1 éve

Müller Cecília: „Még sokáig kell viselnünk a maszkot!”

Bár folyamatosan érkezik az oltóanyag Magyarországra, és egyre bővül a beoltottak köre, még sokáig kell hordanunk a maszkot, hiszen a lakosság védettsége csak akkor alakul majd ki, ha jelentős mértékben oltakozunk.

Magyarországot egyelőre még nem fenyegeti a veszély, de külföldön a bűnözők megvásárolható vakcinát árusítanak. Magyarországon a rendőrség folyamatosan figyeli az internetes hirdetőfelületeket, eddig még nem jelentek meg a hamis vakcinák – hangzott el a szerdán az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy semmilyen körülmények között ne az internetről, hanem a hivatalos oltóközpontokból szerezzük be a vakcinát!

Müller Cecília tájékoztatása szerint az összes vakcinagyártó azt ígéri, hogy a vírus összes mutációjával szemben védettséget nyújt vakcinájuk.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy a beoltottaknak is be kell tartaniuk a védelmi intézkedéseket, hiszen a lakosság védettsége csak akkor alakul majd ki, ha jelentős mértékben oltakozunk. „Még sokáig kell hordanunk a maszkot” – mondta Müller Cecília. Itthon az összes, országba érkezett vakcinát eloltják és eloltották, Müller Cecília arról számolt be, hogy több oltásra is lenne kapacitásuk, de egyelőre ennyi érkezett.

Az országos tisztifőorvos arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy éljenek az oltás lehetőségével.

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján azt kérte az egészségügyi dolgozóktól, hogy jelentkezzenek és oltassák be magukat, mert – mint mondta – szeretnének „továbblépni az oltási sorban”.

Országszerte 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók beoltása, további információ: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy kedden három magyarországi beteg mintájában azonosították azt az angliai vírusvariánst, amelyet már a környező országokban is azonosítottak, így nyilvánvaló volt, hogy az Magyarországot sem kerüli el.

Jelezte, hogy ez a variáns rendkívül gyorsan terjed, megbetegítő képessége 50-70 százalékkal nagyobb, mint az eredeti koronavírusé, ugyanakkor a vakcinagyártók jelentős része állítja, hogy oltóanyagaik hatékonyak az új mutánssal szemben. Mi is ebben bízunk – jegyezte meg.

A vírusmutációt Kiss Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vírus-referencialaboratóriumának virológusa, Gyenesei Attila, a Pécsi Tudományegyetemen működő bioinformatikai kutatócsoport vezetője és az Állatorvos-tudományi Egyetem bioinformatikai központját vezető Solymosi Norbert közös kutatásának eredményeként azonosították.

Müller Cecília ismertette, hogy kedden 1358-cal nőtt az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma. A kórházban ápoltak száma 5000 alá csökkent, jelenleg 4870 beteg szorul kórházi ellátásra, és 339-en vannak lélegeztetőgépen.

„A járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, de ez nem ad okot lazításra” – mondta.

Hozzátette: a járvány kezdete óta elhunyt betegek jellemzően valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, 3 százalék azoknak az aránya, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt.

A tisztifőorvos hangsúlyozta: a védőoltások beadása folyamatos, minden csoport oltását tervezik, és kizárólag a beérkező vakcinamennyiség szab határt az oltások beadásának.

Kedd estig az összes beérkezett vakcinát felhasználták, 86 929-en kapták meg az oltást. Január 18-án elkezdik beadni a második oltásokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: a beoltottakra is vonatkoznak a maszkviselés és a távolságtartás szabályai. A védettség a második oltóadagot követő egy hét múlva alakul ki, de ez nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kellene betartani. A népesség védettsége akkor alakul majd ki, ha a lakosságot nagy részét beoltják – fűzte hozzá.

További kérdésre válaszolva Müller Cecília közölte: elsősorban az Európai Unió által engedélyezett vakcinák érkeznek Magyarországra közös beszerzés révén, „tudnánk oltani még többet, az infrastruktúra és a felkészültség adott, az oltóhelyeket és az oltandó csoportokat is tudjuk bővíteni”.

Hozzátette: a kormány tárgyal minden gyártóval, „ahonnan hatékony és biztonságos vakcinát tudunk beszerezni”.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!