1 éve

Ezt árulta el a Szputnyik V védőoltásról az OGYEI főigazgatója

Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója az M1-en beszélt a Szputnyik V-ről és arról, hogy nem várhatunk ölbe tett kézzel a nyugati vakcinákra.

Hatékony és biztonságos a Sputnyik vakcina – jelentette ki az M1 csatornán Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója.

Fotó: MTI

„Magyarország csak 10 százalékát kapja meg az Eu-s vakcinakontingensnek a maga 10 milliós lakosságával. Így viszont, hogy mi kötöttünk szerződést, így mi tudtunk egy olyan kontingenst lekötni, amely elegendő lehet a számunkra. Ez fokozza a biztonságot a magyar emberek számára. „ – magyarázta a szakember.

Fotó: Shutterstock

 

„Magyarországon már megvan minden ahhoz, hogy Magyarországon az oltások az orosz vakcinával elkezdődhessenek. Egy kisebb mennyiséggel már jövő héten elkezdhetik a biztonságos Szputnyik beadását az embereknek.” – mondta Szentiványi.

Magyarország az első uniós állam, amely zöld jelzést adott a Szuptnyik V vakcinának, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) január 20-án bólintott rá a Szputnyikra. Az oltás megkezdéséhez a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jóváhagyása is szükséges: az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd, hogy minden vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen. Korábbi információk szerint a laboratóriumi vizsgálat mintegy 3 hétig tart.

Nem lehet hatékonyság szerint rangsorolni a Magyarországon elérhető koronavírus elleni védőoltásokat, valamennyinek rendkívül kevés a mellékhatása, alig-alig okoz helyi reakciókat, és mindegyik képes megakadályozni a súlyos megbetegedést – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Szlávik János hangsúlyozta, egyik vakcina esetében sincs több mellékhatás, mint a korábban megismert más típusú oltásoknál. Nem kell félni az oltóanyagra adott testi reakcióktól sem, azok ugyanis azt jelzik, hogy az emberi szervezet felismerte a beadott injekciót – tette hozzá.

A főorvos szólt arról is, az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem napokban Magyarországra érkezett oltóanyaga úgynevezett vektorvakcina, amely egy ártalmatlan csimpánz-adenovírust használ arra, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel.

Kiemelte, a három hét különbséggel beadott két oltást követően több mint 80 százalékos lesz a védettség, ugyanakkor szinte 100 százalékban megvédi az embereket a súlyos megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől és a koronavírus-fertőzés miatti haláltól.

Az AstraZeneca vakcináját hűtőszekrényben lehet tárolni, ami nagyban megkönnyíti a használatát – mondta Szlávik János. Megjegyezte, néhány ország, köztük Magyarország is óvatosságból úgy döntött, hogy 65 év felett nem adja be az Astra-Zeneca-oltást. Ez azonban változhat, azzal párhuzamosan, hogy a világban egyre több ennél idősebb ember is megkapja a vakcinát – tette hozzá.

A főorvos aláhúzta, Magyarországon növekszik az oltási hajlandóság. Néhány hete körülbelül 35 százalék volt azoknak az aránya, akik biztosan beoltatnák magukat valamilyen koronavírus elleni védőoltással, ez az arány ma már több mint 40 százalék, a legnagyobb rizikójúaknál pedig még ennél is sokkal magasabb – mondta.

Szlávik János szerint a magyar lakosság 50-60 százaléka májusra megkaphatja a koronavírus elleni első védőoltást, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik az országba.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!