1 éve

Operatív törzs: már megvan, hogy hány éveseket oltanak majd elsőként az idősek közül

Az operatív törzs megtartotta keddi sajtótájékoztatóját, ahol a friss információkat ismertették.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóján György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára többek között arról beszélt, hogy az oltási munkacsoport folyamatosan nyomon követi a vakcina mennyiségét, szállítását. A korábban keddre ígért újabb vakcinaszállítmány szerdán érkezik csa meg, s az újabb oltásadagokra ezután egy hetet kell várni, így lassabban halad az oltás a tervezettnél. A tömeges oltásra akkor van lehetőség, ha van elegendő vakcina lesz Magyarországon. A Brüsszel általi beszerzés azonban lassú, ezért a munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormány szándékát, hogy más gyártóktól is vakcinát szerezzen az ország.

György István elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók, és az idősotthonok dolgozói, lakói után a 60 év felettiek következnek: első körben a 89 év fölöttiek oltása kezdődik el. Őket otthonukban a háziorvosok fogják beoltani.

„Két nap alatt egymillió embert be tudnánk oltani, az oltási munkacsoport felkészült a feladatra” – szögezte le.

Fotó: M1

Müller Cecília országos tisztifőorvos kérte, hogy mindenki a megfelelő forrásból tájékozódjon. Többféle technológiával készült vakcina van a világban, de mindegyik vakcina megfelelően működik. Vannak köztük különbségek a hatásmechanizmust tekintve, de a gyógyszerügynökségek csak abban az esetben engedélyeznek egy vakcinát, ha az megfelelő védelmet biztosít és biztonságos. A Pfizer és a Moderna vakcinája mRNS-alapú, az AstraZeneca és a Szputnyik vakcinák vektor alapúak.

„Örülünk, hogy az egészségügyi dolgozók hallgattak ránk, és beoltatták magukat. Ők a napokban védetté válnak” – jelentette ki Müller Cecília, hozzátéve, hogy mostanában kapják meg a második oltást.

Müller Cecília a Metropol kérdésére elárulta, hogy érzi magát az oltás után:

„Rendkívül jól érzem magam” – mondta a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy semmilyen mellékhatást nem tapasztalt magán, kollégái között is csak kis bőrpír és izomfájdalom jelentkezett.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

György István hozzátette: egyedül a rendelkezésre álló vakcina mennyisége fékezi az oltást.

Eddig 129 689 ember kapott oltást Magyarországon, közülük 1643-nak már a másodikat is beadták. Döntő többségük egészségügyi dolgozó – ismertette.

Az egészségügyi dolgozók beoltása kórházi oltóponton zajlik, további információ: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Hozzátette, eddig szinte minden Magyarországra érkezett vakcinát felhasználtak, a következő szállítmány szerdán várható. Az 35 685 ember oltását teszi majd lehetővé, a következő szállítmányra újabb hetet kell várni.

Az államtitkár kiemelte: a Pfeizer jelezte, hogy a korábbinál kevesebb oltóanyagot szállít.

Az oltási munkacsoport, amint lehet, szeretné megkezdeni a lakosság tömeges oltását, de az nyilvánvaló, hogy ezt csak akkor tudják megtenni, ha van mivel oltani, ha van elegendő vakcina – mondta György István. Hozzátette: a brüsszeli, illetve az Európai Unió által szervezett beszerzés lassú, és kevésnek ígérkezik az országba érkező vakcina. Ezért az oltási munkacsoport teljes mértékben támogatja a kormánynak azt a szándékát, hogy „bárhol is elérhető biztonságos és hatásos vakcina a világban, azt meg kell venni”.

György István közlése szerint lassabban tudnak haladni az oltásokkal, mint ahogy szeretnék, de a tömeges oltásra is felkészültek. Modellezték, hogy akár 1 millió embert is be tudnak oltani 2 nap alatt. Megjegyezte: növelni tudják az oltóközpontok számát, első körben a kórházakét 102-re, de 151 járóbeteg szakellátót és több mint 4401 háziorvosi rendelőt is be tudnak vonni. Arra is van terv, hogy szükség esetén a szavazóköri helyiségekkel bővítsék a helyszínek körét.

Több verziót is kidolgoztak az oltásokra attól függően, hogy mennyi vakcina érkezik Magyarországra, az ütemezett és a tömeges oltással is számolnak. Ha nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik az országba, akkor az ütemezett oltás mellett egy tömeges oltási hétvégét is tudnak szervezni – ismertette az államtitkár.

Regisztráció védőoltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

Felidézte: az oltási sorrendet már korábban nyilvánosságra hozták. Az egészségügyi dolgozók oltása rövidesen lezárul, zajlanak az oltások az idősotthonokban, ahol 90 intézményben 10 003 embert oltottak be eddig. Itt még nem végeztek, mivel 1900 bentlakásos intézményben kell oltaniuk, ahol előzetesen több mint 80 ezer ember jelezte igényét az oltásra. A harmadik körben a 60 év felettieket fogják oltani, első körben a 89 év felettieket, akik a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást a háziorvosi rendelőben, illetve ha szükséges, otthonukban – mondta. Hozzátette: a krónikus betegekkel kezdik, majd azok is megkapják, akiknek nincs ismert alapbetegségük.

Elmondta: a háziorvosok megkapnak minden szükséges információt és a nagyobb praxisokhoz akár oltócsapatokat is tudnak küldeni. Hogy ez mikor történhet meg, az a vakcinabeérkezésektől függ.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Napi balfék: Jakab kidobta a mamuszt

origo.hu

Putyin megüzente, mikor lesz béke

borsonline.hu

Áll a forgalom Budapesten, durva baleset történt a Rákóczi híd alatt

ripost.hu

Brutális kánikula: ilyen időjárás vár ránk hétfőn

hirtv.hu

Megelégelték az olaszok Ukrajna felfegyverezését

travelo.hu

Hamarosan jön a Mini Mozdonyok Nagy Napja Szarvason!

ripost.hu

Magyar lányt vett feleségül a futballsztár Pellé

ripost.hu

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom

ripost.hu

Ne kopogtasd a dinnyét! Itt a biztos módszer, hogy kiválaszd a legjobbat

További cikkek

INSIDER

10+1 tanács, ami segít megvédeni a gyerekeket az internetes veszélyektől

INSIDER

Elképesztő! Megmutatjuk, mi mindent rejt egy gyermekmentő rohamkocsi

INSIDER

Szijjártó: Magyarországnak a béke az érdeke

INSIDER

Tállai András: nyolc havi nyugdíj után jár az emelés júliusban

INSIDER

Brutális kánikula: ilyen időjárás vár ránk hétfőn

INSIDER

Halálos baleset az M7-esen: nem volt bekötve a nő, kirepült az autóból

INSIDER

Lélekszakadva menekült a nő, ezt dobta utána a férfi

INSIDER

El se hinnéd: négyezer ingyenes édesség gyerekeknek!