1 éve

Hatalmas felelősség hárul a háziorvosokra: nem mindegy, ki milyen vakcinát kap

A már bevált Pfizer-BionTech és Moderna készítmények mellett már olthatnak az orosz Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinájával is a koronavírus ellen Magyarországon.

Mint arról a Ripost is beszámolt, immár négyféle vakcinával is oltanak Magyarországon, miután engedélyezte az NNK az orosz Szputynyik oltóanyagot.

Továbbra is a rendelkezésre álló vakcinák mennyisége határozza meg az oltási tervet. Hogy ki melyik oltást kaphatja, azt a vakcina alkalmazási előirata alapján döntik el – mondta dr. György István. Az államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján ismertette az e heti oltási tervet. Ma 5000-nél több oltópont működik, a tömeges oltás időszakában pedig 7000-nél többre lehet számítani – írja a Metropol.

Iváncsa, 2021. január 28.
Oltáshoz elõkészített Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fecskendõk az iváncsai Napfény Idõsek Otthonában 2021. január 28-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Az oltópontokon az orosz vakcinát használják majd, mivel annak tárolási és hűtési feltételei a kórházakban jobban biztosítottak. A gyártó leírása szerint, a vakcinát bizonyos krónikus betegségben szenvedők esetében csak kellő óvatossággal szabad beadni. Épp ezért nagy felelősség hárul a háziorvosokra, akiknek tisztában kell lenniük az oltakozó egészségügyi állapotával.

Amíg egy magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel élő személyről, könnyen el tudja dönteni, hogy oltható-e, addig egy autoimmun vagy egy daganatos beteggel kapcsolatban már nagy az orvosi felelősség.

Dr. Nékám Kristóf immunológus, a Magyar Allergia Szövetség elnöke felhívta a figyelmet: ha autoimmun betegségünk van, akkor a háziorvosi vizsgálatot mindenképpen előzze meg egy immunológiai kontroll még akkor is, ha a betegségünk éppen teljesen tünetmentes. Daganatos betegek esetében pedig egy onkológusi szakvélemény elengedhetetlen, mielőtt felkeresnénk a háziorvosunkat a védőoltásért.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!