2 éve

Müller Cecília: nem dőlhetünk hátra, a pandémia továbbra is zajlik

Miközben újabb és újabb kedvező bejelentések érkeznek a koronavírus elleni vakcinákról és a szakemberek szerint akár nyárra fellélegezhetünk, addig is fontos, hogy is betartsuk az óvintézkedéseket. A kormány a jövő héten dönt a január 11-éig érvényes szigorú járványügyi intézkedések jövőjéről.

Miközben 2021 első napján tovább mérséklődött az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, mely 40 ezerrel kevesebb a december 19-én közzétett 198 785 esethez képest, a friss fertőzöttek száma ijesztően megugrott. Miközben december 28-án 609 új napi fertőzöttet regisztráltak, szilveszterkor és Újév napján 2700 feletti friss esetszámot jelentettek. Mindezek alátámasztják Müller Cecília szavait: nem dőlhetünk hátra, mert a pandémia továbbra is zajlik.

Január 11-éig biztosan maradnak a szigorítások

Várhatóan a jövő héten bejelentik, lesz-e változás január 11-e után az érvényes járványügyi intézkedésekben. Addig is este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, az üzletek legkésőbb 19 órakor zárnak és kötelező a boltokban, áruházakban, valamint a tömegközlekedési eszközökön a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Az üzletekben ajánlott a közösségi távolságtartás betartása, melyet sok helyen a pénztáraknál matricákkal segítenek. A mozik, uszodák, konditermek, szórakozóhelyek zárva tartanak, a vendéglátóhelyek kizárólag elvitelre adhatnak ételt.

Fotó: Löffler Péter
Dunántúli Napló

Oltják a magyar egészségügyi dolgozókat

Mintegy 80 ezer vakcina érkezett már Magyarországra, mellyel országszerte húsznál is több oltóponton oltják az arra jelentkező, frontvonalban szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozókat.

Az országos tisztifőorvos szerint a vakcinaszállítmányok érkezése hatékony lépést jelent a járvány elleni védekezésben. „Ezzel emberi életeket fogunk tudni menteni” – fogalmazott Müller Cecília. Oroszországból 6000 vakcina érkezett hazánkba tesztelésre.

MTI/Czeglédi Zsolt

Már 600 ezren regisztráltak

Továbbra is lehet jelentkezni a koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon, illetve a nyugdíjasok levélben kapnak regisztrációs lapot, amit díjmentesen küldhetnek vissza. Az ingyenes és önkéntes oltás kapcsán az operatív törzs megjegyezte: az év első felében várhatóan újabb oétóanyagok kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Karikó Katalin: nyáron valószínűleg visszatérhetünk a normális élethez

Fotó: Facebook

A Közmédia Év Embere Díjjal kitüntetett magyar biokémikus, akinek szabadalmára épül a Pfizer-BioNTech vakcina, úgy fogalmazott a spanyol La Pais napilapnak: „Ezek az oltások kiszabadítanak minket ebből a pandémiából. Nyáron valószínűleg visszamehetünk a tengerpartra, a normális életbe.”

Márpedig, ha a szakember ennyire bizakodó, akkor nekünk is érdemes reménnyel tekinteni az idei esztendőre. Anélkül persze, hogy az engedélyezett vakcinák ténye már most, a valós beoltás előtt hamis biztonságérzetet adna.

Szabálykövetésre intenek a módosult vírusok

Újabb országokban jelentek meg az elsőként Angliában és Dél-Afrikában azonosított koronavírus mutációk, melyek a korábbinál sokkal fertőzőbbek. Már Svájcban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Tajvanon is találtak belőlük.

A BioNTech-Pfizer közölte: hat hét alatt tovább tudják fejleszteni az oltóanyagukat, ugyanakkor a vakcinájuk nagy valószínűséggel az új típusú koronavírus erősebben fertőző mutációjával szemben is védettséget ad.

Egy biztos: a fertőzőbb mutációk megjelenése is arra figyelmeztet, hogy továbbra is vegyük komolyan és tartsuk be a járványügyi szabályokat.

Újabb vakcinák kaptak engedélyt

Feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik koronavírus elleni vakcinája. A klinikai tesztek időközi elemzése alapján 79,34 százalékos védelmet nyújtó oltás az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz, és a szervezet saját immunreakcióját kiváltva teszi ellenállóvá az embert a koronavírussal szemben.

A héten a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

A héten a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

Tilos a családlátogatás a szlovákoknál

Még családlátogatás keretében sem találkozhatnak a különböző háztartásban élők január 24-éig Szlovékiában – az újévkor életbe lépett szigorúbb kijárási korlátozások miatt. A templomokat bezárták, a nyílt utcán tilos az ételfogyasztás. A szlovák egészségügyi miniszter szerint kórházaikban kritikus a helyzet. Olaszországban január 4-éig a legmagasabb fokozatú járványintézkedések léptek életbe, az egész napos kijárási tilalom mellett leáll a kereskedelem és vendéglátás leállítását. Ausztriában szintén január 4-éig 24 órás kijárási korlátozást vezettek be. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezár az összes kereskedelmi egység.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megmutatta hasát Hosszú Katinka - fotó

origo.hu

Ember vezette torpedókkal támadták meg az amerikai hadihajókat

borsonline.hu

"Hogy tud az ilyen tükörbe nézni" - nagy balhé lesz a Bayern Münchennél

hirtv.hu

Vezércikk: Oroszország tisztelettel viszonyul a kínai béketervhez Vlagyimir Putyin szerint

ripost.hu

Megmutatta gömbölyödő pocakját Hosszú Katinka

hirtv.hu

Ferencz Orsolya: Az űrkutatás megkerülhetetlen

origo.hu

Még több pénzhez akar jutni képeivel Molnár Anikó

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek győzelmet hoz a Kos újhold

ripost.hu

Kétszer annyi ideig virágzik a tulipán ezzel a trükkel

life.hu

Sztárok, akik depresszióval küzdöttek(x)

ripost.hu

"Megkerülhetetlen, hogy néha találkozzanak" - kitálalt a barát az egykori sztárpárról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összefogott a magyar sportvilág Tomikáért - a legdrágább terápiára gyűjtenek pénzt a világhírű sportolók

INSIDER

Budaörs egyharmadán még mindig kútra járnak ivóvízért a lakosok

INSIDER

Magyarország visszatér az űrbe: Leszámolnak eddigi életükkel a hazai űrhajósjelöltek - videó

INSIDER

Parkolási bírságháború Ferencvárosban: hadjárat indult az albérlők ellen

INSIDER

Kislányokra támadt: nyolc órán belül elfogták

INSIDER

Mi történik? - napkutyák jelentek meg a magyar égbolton

INSIDER

Stuttgart polgármestere munkára kötelezné a migránsokat

INSIDER

"Imádkozunk, hogy visszatérjen hozzánk" – kritikus állapotban van a Mátészalkán agyvérzést kapott 12 éves fiú