Létrehozva: 2021.02.25.

Gulyás Gergely: március 15-ig maradnak a korlátozások

Február 25-én, csütörtökön is megtartotta Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a Kormányinfót. Itt vannak a legfrissebb intézkedések.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón kihangsúlyozta, hogy már a harmadik hullám is elérte Magyarországot. A következő egy-két hétben várhatóan drámain emelkedni fognak a számok, ezért a kormány elrendelte a korlátozások meghosszabbítását március 15-ig.

Azt remélik, hogy a korlátozások utolsó időszakában vagyunk, de addig fenn kell tartani a szigorításokat, amíg a szakértők ezt javasolják.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

A baloldali pártok oltásellenesek, és ennek az az oka, hogy a járvány elhúzódásával több esélyt látnak a hatalomra kerülésre – tette hozzá. A legszomorúbb politikai fejlemény, hogy baloldali polgármesterek hívnak fel az oltóanyagok bojkottjára – mondta a miniszter.

A kormány meggyőződése, hogy minden vakcina jó, és csak ez tudja az emberek életét megmenteni. A nemzeti konzultációra egy hét alatt több mint 425 ezren válaszoltak, március közepéig lehet visszaküldeni a válaszokat.

A nemzeti konzultáció kiértékelése után döntenek majd a korlátozások esetleges feloldásáról, amit az oltások tömegessé válása is elősegíthet. A következő hetekben felgyorsulhat az oltakozás folyamata. Kihangsúlyozta: egy éve kell elszenvedni a korlátozásokat, és reméli, hogy a harmadik hullámot sikerül legyűrni az oltások révén is.

A gazdaságvédelemmel kapcsolatban elárulta: továbbra is támogatják a béreket. Eddig 41,3 milliárd forint igény érkezett meg, ebből 39 milliárd forintot már ki is fizettek a kormányhivatalok.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, hogy mindenki eldöntheti, hogy melyik vakcinából kér, de mivel kevés a vakcina, ezért még nem lehetséges ez.

„Értelemszerűen aki adott pillanatban nem kér egy vakcinát, azt hátrébb sorolják, de amikor lesz belőle, akkor beoltják. Egyébként minden oltóanyag hatékony védelmet jelent a vírussal szemben.„

Újságírói kérdésre megválaszolták:

- A kijárási korlátozást kell elsőként enyhíteni

- Március 1-től kezdik el kézbesíteni a védelmet igazoló kártyákat

- Ha lesz uniós szintű szabályozás a védettségi igazolvány kapcsán, akkor más országok hasonló okmányai is érvényesek lesznek Magyarországon.

4385 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 414 514 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 120 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 672 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra! A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adunk részletes tájékoztatást.

Számos európai országhoz hasonlóan hazánkat is elérte a járvány harmadik hulláma. A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon! A védőoltás életet ment. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen,

Emellett továbbra is kérjük a védelmi intézkedések betartását! A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult: https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés hétfőn elfogadta koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ezzel az Országgyűlés megteremtette a kormány számára a jogi lehetőséget a további hatékony védekezéshez, a magyar emberek életének és egészségének megvédéséhez, valamint a gazdasági károk mérsékléséhez és a munkahelyek megőrzéséhez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp elárulta, miért csak csere volt Szoboszlai Dominik a Liverpoolban

origo.hu

Oroszország háborús üzenetet küldött Izraelnek és Iránnak

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Az Oroszlán hullámvasúton utazik, a Szűznek önvizsgálatra van szüksége

mandiner.hu

Izrael döntött: akár órákon belül megindulhat az Irán elleni válaszcsapás

mindmegette.hu

Hosszú Katinka döntése végleges, szomorú hírt közölt

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

origo.hu

Sejtelmesen üzent Stana Alexandra

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 15-21.: a növő Hold ápol és táplál

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Szórj szódabikarbónát a küszöbhöz, fantasztikus lesz a hatás

ripost.hu

Négy csillagjegy, akikre bármikor számíthatsz

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

A fagyok is visszatérhetnek: drasztikus lehűléssel ér véget az áprilisi nyár

INSIDER

Borzalom Kiskunhalason: lángoló ruhában ült az ágyán a nyugdíjas asztalos, döbbenet, hogyan mentették meg az életét

INSIDER

„Itt leszel a szívünkben örökké!” – rengetegen gyászolják a tragikusan fiatalon elhunyt Pál Tomit

INSIDER

„Láttam, hogy imbolyog, leült a székre, hirtelen előrezuhant, nem vett levegőt” - öt órán át küzdöttek Zsuzsi életéért, mindhiába