis Francia Zsuzsanna tavaly kimondta a boldogító igent, férjével pedig kisbabát vártak, aki meg is született. Mint kiderült, kisfiúval unokázhat a magyar biokémikus.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!