1 éve

Orbán Viktor: Mindannyian szabadulnánk, vissza akarjuk kapni az életünket

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorának adott interjút.

Az operatív törzs üléséről érkezve Orbán Viktor elmondta, 105 728 embert oltottak be Magyarországon, az oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi vakcina van. Nem azért nem halad gyorsabban az oltás, mert a magyar egészségügy nem képes gyorsabb haladásra, hanem, mert nincs elég vakcina. A miniszterelnök szerint ez felveti a kérdést, hogy jó döntést hoztak-e az uniós állam- és kormányfők a közös vakcinabeszerzéssel kapcsolatban, mert Nagy-Britannia és Izrael előrébb jár. Szerinte azonban most a felelősségre vonás helyett a legfontosabb, hogy szerezzünk vakcinát.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A kínai vakcinálval kapcsolatban elmondta, ehhez már csak az szükséges, hogy a magyar egészségügyi hatóságok kimondják, hogy biztonságos. Erre szerinte néhány napon belül sor kerülhet. Az operatív törzs ülésén elhangzott, hogy nincs kockázata. Körültekintő és gyors döntést vár el a miniszterelnök a hatóságoktól.

A napi adatokkal kapcsolatban elmondta 111 ember halt meg, 1513 új fertőzöttet azonosítottak, és kétszer többen gyógyulnak meg, mint amennyien elkapják, ez azt jelenti, hogy kifele megyünk a második hullámból – emelte ki. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy egyre több európai országban romlik a helyzet, például Németországban.

Az oltásokkal kapcsolatban folyamatosan nő a bizalom, mondta Orbán Viktor. Hamarosan végeznek az egészségügyi dolgozók és a szociális otthonok lakóinak oltásával, így hamarosan a 60 év feletti, krónikus betegek is megkaphatják. Ez egymillió embert jelent, őket be lehetne oltani a kínai vakcinával – mondta.

Az oltás sebességével kapcsolatban azt mondta, hogy egy hétvégén akár másfélmillió embert is képes lenne Magyarország beoltani. Tehát, akik eddig jelentkeztek az oltásra, azokat akár egy hétvége alatt is be lehetne oltani. Ugyanakkor kiemelte, hogy nem kapacitáshiány van, hanem nincs elég vakcina.

Máshol is vannak miniszterelnökök, akik fontosabbnak tartják a saját állampolgárainak a védelmét, mint hogy mit mondanak Brüsszelben

- mondta Orbán Viktor. A magyar egészségügyről azt mondta, sokkal jobb állapotban van, mint több nyugat-európai országban, köszönhetően a nagyon felkészült, nagy munkát végző egészsügyi dolgozóknak. A mi egészségügyi rendszerünknek az ütésálló képessége nemzetközi összehasonlításban megállja a helyét – emelte ki.

Amikor lesz vakcina, akkor tudnak felelősséggel időpontot mondani azoknak, akik regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Mindannyian szabadulnánk ettől a nyomorúságtól, vissza akarjuk kapni az életünket, de ahogy a brüsszeli beszerzésekkel haladunk, akkor nyár vége, ősz, amikor fel lehet oldani a korlátozásokat. Ha engedélyezik a kínai vakcinát, akkor jóval nyár előtt visszakaphatjuk az életünket, emelte ki.

„Az az érzésem, hogy a baloldali pártok számára semmi sem szent”

- reagált a miniszterelnök a baloldali politikusok akcióira. Szerinte 2020-ban túl messzire ment a baloldal. Nem jó logika azt bizonygatni, hogy ami rossz az országnak, az jó a baloldalnak, főleg válság idején, utalva a baloldali álhírekre és a baloldali kamuvideóra.

Az emberek dolgozni akarnak, ez áll a magyar gazdaság teljesítménye mögött a miniszterelnök szerint. Ha ez nem lenne, akkor nem lennének jó gazdasági eredmények. Egyre jobbak és versenyképesek a magyar vállalkozók is, említette a siker másik okát. Harmadik fontos dolog, hogy kell egy olyan környezet, ahol megéri dolgozni. 2010 előtt adóemelés volt a baloldali kormány idején, de szerinte nem ez, hanem az adócsökkentés az, ami segíti a gazdasági fejlődést. Ezért választott Magyarország más logikát a gazdasági válság kezelésében, mint Nyugat-Európa. Ahhoz, hogy, ahogy korábban mondták, a kanyarban lehessen előzni, a beruházásokat kell ösztönözni.

A budapesti példát is említette: csökkentették a kis- és középvállalkozások adóterheit, amely nem a kormányhoz került, hanem az embereknél maradt, tehát ez a pénz Budapesten van. 3 000 milliárd forint maradt a családoknál és vállalkozásoknál a hitelmoratóriummal, tette hozzá. Kiemelte, megkezdték a 13. havi nyugdíj visszaépítését, amelyet a baloldal elvett a magyar nyugdíjasoktól, a másik fontos gazdasági elem, a lakásfelújítási program elindítása. Legkésőbb 2022. január elsejétől a 25 év alatti fiataloknak teljes jövedelemadó mentességet adnánank a tervek szerint, de ezen még dolgoznak, mondta a miniszterelnök. Szerinte fontos, hogy a nyugdíjasok mellett a fiatalokat is támogassák, hogy önálló lábra tudjanak állni. Ha ez sikerül, akkor az egész válságkezelési rendszer kerek lesz – mondta Orbán Viktor.

2010-ben az vállalta Orbán Viktor, hogy egymillió új munkahelyet hoz létre, most 850 ezerrel dolgoznak többen. Most pedig azt, hogy több munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkre tett. Elmondta, ez nem a saját véleménye, hanem több száz szakértő véleménye. Az ország ismerete kulcskérdés a válság kezelésében, ezért volt sikeres a 2010-es év, és ezért lesz az a mostani is, mondta Orbán Viktor.

A baloldali politika, amely adót emel, az megfojtja a bizalmat, akkor inkább védekezésre rendezkednek be a magyar családok. Ha adócsökkentés van, akkor az bizalmat kelt az emberekben

- mondta.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csodálatos Fradi-focisuli: szétverte ír ellenfelét a magyar bajnok

origo.hu

Ijesztő részletek a debreceni szexuális támadásról

metropol.hu

Ő rabolhatta el L.L. Junior szívét, megszólalt a rapper

mandiner.hu

Ha megsérülne, Budapestig is elérne a zaporizzsjai atomerőmű sugárzása – vélik ukrán szakértők

life.hu

Órák múlva lecsap a vihar: hatalmas felhőszakadások vetnek véget a pokoli kánikulának

vg.hu

Az utolsó pillanatban is lefújhatják a tűzijátékot

borsonline.hu

Krausz Gábor végre elárulta a nagy hírt, ekkor jön a következő

travelo.hu

Íme a világ legboldogabb úti céljai

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Rákóczi Feri

ripost.hu

"Fullos" - Bombatestet villantott az ismert magyar rádiós menyasszonya

ripost.hu

Ennél szexibbet nem látsz: Levetkőzött az Exatlon amazonja

life.hu

Hüvelyfolyás gyulladás nélkül: erről ismerheted fel a bakteriális vaginózist

További cikkek

INSIDER

Húsz helyszínen több száz program vár mától három napon át

INSIDER

Ilyen eszközöket fognak használni a határvadászok!

INSIDER

9+1 tipp covid tünetek ellen - Népi gyógymódokat ajánl a magyar orvos

INSIDER

10 praktikus tipp: így spórolhatsz az árammal

INSIDER

Ilyen a felső tízezer egyik kedvenc tűzijátéknéző luxuslakása

INSIDER

Így született meg az idei Magyarország tortája - és az is kiderült, mitől huncut

INSIDER

Heves zivatarcellák, szélroham és jégeső csap le az országra

INSIDER

Karikó Orsolya Huncut szilva hercegének története