2 éve

Müller Cecília: nem dőlhetünk hátra, a pandémia továbbra is zajlik

Miközben újabb és újabb kedvező bejelentések érkeznek a koronavírus elleni vakcinákról és a szakemberek szerint akár nyárra fellélegezhetünk, addig is fontos, hogy is betartsuk az óvintézkedéseket. A kormány a jövő héten dönt a január 11-éig érvényes szigorú járványügyi intézkedések jövőjéről.

Miközben 2021 első napján tovább mérséklődött az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, mely 40 ezerrel kevesebb a december 19-én közzétett 198 785 esethez képest, a friss fertőzöttek száma ijesztően megugrott. Miközben december 28-án 609 új napi fertőzöttet regisztráltak, szilveszterkor és Újév napján 2700 feletti friss esetszámot jelentettek. Mindezek alátámasztják Müller Cecília szavait: nem dőlhetünk hátra, mert a pandémia továbbra is zajlik.

Január 11-éig biztosan maradnak a szigorítások

Várhatóan a jövő héten bejelentik, lesz-e változás január 11-e után az érvényes járványügyi intézkedésekben. Addig is este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, az üzletek legkésőbb 19 órakor zárnak és kötelező a boltokban, áruházakban, valamint a tömegközlekedési eszközökön a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Az üzletekben ajánlott a közösségi távolságtartás betartása, melyet sok helyen a pénztáraknál matricákkal segítenek. A mozik, uszodák, konditermek, szórakozóhelyek zárva tartanak, a vendéglátóhelyek kizárólag elvitelre adhatnak ételt.

Fotó: Löffler Péter
Dunántúli Napló

Oltják a magyar egészségügyi dolgozókat

Mintegy 80 ezer vakcina érkezett már Magyarországra, mellyel országszerte húsznál is több oltóponton oltják az arra jelentkező, frontvonalban szolgálatot teljesítő egészségügyi dolgozókat.

Az országos tisztifőorvos szerint a vakcinaszállítmányok érkezése hatékony lépést jelent a járvány elleni védekezésben. „Ezzel emberi életeket fogunk tudni menteni” – fogalmazott Müller Cecília. Oroszországból 6000 vakcina érkezett hazánkba tesztelésre.

MTI/Czeglédi Zsolt

Már 600 ezren regisztráltak

Továbbra is lehet jelentkezni a koronavírus elleni oltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon, illetve a nyugdíjasok levélben kapnak regisztrációs lapot, amit díjmentesen küldhetnek vissza. Az ingyenes és önkéntes oltás kapcsán az operatív törzs megjegyezte: az év első felében várhatóan újabb oétóanyagok kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

Karikó Katalin: nyáron valószínűleg visszatérhetünk a normális élethez

Fotó: Facebook

A Közmédia Év Embere Díjjal kitüntetett magyar biokémikus, akinek szabadalmára épül a Pfizer-BioNTech vakcina, úgy fogalmazott a spanyol La Pais napilapnak: „Ezek az oltások kiszabadítanak minket ebből a pandémiából. Nyáron valószínűleg visszamehetünk a tengerpartra, a normális életbe.”

Márpedig, ha a szakember ennyire bizakodó, akkor nekünk is érdemes reménnyel tekinteni az idei esztendőre. Anélkül persze, hogy az engedélyezett vakcinák ténye már most, a valós beoltás előtt hamis biztonságérzetet adna.

Szabálykövetésre intenek a módosult vírusok

Újabb országokban jelentek meg az elsőként Angliában és Dél-Afrikában azonosított koronavírus mutációk, melyek a korábbinál sokkal fertőzőbbek. Már Svájcban, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Tajvanon is találtak belőlük.

A BioNTech-Pfizer közölte: hat hét alatt tovább tudják fejleszteni az oltóanyagukat, ugyanakkor a vakcinájuk nagy valószínűséggel az új típusú koronavírus erősebben fertőző mutációjával szemben is védettséget ad.

Egy biztos: a fertőzőbb mutációk megjelenése is arra figyelmeztet, hogy továbbra is vegyük komolyan és tartsuk be a járványügyi szabályokat.

Újabb vakcinák kaptak engedélyt

Feltételes forgalmazási engedélyt kapott Kínában a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó egyik koronavírus elleni vakcinája. A klinikai tesztek időközi elemzése alapján 79,34 százalékos védelmet nyújtó oltás az emberi sejtekben szaporodásra nem képes vírust tartalmaz, és a szervezet saját immunreakcióját kiváltva teszi ellenállóvá az embert a koronavírussal szemben.

A héten a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

A héten a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság engedélyezte az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcina forgalmazását.

Tilos a családlátogatás a szlovákoknál

Még családlátogatás keretében sem találkozhatnak a különböző háztartásban élők január 24-éig Szlovékiában – az újévkor életbe lépett szigorúbb kijárási korlátozások miatt. A templomokat bezárták, a nyílt utcán tilos az ételfogyasztás. A szlovák egészségügyi miniszter szerint kórházaikban kritikus a helyzet. Olaszországban január 4-éig a legmagasabb fokozatú járványintézkedések léptek életbe, az egész napos kijárási tilalom mellett leáll a kereskedelem és vendéglátás leállítását. Ausztriában szintén január 4-éig 24 órás kijárási korlátozást vezettek be. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltokon és gyógyszertárakon kívül bezár az összes kereskedelmi egység.

 

Ez is érdekelhet

vg.hu

Hivatalos: ennyi magyar halt meg eddig az orosz-ukrán háborúban

borsonline.hu

A netezők szúrták ki: Új melleket csináltatott Berki Mazsi?

mandiner.hu

Horvát szakértő: A magyarokkal nyíltan közölni kellene, nem bánhatnak úgy a horvátokkal, mintha azok a vazallusaik lennének

ripost.hu

Sorra búcsúznak tanítványai és tisztelői Béky Lászlótól - elment a Tanár Úr

borsonline.hu

Zokognak Michael Schumacher rajongói, üzent a legenda

travelo.hu

Megállíthatatlanul jön a tavasz: Virágzik a mazochista téltemető

ripost.hu

Ő az a kegyetlen szerető, aki bosszúból kinyomta szerelme mindkét szemét

ripost.hu

„Gyönyörű látvány! És az óceán sem csúnya…” Bódi Sylvi új, popsis fotóját dicsérik

ripost.hu

Itt a vége: válik Tápai Szabina és Kucsera Gábor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

Orbán Viktor: Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt!

INSIDER

Családi pótlék 2023: ezeken a napokon utalják idén

INSIDER

Dollárbaloldal: Dőlt a pénz Svájcból is

INSIDER

A németek szegényebbek lesznek a szankciós válság miatt

INSIDER

Sorra búcsúznak tanítványai és tisztelői Béky Lászlótól - elment a Tanár Úr

INSIDER

Négy témáról is beszélt Novák Katalin és Giorgia Meloni olasz kormányfő

INSIDER

Megszakad a szív: levélben elbúcsúzott kislányától Zoltán, majd kiugrott az óbudai panelből

INSIDER

Szívszorító sorokkal üzent a holtan talált Szilágyi Piroska családja