Létrehozva: 2021.01.04.

Müller Cecília: A védelmi intézkedések elérték a céljukat

Január 4-én, hétfőn is megtartotta sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára nyitotta meg az opertív törzs ülését, a csoportos tesztelések eredményének ismertetésével. Az utóbbi három hétben továbbra is folytatódtak a célzott tesztelések az ország egész területén.

Eddig több mint 220 ezer személy vett részt az ingyenes és önkéntes tesztelésen. A teszteléseken jóval többen jelentek meg, mint ahányan előre jelentkezték. Több mint 20 ezer iskolai és óvodai dolgozót teszteltek. Az adatokat folyamatosan töltik fel az NNK statisztikai adatai közé. 1,01 százalékos arányban voltak pozitívak.

György István

„A védelmi intézkedések elérték a céljukat!” – jelentette be az országos tisztifőorvos. Az elmúlt napon a legfiatalabb elhunyt egy 40 év körüli beteg, míg a legidősebb 101 éves volt. A járványadatokat elemezve Müller Cecília elmondta, a sikeres védekezés jele, hogy 150 ezer alatt van az aktív fertőzöttek száma.

„Egészen új szakaszba lépett most a védekezés a védőoltások megérkezésével, azok beadásával nagy lehetőség áll előttünk” – jelentette ki Müller Cecília.

Január 4-től 25 oltóponton zajlik a védőoltások beadása. Jelenleg a fekvőbeteg ellátásban dolgozók beoltása van folyamatban. Körülbelül 12 ezer dolgozó kapta meg eddig a koronavírus-védőoltást.

Müller Cecília (Fotó: YouTube)

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet az oltakozás fontosságára, és kérte, hogy abban minél többen vegyenek részt az egészségügyben dolgozók közül. Magyarországon az operatív törzs döntött, dinamikus sorrendben biztosítják az oltási lehetőséget. Mint mondta, közel az idő, hogy a teljes lakosságot be tudják oltani technikailag, addig is reméli, minél többen jelentkeznek a Vakcinainfón.

A sajtótájékoztatón elhangzott: kedden újabb vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra.

Kiss Róbert közölte: szilveszter éjjel és az elmúlt hétvégén 636 személy szegte meg a kötelező maszkviselés szabályát. Öt üzletet kellett bezárniuk szabályszegés miatt a rendőrségnek. Szilveszterkor egy V. kerületi éttermet kellett bezárniuk, ahol magánrendezvényt tartottak.

Budapest, 2020. június 17.
Kiss Róbert rendőr alezredes
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

2274 személy szegte meg a kijárási tilalom szabályát. 8212 új hatósági házi karantént rendeltek el a hosszúhétvégén.

„Szilveszterkor nem alakultak ki nagyobb csoportosulások a közterületeken, az emberek megértették az intézkedéseket”

– fogalmazott Kiss Róbert.

Újságírói kérdésekre a következők hangzottak el:

– Magyarországon tartalékolják a védőoltásokat a szállítási bizonytalanság miatt.

– Mindenkinek érdemes jelentkezni a védőoltásért, még azoknak is, akik nemrég átestek a fertőzésen.

– A Pfizer vakcináját 16 éves kortól lehet beadni, az alatt nincs kellő számú kutatási eredmény.

– Jelenleg 6000 orosz vakcina van Magyarországon.

 

856 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 328 851 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9977 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 174 070 fő, az aktív fertőzöttek száma 144 804 főre csökkent. 5667 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 400-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig összesen 80 ezer adag vakcina érkezett Magyarországra, amelyekkel már 21 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, eddig összesen 80 ezer adag Pfizer-vakcina, amely 40 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. A vakcinákat 21 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára. A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás.

Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

A hétvégén lezajlott az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése a kormányhivatalok szervezésében. A tesztelésre jelentkezett köznevelésben dolgozók az óvoda- és iskolakezdés előtt megtudhatták, ha esetleg fertőzöttek. A cél továbbra is az, hogy az óvodák és iskolák működése zavartalan legyen és a kisgyermekes szülők dolgozni tudjanak.

Este 8 óra és reggel 5 óra között is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Magunkhoz láncolnánk: élethosszig tartó szerződést kötött Marco Rossi Csányi Sándorral?

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára