Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.01.18.

„Nagyon megvisel a fertőzött kollégáink halála”

Balogh János március óta a covid mentős egységek vezetője. Napi 14 órákat dolgozik, hogy minden rendben legyen. A gyerekektől szép rajzokat, a felnőttektől gyümölcskosarakat és más kedvességeket kapnak munkájukért. Legjobban kollégáik halála viseli meg őket.

 

 

Balogh János 1998 óta dolgozik az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ), márciusban pedig a koronavírusos egységek vezetésére kérték fel.

Balogh János Fotó: Országos Mentőszolgálat

„Szívesen vállaltam el a feladatot, mert olyan kihívásnak fogtam fel, amit még senki nem csinált. Emellett pontosan tudtam, hogy mennyire nagy szükség van most a munkámra. Március 14-én adtuk át a koronavírus egységek telephelyét a fővárosban, azóta még két ilyen állomásért és a Dévai utcai mintavételi pontért is én felelek” – mondta a Metropolnak.

A hét minden napján dolgozik

A mentős munkája reggel 6-tól este 8-ig tart. „Minden reggel ellenőrizzük, hogy a mentősök számára biztosítottak-e a megfelelő eszközök, védőfelszerelések és az autók is átestek-e a megfelelő fertőtlenítésen. Fontos, hogy ez mind a három helyszínen gördülékenyen menjen, ezért napi 14 órát bent vagyok, hogy mindezt felügyelni tudjam. Bár van két szabadnapom, igazából a hét minden napján dolgozom, mert csak akkor vagyok nyugodt, ha a saját szememmel látom, hogy reggel minden rendben indul el” – mondta a szakember, aki hozzátette: a járvány kitörése óta vannak nyugodtabb és keményebb időszakok.

Legjobban az elvesztett kollégák halála viseli meg

Balogh János elmondása szerint változó, hogy a kollégák mennyire tartanak a vírustól.

„Nagyon nagy félelem senkiben sincs, hiszen már rengeteg nehéz helyzetben kellett helytállnunk, tapasztaltunk már sokkal durvább dolgokat. Inkább azt látom, hogy fáradunk, hiszen lassan 10 hónapja teljes intenzitással dolgozunk. Ami viszont mindenkit nagyon megvisel, az a fertőzött kollégáink halála. lyenkor azért mi is felocsúdunk, hogy milyen veszélyes ez a vírus” – meredt maga elé a mentős vezető.

Fotó: MTI

Alig van a mentősök között pozitív

A mentősök között a védőfelszereléseknek és az óvintézkedéseknek köszönhetően alig akad pozitív eset. „A kollégákat hetente teszteljük, emellett, ha bármelyikünk kontakt igazolt fertőzöttel érintkezik, újabb mintát veszünk. Szerencsére eddig nagyon kevesen voltak közöttünk, akiknek pozitív lett a koronavírustesztje és ők is jellemzően a munkán kívül fertőződtek meg” – mondta Balogh János.

Naponta 300 tesztet végeznek a mintavételi pontokon

A Dévai utcai mentőállomás mintavételi pontján naponta 200-300 embert tesztelnek. „Eddig a rekordunk 754 PCR-teszt volt 12 óra alatt, de akkor még mi voltunk az egyetlen ilyen pont, azóta már rengeteg szűrőpont és busz is van már” – mondta a 43 éves mentős, aki mindenkit arra kér: legyen türelmes a tesztelés alatt.

„Sok kedves emberrel találkoztunk, akik gyümölcskosarakkal és egyéb finomságokkal hálálták meg a munkánkat. A gyerekektől is nagyon sok szép rajzot kaptunk. Vannak azonban rendkívül türelmetlen, agresszív emberek is, akik másnap odajönnek és kiabálva követelik tőlünk az eredményt. Hiába mondjuk nekik, hogy erről nem mi adunk tájékoztatást. A kiértékelés ugyanis a laborokban történik. A teszt eredményéről pedig az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) lehet tájékozódni, illetve értesítést is küldenek a megadott e-mail címre. Továbbá a háziorvosánál is lehet érdeklődni” – árulta el a mentős vezető.

Jó ideje csak telefonon beszél a szüleivel

A mentőápoló magát nem félti a vírustól, szüleit viszont annál inkább. „Vidéken élnek, hetven körüliek, ezért az elmúlt hónapokban csak telefonon tartjuk a kapcsolatot, mert nem akarom őket véletlenül sem megfertőzni. Mindent fokozottan betartok, de azt nem hagyhatom figyelmen kívül, hogy tűzközelben vagyok – mondta János, akit sok ismerőse keresett fel mióta az egységet vezeti.

„Rengeteg üzenetet kapok rég nem látott ismerősöktől, barátoktól. Látják a tévében vagy az újságokban, hogy mivel foglalkozom, és érdeklődnek a hogylétem felől, a járványhelyzetről, tesztelésről, betegségről. Mindenkinek próbálok válaszolni, de én sem tudok annál részletesebb és pontosabb felvilágosítást adni, mint amiről a médián keresztül tájékoztatják a lakosságot – mondta Balogh János.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Szoboszlaiék utolsó esélye jön: így búcsúzhat szépen Klopptól a Liverpool

mandiner.hu

Nyugaton végre megfejtették, miért menekülnek a németek Magyarországra

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát