1 éve

Szlávik János: A Szputnyik V ugyanazzal a technológiával készült, mint a brit oltás

Szlávik János úgy látja, emelkedni kezdett az oltási kedv Magyarországon.

Ahogy megjelent az első hatékony oltás Magyarországon, újra emelkedni kezdett az oltakozási kedv – mondta a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa a M1-nek. Szlávik János elmondta: mostanra már 30 százalék felett van azoknak a száma, akik beoltatnák magukat. Az orosz Szputnyik V vakcináról szólva pedig hangsúlyozta, hogy az hatékony és biztonságos.

„Az első hullám idején sokkal több ember oltatta volna be magát, szabadult volna ki a bezártságból, de nyáron a lazítások idején sokan úgy gondolkodtak, hogy igazából nincs is szükségük az oltásra. Ebből őszre egy komoly oltásellenes hangulat lett” – mondta el Szlávik.

Szlávik János infektológus fõorvos
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Az oltóanyagokat származási helyük alapján kezdték címkézni és így keltettek ellenszenvet a vakcinák iránt.

Aztán a második hullámban, mikor már megérkeztek az első oltások és az emberek látták, hogy hatásos, egyre jobban emelkedni kezdett az oltakozási kedv.

„Akik félnek az oltástól, azokban tudatosítani kell, hogy a gyermekeket is beoltatjuk, olykor utazásokhoz is szükségünk van védőoltásokra, tehát nem hordoznak semmilyen veszélyt” – hangsúlyozta az infektológus.

Sokan azzal támadják a vakcinát, mert „túl gyorsan” lett kifejlesztve. Ez nem azt jelenti, hogy a vakcinák ne lennének biztonságosak, ugyanis pontosan ugyanolyan klinikai vizsgálatokon mentek át, mint bármely más oltóanyag,

a különbség csupán annyi volt, hogy óriási mennyiségű pénznek köszönhetően jóval nagyobb infrastruktúrával, gyorsabban lehetett ezeket az ellenőrzéseket lefolytatni.

Azért, mert egy védőoltás új technológiával készült, attól még teljesen biztonságos

– hangsúlyozta Szlávik János.

Akik a hagyományos technológiájú vakcináktól félnek, azoknak azt kell tudniuk, hogy például az influenzaoltások évről-évre ilyen technológiával készülnek.

A vakcinák technológiája között van különbség, abban viszont nincs, hogy megakadályozzák a betegség súlyos lefolyását és a beteg halálát.

A betegséget eltüntetni nem tudjuk, de a vakcinának köszönhetően meg tudjuk védeni magunkat – mondta az infektológus.

Az orosz Szputnyik V egy harmadik generációs oltóanyag, ugyanilyen az Oxford/AstraZeneca brit vakcina is.

Ezt a technológiát az ebola ellen sikeresen tudták alkalmazni. Ezt a technológiát ültették most át a koronavírus ellen, és úgy tűnik, hogy ez is több mint 90 százalékos hatékonyságú, teljesen ártalmatlan és biztonságos.

Szlávik János kiemelte: amennyiben ilyen típusú vakcina érkezik Magyarországra, és a hatóságok engedélyezik, akkor az emberek nyugodtan beadathatják maguknak, mert megvédi őket a súlyos fertőzéstől.

A tömeges immunitás kialakulásához a koronavírus esetében körülbelül 50-60 százalékos átoltottságra van szükség.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek koronavírusos betegek, de nagy járványt már nem fog okozni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!