1 éve

Uniós videó-csúcskonferencia: fel kell gyorsítani az emberek beoltását a biztonságos vakcinákkal

Maratoni hosszúságú videókonferenciát tartottak az Európai Unió tagállamainak vezetői, melynek középpontjában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll. A tanácskozáson többek között szó esik az Európai Bizottság által lekötött oltóanyagok széles körű bevezetéséről, valamint a vírus terjedésének visszaszorítását célzó eszközök alkalmazásáról.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek azt mondta: egyre több uniós tagország panaszkodik az oltóanyag-ellátás akadozására.

Az uniós csúcson Orbán Viktor is azt az álláspontot képvisete, hogy fel kell gyorsítani az európai emberek beoltását biztonságos, hatékony, engedélyezett vakcinákkal.

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benkő Vivien Cher

„Magyarország azonban nem vár Brüsszelre; már folynak a tárgyalások több vakcina előállítóval, és így – Az EU-ban elsőként – küszöbön áll a Brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik V vakcina magyarországi felhasználása”

- mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: biztatóan haladnak a tárgyalások és a hatósági vizsgálatok a kínai oltóanyag beszerzése ügyében is. Csak a biztonságos és hatékony vakcinák tömeges alkalmazásával kerülhet sor a járvány miatti korlátozások feloldására belátható időn belül.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön.

Az állam-, illetve kormányfői EU-fórum munkáját irányító Michel kiemelte: az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működésének folyamatossága érdekében, a vírussal és minden mutációjával szembeni fellépés sikerének érdekében.

Azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása.

A tagállami vezetők rendkívül fontosnak nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerését, továbbá az oltási kampányok felgyorsítását szorgalmazták – közölte.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy a vírusmutációkról és azok elterjedtségéről több információra van szükség, ezért a vírus genomjának meghatározásával kapcsolatos vizsgálok bevezetésre szólított fel.

Az elnök elmondta, hogy az oltások reményt adnak a járvány elleni küzdelemben, azonban az EU-ban koncentrálni kell az oltóanyagok gyorsabb kiszállítására és a már rendelkezésre álló készletek hatékony alkalmazására. Hangsúlyozta: az unió eltökélt abban, hogy nagyobb kiszámíthatóságat biztosítson az oltóanyagok tagállamokba való szállítása és a dózisszám növelése terén.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!