1 éve

Gulyás Gergely: március 15-ig maradnak a korlátozások

Február 25-én, csütörtökön is megtartotta Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a Kormányinfót. Itt vannak a legfrissebb intézkedések.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón kihangsúlyozta, hogy már a harmadik hullám is elérte Magyarországot. A következő egy-két hétben várhatóan drámain emelkedni fognak a számok, ezért a kormány elrendelte a korlátozások meghosszabbítását március 15-ig.

Azt remélik, hogy a korlátozások utolsó időszakában vagyunk, de addig fenn kell tartani a szigorításokat, amíg a szakértők ezt javasolják.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

A baloldali pártok oltásellenesek, és ennek az az oka, hogy a járvány elhúzódásával több esélyt látnak a hatalomra kerülésre – tette hozzá. A legszomorúbb politikai fejlemény, hogy baloldali polgármesterek hívnak fel az oltóanyagok bojkottjára – mondta a miniszter.

A kormány meggyőződése, hogy minden vakcina jó, és csak ez tudja az emberek életét megmenteni. A nemzeti konzultációra egy hét alatt több mint 425 ezren válaszoltak, március közepéig lehet visszaküldeni a válaszokat.

A nemzeti konzultáció kiértékelése után döntenek majd a korlátozások esetleges feloldásáról, amit az oltások tömegessé válása is elősegíthet. A következő hetekben felgyorsulhat az oltakozás folyamata. Kihangsúlyozta: egy éve kell elszenvedni a korlátozásokat, és reméli, hogy a harmadik hullámot sikerül legyűrni az oltások révén is.

A gazdaságvédelemmel kapcsolatban elárulta: továbbra is támogatják a béreket. Eddig 41,3 milliárd forint igény érkezett meg, ebből 39 milliárd forintot már ki is fizettek a kormányhivatalok.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, hogy mindenki eldöntheti, hogy melyik vakcinából kér, de mivel kevés a vakcina, ezért még nem lehetséges ez.

„Értelemszerűen aki adott pillanatban nem kér egy vakcinát, azt hátrébb sorolják, de amikor lesz belőle, akkor beoltják. Egyébként minden oltóanyag hatékony védelmet jelent a vírussal szemben.„

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- A kijárási korlátozást kell elsőként enyhíteni

- Március 1-től kezdik el kézbesíteni a védelmet igazoló kártyákat

- Ha lesz uniós szintű szabályozás a védettségi igazolvány kapcsán, akkor más országok hasonló okmányai is érvényesek lesznek Magyarországon.

4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra! A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adunk részletes tájékoztatást.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon! A védőoltás életet ment. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen,

Emellett továbbra is kérjük a védelmi intézkedések betartását! A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Vegyi fegyvert vetett be az ukrán hadsereg, többen rosszul lettek

mandiner.hu

Az oroszok elsöprő offenzívájáról érkeznek komoly bizonyítékok

mindmegette.hu

Ezért megéri bemenni az ALDI-ba! Ennek a tejterméknek csökken az ára mától

vg.hu

Leteszik a fegyvert: dezertálási hullámba kezdtek az ukránok az orosz előrenyomulás miatt

ripost.hu

Büntetőper: Perceken belül eldől Árpa Attila sorsa

magyarnemzet.hu

Szoboszlai Dominik mezéért nagy harc várható a mai bejelentés után + videó

borsonline.hu

Megdöbbentő részletek derültek ki az esztergomi gyilkosságról

travelo.hu

A kannabisz turisták után most a turistabuszoknak ment neki Amszterdam

ripost.hu

Most érkezett! Ítéletet hirdettek Árpa Attila ügyében

life.hu

Ezért fájdalmas az együttlét: ne törődj bele, hogy nem olyan az ágyban, mint korábban(x)

ripost.hu

Az édesanya szívszorító fájdalma: Kétségbeesetten keresi eltűnt 17 éves fiát

ripost.hu

Elképesztő fotók! Ezt a gyönyörű nőt szereti Csuti

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Tényleg E-számnak álcázzák majd a rovarokat az élelmiszerekben?

INSIDER

Kiderült, mennyit spórolhatunk, ha most foglaljuk le a nyaralást - videó

INSIDER

„Megint egy értelmetlen halál!” – holtan találták Telkiben a csütörtökön eltűnt fiatalt

INSIDER

"Nem sajnálom tőlük, korábban megdolgoztak érte" - A héten érkezik a várva várt 13. havi emelt összegű nyugdíj

INSIDER

Biztonságos Internet Napja: így kerüljük el, hogy ellopják az adatainkat az interneten

INSIDER

Novák Katalin részvétét fejezte ki a törökországi földrengés kapcsán